1 oktober 2019

Waardevolle lessen uit Spreuken


Al een aantal weken lees ik tijdens mijn stille tijd uit het Bijbelboek Spreuken. Er staan zoveel wijze lessen in dat ik ze onmogelijk allemaal kan noemen. Er sprongen afgelopen week twee verzen uit waar ik langer over nagedacht heb. De uitleg erbij vond ik treffend!
Het hart van de verstandige zoekt kennis, 
maar de mond der zotten houdt zich met dwaasheid bezig.
Spreuken 15:14 

Het is net zo belangrijk waar we ons geestelijk mee voeden als waar we ons lichaam mee voeden. Het soort boeken dat we lezen, de mensen waar we mee praten, de muziek waar we naar luisteren en de films die we kijken, maken allemaal deel uit van ons geestelijk voedsel. Wees kritisch, want je hele gezondheid en welzijn wordt beïnvloed door dat waar je je geestelijk mee voedt. Daarom is een sterk verlangen naar kennis een teken van wijsheid.
Beveel de HERE uw werken, 
dan zullen uw voornemens gelukken.
Spreuken 16:3

Er zijn verschillende manieren om ons werk niet in Gods handen te leggen. Sommige mensen leggen hun werk alleen maar vluchtig in Zijn handen. Zij zeggen dat zij hun werk voor Hem doen, maar in werkelijkheid doen zij het voor zichzelf. Anderen geven God tijdelijk de macht over hun belangen om - op het moment dat het niet meer gaat zoals zij willen - zelf de touwtjes weer in handen te nemen. Nog weer anderen leggen een opdracht helemaal in de handen van de Heer, doen vervolgens zelf niets en vragen zich dan af waarom het niet lukt. We moeten een kwetsbaar evenwicht in stand houden: op God vertrouwen alsof alles van Hem afhangt en tegelijk werken alsof alles van ons afhangt. Denk eens aan iets speciaals, waarbij jij op dit moment betrokken bent. Heb je het in Gods handen gelegd?


2 opmerkingen:

  1. Twee duidelijke spreuken. Gods Woord is het ware voedsel, sterkt ons en leidt ons op de goede weg. Er wordt veel junkfood gepresenteerd. Denk aan het nieuws, de roddels en onwaarheden.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.