Generatie Ei - Rosa Surachno - recensie

Niet zolang geleden heb ik gekeken naar het 'nationale stressdebat' bij Omroep Max. De belangrijkste dingen die hierin gezegd werden, kwamen heel veel overeen met de inhoud van het boek van Rosa Surachno: 'Generatie Ei'. Ik leende het van de bibliotheek en heb het aan één stuk uitgelezen.

Rosa Surachno - de 26e jarige schrijfster van dit boek - die net als vele anderen overspannen raakte door haar drukke bestaan, dook in onderwerpen als falen, hoge verwachtingen en keuzestress. Ze zocht uit waarom mensen van haar generatie - de twintigers en dertigers -  zoveel last hebben van hoge verwachtingen en prestatiedruk, maar bovenal waarom zij zichzelf niet de ruimte geven om fouten te maken.

Rosa denkt dat zij zelf een schoolvoorbeeld is van de genoemde generatie. Ze wil altijd alles maximaal goed doen en ze had een overvol leven met studie, werk, vrienden, een vriendje en sport. Ook om zich heen zag ze keer op keer hoe haar vrienden en zij een worsteling doormaakten om ergens de beste in te willen zijn. Ze vond het lastig kiezen uit het teveel aan mogelijkheden en haar torenhoge ambitie werkte ook nogal averechts. Het ging dan ook goed mis in haar leven en ook over dit proces schrijft ze in haar boek.
Ze is er naar mijn mening goed in geslaagd alles zo goed mogelijk in kaart te brengen en handvatten te bieden aan haar generatiegenoten en de mensen die hiermee te maken hebben. Ook hoopt ze een gesprek los te kunnen maken bij leeftijdsgenoten.

De titel is er één met een knipoog. Rosa schrijft dat de ze de generatie Ei is in plaats van Y. 'We komen net uit het ei, we voelen ons soms een ei, het is een metafoor voor een periode waarin we ons soms onhandig voelen. Waarin we uit onze veilige omgeving weggaan om op onze eigen benen te leren staan. Wij zijn een product van de wereld waar in leven, samen met onze afkomst en onze opvoeding'.

Omdat wij zelf vier kinderen hebben die tot deze generatie behoren en ook de 'aanhang' zich in deze leeftijdscategorie bevindt, greep het boek mij vanaf het begin gelijk aan. En eigenlijk vond ik op bijna elke bladzijde van het boek herkenning en zie ik veel dingen terug waar onze kinderen ook mee worstelen op dit moment.

Het boek, dat onderverdeeld is in acht hoofdstukken, bevat veel feiten die achterin het boek met een duidelijke bronvermelding zijn terug te vinden. Generatie Ei heeft geen christelijke inslag (wat natuurlijk ook niet altijd hoeft) maar omdat veel lezers gewend zijn dat ik christelijke boeken recenseer, zeg ik het er deze keer maar even bij.

Alle (jong)volwassenen tussen de 20 en 30 jaar en juist ook aan ouders of grootouders die (klein)kinderen hebben in die leeftijd, kan ik dit boek van harte aanbevelen. Het geeft veel duidelijkheid over problemen waar deze generatie mee worstelt.

Titel: Generatie Ei
Schrijfster: Rosa Surachno
ISBN: 9789400507654
Prijs: €19,99

Reacties