Een opgeruimd huis heeft voordelen voor het hele gezin

Een opgeruimd huis... wie kan er niet van genieten? Wist je dat een opgeruimd huis veel psychologische voordelen heeft voor jezelf en je kinderen? Voor mij persoonlijk geldt vaak: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! Bovendien is 'huishoudelijk' zijn heel Bijbels, lees Titus 2:5 er maar eens op na.

Op de website van Gezinsfundament, las ik onlangs een inspirerend artikel van Imke Wijnhorst. Graag deel ik een gedeelte uit haar bericht en verwijs ik jullie verder naar haar website. Ik weet zeker dat je hier (als ouder) nog meer inspiratie op zult doen.

In een rommelig huis, voelen we ons al snel overweldigd. Misschien herken je het wel. Het maakt je onrustig en veroorzaakt stress. Volgens Psychology Today zijn er acht redenen waarom rommel zoveel stress veroorzaakt:


  1. Rommel bombardeert ons brein met overmatige, onnodige prikkels. Je ziet en ervaart veel meer in een rommelig huis dan in een opgeruimd huis.
  2. Het leidt onze aandacht af van waar we ons eigenlijk op willen focussen.
  3. Rommel maakt het moeilijker om ons te ontspannen, zowel lichamelijk als mentaal.
  4. Het geeft je continu het gevoel dat je werk nooit af is.
  5. Het kan ons zelfs angstig maken, omdat we niet weten hoeveel tijd en energie het gaat kosten om het weer netjes te krijgen.
  6. Rommel geeft ons schuldgevoelens ('Ik zou netter moeten zijn') en schaamte, misschien herken je het wel. Vooral als mensen onverwacht op bezoek komen.
  7. Het remt ons en onze kinderen in onze creativiteit en productiviteit. Doordat er overal dingen liggen, wordt iedere lege ruimte in onze gedachten opgevuld. Terwijl die lege ruimten juist zo nodig zijn om na te denken, problemen op te lossen en ideeën te bedenken.
  8. Rommel frustreert ons, omdat we niet snel kunnen vinden wat we nodig hebben. Denk maar aan je sleutels die ‘ergens’ liggen. Ik vind het heerlijk dat bij ons thuis alles een vaste plek heeft en daar ook gewoon ligt.
Kortom: een opgeruimd huis heeft veel voordelen voor het hele gezin! Maar hoe begin je?
Lees hier verder voor de tips van Imke op Gezinsfundament.

Reacties

  1. Ja dat herken ik wel idd! Ik heb nu het boek 'de huishoudcoach' in mijn bezit en ben begonnen met het stappenplan. Het gaat wel wat te langzaam naar mijn zin, ik wil nu alles veranderen ;), maar ik denk wel echt dat ze goede punten heeft. En ik vind het zo fijn dat het bij haar niet perfect hoeft en rommelig mag zijn. Gelukkig maar. Want ik denk echt dat ik veel dingen anders kan doen, maar ergens blijf ik altijd wel een beetje een chaoot. En dat mag ook gelukkig :) groetjes, Luna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk om te horen dat je met dit boek bezig bent. Ik heb het zelf ook al diverse keren gelezen en gebruikt. Succes!

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.