2 juli 2018

In de kruising - over voetbal en Jezus volgen

De wereldkampioenschappen voetbal zijn volop bezig, dus wat is er mooier dan op dit moment een recensie te mogen schrijven over het nieuwe boek van Joyce de Jongh. Met haar uitgave 'In de kruising - over voetbal en Jezus volgen', heeft zij een prachtig boek afgeleverd.
Al verschillende keren had ik via de sociale media gelezen dat Joyce met dit boek bezig was en ik heb deze uitgave nauwlettend in de gaten gehouden. Net als Joyce houd ik ook van voetbal én van Jezus, dus het leek mij erg leuk om dit boek te recenseren.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen... wat een leuk, leerzaam en inspirerend boek is dit! Hoewel het geschreven is voor jongens en meiden tussen de 10 en de 14 jaar, heb ik er als moeder van 48 ook erg van genoten!

Joyce had eigenlijk niks met voetbal, zo schrijft zij op haar website. Maar haar zoontjes des te meer! En dus stond ze langs de lijn, drie keer per week, tijdens de trainingen en wedstrijden. Als voetbalmoeder heeft ze inmiddels heel wat geleerd over ‘het mooiste spel dat bestaat’!
Maar, Joyce had ik wél iets met geloven in Jezus. Wat wilde ze haar jongens daar graag enthousiast over maken. Uiteindelijk werd het een kruisbestuiving. Zoals haar zonen haar enthousiast maakten over voetbal door hun verhalen, het plezier binnen hun team, de wedstrijden, tegenslagen en overwinningen, maakte zij voor hen de koppeling met het christelijk geloof.


Voetbal is eigenlijk één grote, eigentijdse gelijkenis is over het volgen van Jezus. 
Een gelijkenis over teamspirit, wedstrijden, tegenslagen en overwinningen!

Aan het begin van het boek wordt uitgelegd hoe het boek werkt. Het heeft namelijk vaste onderdelen:Via deze link kun je een preview van het boek inzien en is bovenstaande tekst ook beter te lezen.

Het boek bevat 30 stukjes over voetballen en Jezus volgen en staat boordevol voetbalanekdotes, praktische tips en concrete uitdagingen. De titels van de hoofdstukken zijn erg leuk bedacht want 'Je bent een team', 'Rel om een frikandel' en 'Kansloze winnaars', nodigen uit om verder te lezen. Persoonlijk vond ik de 'supertraining' erg waardevol. Iedere dag lees je in je eigen Bijbel een klein stukje om te ontdekken wat Jezus tegen jou te zeggen heeft. Dit vraagt wel om discipline van de tieners maar omdat het gecombineerd wordt met allerlei informatie rondom voetbal, zal het ze uitdagen om toch te blijven lezen.

Wat het boek extra bijzonder maakt, is de medewerking van Bert Konterman, coach bij de KNVB van Jong Oranje onder 18. Uit jarenlange ervaring als profvoetballer, coach en christen, geeft hij in dit boek heel veel aanwijzingen en inspiratie! O.a. onderstaande tekst van hem raakte mij:

'Voetbal is een teamsport, maar negentig procent van de spelers denkt vooral aan zichzelf. Je kunt alleen een team worden als je nederig wilt zijn en elkaar helpt waar je goed in bent. In de kerk is dat net zo: je wordt pas een team als je bereid bent de ander te helpen. Door geen kritiek te hebben als de ander zwak is, maar juist jouw kracht te gebruiken om die ander te helpen'.

Wat mij betreft is dit boek echt een aanrader voor alle voetballende tieners én hun ouders. Misschien is het een leuk idee om je kind(eren) dit boek cadeau te doen aan het einde van het schooljaar? Zo kunnen er in de vakantie gelijk mee aan de slag gaan en inspiratie opdoen voor het nieuwe seizoen.

Ten slotte wil ik nog een klein nadeel noemen. Het lettertype waarin het boek geschreven is, vond ik niet echt prettig leesbaar. Ook de teksten die op de voetbalveldachtergronden geschreven zijn, lezen lastig door de gekleurde achtergrond. Maar, dit kan natuurlijk ook aan mijzelf liggen dus wellicht hebben jongere lezers hier helemaal geen moeite mee 😃

Titel: In de kruising - over voetbal en Jezus volgen
Schrijfster: Joyce de Jongh
Uitgever: Gideon
Prijs: €14,95
ISBN: 978-90-5999-1248

Wil je meer weten over de schrijfster van het boek, neem dan eens een kijkje op haar website OptimaTaal. 

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat je zo'n boek bespreekt Wendy... en ja, dat van die letters, dat is misschien de leeftijd ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.