'Thuiskomst' - Randy Alcorn - recensie

China is officieel een land met godsdienstvrijheid en die vrijheid wordt gegarandeerd in de grondwet. Alleen, de partij heeft wel het recht om te bepalen welke godsdienst legitiem is en welke niet. Het christendom wordt wel getolereerd door de communistische autoriteiten, mits ze zich op een bepaalde manier schikken naar hun ideologieën. Dat betekent onder meer dat alleen geregistreerde en strikt gecontroleerde kerken zijn toegelaten. De protestantse 'Drie-zelf Patriotische Beweging' - een typisch Chinees-communistische benaming heeft zo'n licentie en mogen religieuze bijeenkomsten organiseren. Volgens officiële cijfers zijn er vandaag een kleine 30 miljoen christenen in China. Christelijk geïnspireerde onderzoekers schatten hun aantal op 60 tot 80 miljoen. Daarin zitten ook de leden van de ondergrondse 'huiskerken', die geen deel willen uitmaken van de officieel geregistreerde religieuze organisaties. Maar het zijn vooral de groeicijfers die opvallen. Officieel is het aantal protestanten in China de voorbije twee decennia gestegen met zowat 60 procent, het aantal katholieken met 25 procent. De christenen zelf spreken van een veel grotere groei. Een Amerikaans-Chinese onderzoeker voorspelt dat er tegen 2025 zowat 160 miljoen protestanten zullen zijn in China, evenveel als in de VS, en vijf jaar later zou het land het grootste aantal christenen ter wereld tellen.

Dat de huiskerken groeien, blijkt wel uit het boek 'Thuiskomst' van Randy Alcorn. Het is al in 2002 uitgegeven maar nog altijd actueel. China staat immers ook in 2018 op de 43e plaats op de Ranglijst christenvervolging van Open Doors. Onlangs heb ik het boek herlezen en werd (opnieuw) aan het denken gezet en af en toe tot tranen toe geroerd.

Het boek vertelt het verhaal van twee vrienden, de Amerikaan Ben Fielding en de Chinees Li Quan, die jaren geleden samen gestudeerd hebben. Maar nu, twintig jaar later, zijn ze elkaar uit het oog verloren. Als Ben naar China reist om Quan op te zoeken, heeft hij geen idee van de schokkende ontdekkingen die hem daar te wachten staan. Terwijl Ben is opgeklommen langs de maatschappelijke ladder en veel geld heeft verdiend, leeft Quan in armoede. Omdat hij christen is, wordt hij op alle mogelijke manieren achtergesteld en tegengewerkt. Ben kan niet geloven dat het met de mensenrechten in China echt zo slecht gesteld is als Quan hem vertelt. Hij kan ook niet begrijpen dat zijn vriend bereid is alles op het spel te zetten voor zijn geloof: zijn baan en huis, zijn gezin en zelfs zijn leven. Maar wanneer Quan wordt gearresteerd, raakt ook Ben betrokken in iets dat groter is dan hijzelf. Hij moet bepalen wat echt belangrijk is in zijn leven en daar de consequenties van dragen. Bijeengebracht in een uur van naderende duisternis, nauwgezet gevolgd door onzichtbare ogen, moeten Ben en Quan keuzes maken. Keuzes die niet alleen het lot zullen bepalen van twee mannen, maar ook van twee gezinnen, twee landen - twee werelden.

De keuzes die Quan maakt het hele boek door, zijn radicaal. Hij kiest niet voor carrière, macht, geld of aanzien. Hij houdt enorm veel van zijn vrouw en hun enige zoon Shen en samen zetten zij hun leven in om Jezus te volgen. Dit heeft hele grote consequenties in zijn leven die ook mijzelf weer aan het denken gezet hebben.
'Wat heb ik ervoor over om Hem te volgen? Wanneer het erop aankomt, mag het dan mijn leven kosten? Zijn er dingen die mij van Hem afhouden? Waar gaat het uiteindelijk om in het leven?' waren zomaar wat vragen die in mij opkwamen.

Wat kunnen we veel leren van de beide mannen maar in het bijzonder van Quan. Aan het einde van zijn leven, wanneer hij in de gevangenis belandt, blijft hij zingen en God loven en prijzen. Het is prachtig om te zien dat hij de Bijbel 'in zijn hoofd' heeft zitten. Hij heeft geen fysiek exemplaar meer maar doordat hij zijn leven lang de Bijbel heeft bestudeerd en verzen in zijn hoofd heeft geprent, heeft hij Gods Woord altijd bij zich. Het helpt hem in moeilijke tijden.

Uiteindelijk komt ook de vriend van Quan, Ben Fielding, tot levend geloof. In de eerste weken wanneer hij bij Quan is in China, begrijpt hij het niet dat Quan bereidt is zover te gaan voor zijn geloof. Maar gaandeweg ziet ook Ben in waar het in het leven om gaat. Uiteindelijk gaat het niet om geld, goed of om status maar alleen om de liefde voor de Here Jezus en hoe je de mensen om je heen hiervan kunt vertellen.

'Thuiskomst' is een prachtig boek dat ik iedereen aan kan raden te lezen. De schrijver wil de lezer aanmoedigen meer te ontdekken over de vervolgde kerk over de hele wereld.


Reacties

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Een aanrader! Indrukwekkend boek.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.