Goede boeken naast de Bijbel lezen

Misschien houd je, net als ik, van het lezen van goede christelijke boeken met een Bijbelse boodschap waardoor je bemoedigd en opgebouwd wordt in je geloof. We zijn gezegend dat er in ons land zoveel goede boeken beschikbaar zijn want veel christenen kunnen niet eens lezen of moeten zo hard werken dat hun werk hen van zonsopgang tot zonsondergang bezighoudt. In sommige landen zijn zelfs helemaal geen boeken voorhanden.
De Here God heeft ons geweldige menselijke onderwijzers - levend en gestorven - gegeven om de Bijbel beter te begrijpen en ervan te kunnen genieten. Vele theologen, zendelingen en anderen hebben hun ervaringen in hun leven opgeschreven zodat anderen ervan mogen leren en er door bemoedigd mogen worden.
John Piper stelt in zijn boek ‘Vechten voor Vreugde’ dat het lezen van goede christelijke boeken naast de Bijbel, een middel kan zijn om meer vreugde in God te vinden. Piper heeft een prachtige uitspraak gedaan over het belang van  'goede boeken' lezen. Nu zal niet iedereen even makkelijk of even snel lezen en het is voor vele mensen moeilijk om tijd (of prioriteit?) te vinden om te lezen maar ook als je een langzame lezer bent kun je in een kwartier per dag al heel veel bereiken.

'Als je ervan uitgaat dat je langzaam leest, zoals ik - misschien met dezelfde snelheid als waarmee je spreekt - lees je ongeveer 200 woorden per minuut. Als je een jaar lang een kwartier per dag leest, dan lees je in totaal 5475 minuten in dat jaar. Vermenigvuldig dat met 200 woorden per minuut en je leest 1.095.000 woorden in dat jaar. Nu heeft een gemiddeld serieus boek ongeveer 360 woorden per pagina. Dan lees je dus 3041 pagina's per jaar. Dat zijn tien dikke boeken. En dat allemaal door een kwartier lezen per dag.
De woorden en werken van God blijven je beter en krachtiger bij wanneer je jezelf toewijdt aan het serieus lezen van goede boeken die verzadigd zijn met de Schrift'.

De afgelopen jaren heb ik alle boeken die mij bijzonder hebben aangesproken op een rijtje gezet. Over een aantal van deze boeken heb ik ook al eens een boekrecensie geschreven. Je kunt aan de zijkant van dit blog klikken op het label 'Boeken en recensies'. De moeite waard!

Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.