Vrouwen zijn minder tijd aan het huishouden kwijt dan tien jaar geleden

Soms zijn er gewoon van die berichten in het nieuws die opvallen. Onderstaand bericht is er weer zo een. In het artikel wordt gelinkt naar de site 'Een week in kaart'. Erg leuk om daar eens verder te lezen en te zien hoe mensen hun dag of week indelen.

Vrouwen zijn minder tijd aan het huishouden kwijt dan tien jaar geleden, maar mannen zijn niet meer gaan doen. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat onderzocht hoe Nederlanders hun tijd in 2016 besteedden en dat vergeleek met 2006.

Een week in kaart
Uit dat onderzoek, 'Een week in kaart', blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur aan huishoudelijke zorgtaken besteden, ofwel drie uur per dag. De bulk daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders twee uur per dag aan. De rest gaat voor het grootste deel op aan boodschappen doen. Aan zorg en begeleiding van kinderen of ouders besteden Nederlanders gemiddeld minder dan een half uur per dag. Ouders van baby's en kleuters zijn wel veel tijd aan hun kinderen kwijt: 14,5 uur per week.

Nog altijd besteden vrouwen veel meer tijd aan zorgtaken: 9 uur per week meer dan mannen. Wel is het verschil kleiner geworden. In 2006 was het nog 11 uur. Die daling komt vooral doordat vrouwen 1 uur en 36 minuten minder tijd aan zorgtaken zijn gaan besteden.

Anne Roeters, onderzoeker bij het SCP, zegt dat dit komt doordat er meer slimme apparatuur voor het huishouden is en dat boodschappen, kleding en maaltijden tegenwoordig makkelijk online zijn te bestellen.

Halve werkdag
Opmerkelijk is dat de tijdwinst niet in de kinderen gestoken wordt. Sociologen zeggen dat ouders meer dan vroeger bij hun kinderen betrokken zijn, maar de cijfers van het SCP geven daar geen aanwijzing voor. Vrouwen zijn vooral meer tijd aan betaald werk gaan besteden.

"Het gaat dan om vijf uur per week meer, dat is meer dan een halve werkdag", aldus Roeters. Gemiddeld zijn Nederlanders 2 uur per week meer gaan werken. Daarbij valt op dat de arbeidscontracten niet zijn uitgebreid. Bij vrouwen is de werkweek volgens het arbeidscontract met gemiddeld een uur toegenomen, bij mannen is het met een uur gedaald.

Alle Nederlanders van 20 tot 65 jaar besteden gemiddeld 27,5 uur per week aan betaald werk. Het werkende deel van de bevolking besteedt er gemiddeld 35 uur aan. Daarvan gaat 3 uur en een kwartier op aan reizen. Naarmate het opleidingsniveau hoger is, maken mensen meer werkuren. Bij mannen is het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden in tien jaar toegenomen van 5 uur naar maar liefst 9 uur per week.

"We zien ook dat het opleidingsniveau van vrouwen is gestegen en dat dat bij jonge generaties vaak ook boven het opleidingsniveau van mannen ligt. Ik ben dus benieuwd of die trend de komende jaren doorzet", zegt Roeters. Uit het onderzoek van het SCP blijkt verder dat de Nederlanders net zo veel vrije tijd hebben als tien jaar geleden.
In het algemeen vindt Roeters dat de tijdbesteding in tien jaar niet zo veel veranderd is. "En juist dat is interessant, want er zijn in die periode grote dingen gebeurd. We hadden de economische crisis, de overheid die zich meer terugtrekt. Maar aan de tijdsbesteding is weinig veranderd en dus kun je stellen dat de mens robuuster is dan we denken."

Acht uur of meer
Opvallend vindt Roeters verder dat 60 procent van de Nederlanders zegt per nacht 8 uur of meer te slapen. "Dat zijn heel veel mensen. En als je dat weet dat mensen veel tijdsdruk voelen en zeggen dat ze het drukker hebben is dat wel opmerkelijk. Het aantal mensen dat zegt per nacht maar 6,5 uur of minder te slapen bedraagt maar een paar procent."

Mensen slapen ook niet minder dan in 2006. Gemiddeld slapen Nederlanders 59 uur per week, ofwel meer dan 8 uur per dag.

Bron: NOS

Reacties