Er was eens... een verhaal - Jeroen C. Muts - boekrecensie

Denk jij er ook weleens over na om een (kort) verhaal te schrijven, of zelfs een boek? Het boek 'Er was eens...een verhaal' van Jeroen C. Muts kan je misschien helpen om de eerste stap te zetten.

De openingszin 'Er was eens...' is kenmerkend voor een kort verhaal. Het cursusboek - want zo kun je dit boek van Muts wel noemen - behandelt alle aspecten van het schrijven van een kort verhaal. Dankzij beknopte maar heldere theorie en inspirerende schrijfopdrachten die je in elk hoofdstuk terugvindt, schrijf je binnen de kortste keren zelf een prachtig verhaal.

De inleiding van het boek nodigt al uit om pen en papier (of je laptop) te pakken. De schrijver moedigt je aan om op een fijne plek te gaan zitten zodat je je op je gemak voelt om te gaan schrijven.

Het boek is opgebouwd uit acht hoofdstukken. In hoofdstuk 1 wordt uitgelegd waar een verhaal eigenlijk uit bestaat. De schrijver schetst de grote lijnen en gaat in de hoofdstukken hierna er dieper op in.

In hoofdstuk 2 wordt een tussenstap gemaakt naar de planning en doelen voor je verhaal. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Er worden paginadoelen, opdrachtdoelen en tijddoelen besproken. Ook wordt het gebruik van een mindmap uitgelegd en het belang van een goede samenvatting.

In hoofdstuk 3 wordt goed uitgelegd hoe je van jouw personages geloofwaardige personen maakt.

Hoofdstuk 4 beschrijft dat je altijd te maken hebt met een verteller. Dit is vaak geen 'echt' persoon uit het boek maar meer een onzichtbare beschrijver van de situatie. 'Wie vertelt?' heeft dus te maken met de positie van waaruit de lezer een verhaal waarneemt. In dit hoofdstuk wordt er aandacht besteed aan verschillende perspectieven.

Als schrijver bepaal jij wat wanneer gebeurt en hoe lang dat duurt. De tijd heeft controle over duur, de snelheid en het verloop. De lezers houden van duidelijkheid en willen graag weten in welke tijd ze zich bevinden. Hoofdstuk 5 biedt verschillende handreikingen over het gebruik van 'tijd'.

Een van de lastigste dingen waar je niet omheen kunt, is het schrijven van goede dialogen. Dit bestaat uit een gesproken tekst - of formeel een citaat- en een verklarende tekst. Hoe je dialogen kunt weergeven, wordt in hoofdstuk 6 goed uitgelegd.

Hoofdstuk 7 beschrijft het scenisch schrijven. Scenisch schrijven is het levendig en tot in detail beschrijven van een bepaalde scene in het verhaal, vaak vanuit het oogpunt 'alwetende verteller'. Het hoofdstuk bevat veel voorbeelden en opdrachten waar je zelf mee aan de slag kunt.

Tot slot worden in hoofdstuk 8 de puntjes op de i gezet. Jeroen Muts legt uit hoe je aan lastige zaken uit eerdere hoofdstukken werkt door het maken van opdrachten. Het is bv. belangrijk een goede titel te bedenken, een pakkend slot te schrijven en na te denken over het uitgeven van je verhaal of boek.

Alle basiselementen en ingrediënten van een schrijver zitten in dit boekje, maar je moet natuurlijk wel zelf aan het werk! Door veel te schrappen en te schrijven en kritisch naar anderen te luisteren, zul je gaandeweg steeds meer leren en zal het ook jou lukken om je eigen verhaal of boek te schrijven.

Van harte aanbevolen dus dit boek van uitgeverij VanDorp Educatief. Het boekje kost wel wat maar dat héb je ook wat. Het is overigens ook gewoon te leen bij de bibliotheek.

Titel: Er was eens... een verhaal
Schrijver: Jeroen C. Muts
Uitgever: VanDorp Educatief
ISBN: 9789461851123
Prijs: €20,00




Reacties