8 mei 2017

Als je maar lang genoeg wacht, komt het vanzelf weer in de mode

Af en toe laait hij weer even op in ons gezin: de discussie of we de bruine kozijnen in ons huis wit zullen maken. Gisteren riepen onze jongens weer heel hard dat dat écht niet nodig was en dat de kozijnen met deze kleur helemaal bij ons huis passen. En ja... hoewel wit mooi oogt, hebben ze eigenlijk groot gelijk.

Toen wij ruim vijf jaar geleden ons huis kochten, was er redelijk wat achterstallig onderhoud aan ons huis te verrichten. We hebben destijds het hoognodige gedaan maar ook heel veel gelaten zoals het was. Aan de ene kant omdat we het bij het huis vonden passen, en aan de andere kant omdat we er het geld gewoon niet voor hadden om het huis helemaal te strippen.

Er zitten bijvoorbeeld dit soort tegels retro tegeltjes in de badkamer:


Ook deze keuken zit er al bijna 15 jaar in. Voor veel mensen is dat tegenwoordig de tijd om de boel te vervangen. Hij is wat donker maar alles functioneert nog prima.


En op de benedenverdieping liggen er van dit soort plavuizen, typisch uit de jaren zeventig! Ook de stenen muur - die op meerdere plekken in het huis terugkomt - stamt uit die tijd. Je zag dat toen overal in huizen en dat was kenmerkend voor deze stijl van inrichten.


Maar.. als je zou willen beginnen met het wit maken van de bruine kozijnen, valt je oog al gauw op de bruine plinten. Eigenlijk zouden die dan ook wit geverfd moeten worden. En als de bruine plinten wit worden, zouden de stenen muren ook vlak én wit gemaakt moeten worden. En als je dan met de muren bezig bent, wil je de wat ouderwets ogende vloer ook wel wat lichter hebben. Ik heb het dan nog niet eens over de deuren, trappen en alle andere houten delen in het huis. Je begrijpt het al: er is geen beginnen aan. Als je één ding wilt veranderen of vervangen, komt het erop neer dat je hele huis een metamorfose zal ondergaan. Om eerlijk te zijn hebben we daar op dit moment helemaal geen zin in en hebben we er ook zoveel geld voor (over).
We vragen ons überhaupt af of het getuigt van goed rentmeesterschap om in je huis allerlei dingen die nog wel een aantal jaren mee zouden kunnen, zomaar te vervangen omdat het mooier is of niet meer helemaal van deze tijd.

Kortom, we laten het de komende jaren lekker zo zitten allemaal. Als iets écht kapot is, vervangen we het, maar dingen die nog goed en heel zijn, laten we gewoon zo. We genieten erg van dit huis en het is bovendien een kunst om gewoon tevreden te leren zijn met wat je hebt ook al is het niet allemaal volgens de laatste trends.

Als we maar lang genoeg wachten, komt alles vanzelf weer in de mode :)

Hopelijk mogen we nog een aantal jaren genieten
van dit prachtige huis aan de rand van het bos.

6 opmerkingen:

 1. Erg mooi! Ik heb ook echt geleerd dat ik tevreden mag zijn met ons huis. Het hoeft geen showroom te zijn, maar het is een plek waar we als gezin mogen leven en genieten, gastvrij mogen zijn. Goed om voor ogen te houden. En daarnaast is het leuk om het gezellig te maken en in te richten naar je smaak. Daar hou ik ook wel van :-).
  Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige retro tegels in de badkamer!
  Nu weer helemaal in.
  Jullie huis ziet er prachtig uit zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi huis om te zien! Ik ben het met je eens. Kijk, als iets versleten is dan willen wij het wel vervangen. Maar soms zit je ook op de wip: blijven wij hier wonen? Is het dan de moeite waard om iets een make-over te geven.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.