23 april 2017

Volg je Gods wensen of alleen die van jezelf?


'En ​David​ raadpleegde de HEERE'
1 Samuël 23

In 1 Samuël 23 staan twee gedeelten beschreven die erg tegenstrijdig zijn. David vroeg namelijk om Gods hulp en Saul deed de dingen naar eigen inzicht. 'Het Leven' schrijft er het volgende over:

'David vroeg om Gods hulp voordat hij iets deed (vs. 2 en 4). Hij luisterde naar Gods aanwijzingen en handelde daar ook naar. Wij moeten Gods wil niet zoeken nadat iets gebeurd is; maar in plaats van God te moeten vragen de gevolgen van onze haastige besluiten teniet te doen, horen wij de tijd te nemen om God wil tevoren te onderscheiden. We kunnen Hem horen spreken door de raad van medegelovigen, door Zijn Woord, door de leiding van de Heilige Geest in ons hart en soms ook door de omstandigheden.'

'Saul wilde David zo graag doden (vs.7) dat hij elk teken zag als Gods toestemming om door te gaan met zijn plan. Als Saul God beter gekend had, had hij geweten wat God wilde en had hij de situatie niet verkeerd geïnterpreteerd. 
Niet elke gelegenheid komt van God. Het kan zijn dat we iets zo graag willen dat we elke gelegenheid aangrijpen om te bewijzen dat het van goddelijke oorsprong is. Toch hoeft dat niet zo te zijn, zoals we we leren van Sauls geval. Een mogelijkheid om iets tegen Gods wil te doen, kan nooit van God komen, omdat God ons niet in verleiding brengt. Als er mogelijkheden op je weg komen, controleer je motieven dan twee keer. Wees er zeker van dat je Gods wensen volgt en niet alleen die van jezelf.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.