15 maart 2017

Dreiging - Leven op het land rond 1860 - Arie de Ruiter

Opnieuw is mijn zwager Arie de Ruiter erin geslaagd een prachtige roman te schrijven. 'Koopman in de Gouden Eeuw' en 'De getrouwde monnik' vond ik al prachtige historische romans maar het nieuwste boek 'Dreiging' vind ik verreweg het spannendst. De titel van het boek klinkt mysterieus en ook de omslag roept spanning op.

Onderstaande tekst, die op de achterkant van het boek terug te vinden is, vat de sfeer en de inhoud van het boek goed samen.

'Donkere wolken pakken zich samen boven de hei. Jannes de herder heeft gevoeld dat er onheil op komst is. En hij krijgt gelijk...
In een kleine nederzetting, waar iedereen elkaar kent, bepalen mystieke gebeurtenissen in de bossen en op de hei voor een deel het dagelijks leven. De strijd om het bestaan is hard, maar de onderlinge saamhorigheid is groot en burenhulp is vanzelfsprekend. Tegelijkertijd is het leven onder een landheer niet altijd makkelijk. Afgunst en achterklap zijn aan de orde van de dag.
Tegen die achtergrond manoeuvreren Otto de stroper en zijn achterneef Evert zich door de dagen. Een uitweg lijkt vaak onmogelijk, maar dan is daar de liefde... of de dood.'

Hoewel het boek zich in 1863 afspeelt, begint het met een krantenartikeltje uit 1981. Het bericht roept direct vragen op omdat daarin melding wordt gemaakt van een geraamte, dat wordt gevonden bij graafwerkzaamheden op de plaats waar kort daarvoor een hotel was afgebroken. Ook omdat ik wist van Arie dat de werktitel van het boek ‘Het lijk van Ermelo’ heette, was ik erg benieuwd waarom voor deze eerste titel was gekozen.

Toen ik eenmaal begon met lezen, werd ik direct geraakt door de manier waarop de auteur de omgeving en met name de natuur beschrijft. Je kunt het bijna letterlijk voelen en ruiken, zo levensecht is het. Ook de diverse hoofdpersonen worden uitgebreid aan de lezer voorgesteld zodat je je al snel vertrouwd voelt met deze mensen. Gaandeweg de hoofdstukken wordt er een bepaalde spanning opgebouwd zodat je eigenlijk steeds door wilt lezen en wilt weten wat er gaat gebeuren. Pas aan het einde van het boek volgt de ontknoping zodat je tot het allerlaatste hoofdstuk geboeid blijft! Een slimme zet van de schrijver. Overigens zal deze roman bij mensen die het gebied op de Veluwe kennen, veel herkenning oproepen.
Het boek leest prettig en de hoofdstukken zijn precies goed van lengte. Wat mij betreft is het een aanrader.

Je kunt eventueel hier een fragment van het boek inzien op de website van auteur.

Wil je meer weten over Arie de Ruiter en de romans die hij heeft geschreven, kijk dan op zijn website www.boekarie.nl 

Titel: Dreiging
Auteur: Arie de Ruiter
Uitgever: Nabij producties
ISBN: 9789492055347
Prijs: € 19,95


2 opmerkingen:

  1. Wat leuk Wendy, dat je Arie's nieuwste pennevrucht op je blog hebt. Knap hoor, om steeds weer met een spannend verhaal te komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.