Eenverdieners gingen er afgelopen jaren 2,4% op achteruit in koopkracht. Hoe kan dit?
Omdat de regering iedereen wil verplichten om betaald te gaan werken. Het kabinet-Balkenende van CDA, PvdA en CU zette in 2009 een belangrijke wissel om door de ‘overdraagbare heffingskorting’ af te bouwen. Daardoor kregen eenverdieners het stukken zwaarder, zodat de echtgeno(o)t(e) gedwongen is om óók te gaan werken.
Ongeveer vierhonderdduizend gezinnen zijn hiervan de dupe, vaak zonder dat ze het zelf weten. In ruime meerderheid gaat het om gezinnen waar:
- iemand chronisch ziek of gehandicapt is.
- de partner langdurig werkloos is.
- een van de partners met pensioen is of nog studeert.
- de moeder of vader voor de kinderen zorgt.
Het wordt, zoals de SGP zegt, tijd voor reparatie! Het kan namelijk veel eerlijker. Het zal niemand verrassen dat deze politieke partij de initiatiefnemer is achter de gisteren gelanceerde rekenhulp. De partij staat bekend als een fervent tegenstander van de maatregelen tegen eenverdieners. Eerder dit jaar werd bekend dat eenverdieners inmiddels tot zes keer meer belasting betalen dan tweeverdieners. Wat bijna niemand weet is dat:
- Eén op de vier eenverdieners een vrouw is
- Eenverdieners het meest stemmen op PVV en VVD
- Het kabinet Balkenende IV besloot tot afbouw algemene heffingskorting
- Bij de meeste eenverdieners deze situatie onvrijwillig is
Wil jij zien hoe jij (als gezin) misschien ook wordt benadeeld? Bereken het via www.eenverdiener.nu
www.eenverdiener.nu |
Weet je dat ik hem eigenlijk niet in wil vullen? Ik weet dat wij in de groep zitten die het meest benadeeld word, maar ik word er al heel verdrietig van als ik er aan denken. En vind ook dat die cijfers niets uitmaken. Wel dat er wat MOET veranderen vanuit de overheid. Ik kan qua energie niet naast m'n gezin werken en kan en wil het ook niet om achter mijn man te kunnen staan die eigenlijk een 2e baan heeft: de politiek. Maar die zelfde politiek eist het geld weer op. Vind dat erg vervelend..
BeantwoordenVerwijderenDank je voor je reactie. Ik ben het helemaal met je eens hoor dat hier iets aan moet veranderen. Al zou het om te beginnen maar een deel zijn.
VerwijderenWij weten dit ook en het voelt zo onrechtvaardig. Ik ben altijd thuis geweest voor de kinderen en was blij dat dit kon. Eén van de kinderen heeft een depressie doorgemaakt en dan is het helemaal belangrijk dat er iemand thuis is voor de kinderen. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan, op de tijden dat dat wel kon. Je merkt dan dat het steeds lastiger is om daar mensen voor te krijgen, op school bijvoorbeeld. Ik merk ook dat het voor tweeverdieners niet meevalt. Als ik jonge ouders met beiden een baan hoor vertellen, dat ook nog eens van ze gevraagd wordt dat ze zich ontwikkelen op hun werk door een opleiding bijv. En dan moet je nog energie overhebben om er thuis voor de kinderen te zijn...
BeantwoordenVerwijderenMet je eens hoor. Dat wordt vaak vergeten dat moeders thuis willen zorgen voor hun (zieke) kinderen. Ik vraag mij ook altijd af wie dan de mantelzorg e.d. moet gaan doen als iedereen een betaalde baan zou moeten hebben.
VerwijderenDank voor je reactie.
Gelukkig mogen we het ondanks dat alles toch heel goed hebben. Sommige mensen kunnen met 1 euro meer dan andere met 10 ;)
BeantwoordenVerwijderenDat is helemaal waar Marijke.
Verwijderen