26 januari 2017

Afwezige ouders? Lastige kinderen

Dat steeds meer kinderen slecht eten, naar niets of niemand luisteren, of psychisch in de knoop zitten: sociaal pedagoog Gitty Feddema is er zeer ongerust over. Ouders moeten zich weer over hun kinderen ontfermen, en snel!


Afgelopen week stond er in de regionale én landelijke dagbladen een interessant artikel. Het is o.a. hier terug te lezen. Voor mij persoonlijk sprong dit gedeelte eruit:

Dit klinkt ouderwets. Terug naar de jaren 50?
‘Ik zeg niet: laat de moeders weer achter het aanrecht kruipen. Ik zeg: laat vaders en moeders het sámen doen, in overleg. Het heeft niks met oubolligheid te maken, het heeft te maken met de constatering dat ouders nu wel kinderen willen, maar er nauwelijks tijd voor willen maken. En dat kan niet. Een kind is geen ding dat je af en toe tevoorschijn haalt en weer wegstopt als het niet goed uitkomt. Een kind verdient aandacht, liefde, tijd. Daar gaat het me om. Om de basale rechten van een kind dat er niet om vraagt om soms wel met zo'n elf opvoeders te maken te krijgen. Want ik zie de crèche met wisselende leidsters soms als een vorm van gesubsidieerde kinderverwaarlozing.’ 

Zoals gezegd, het is een interessant artikel. Ik ben het niet met alles eens maar de kern is duidelijk:

Een kind verdient aandacht, liefde en tijd.4 opmerkingen:

  1. Ja deze kreeg ik ook van iemand! Vond het aangrijpend om te lezen. Zelfs onder christenen komt dit voor :-(.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi dat je dit deelt. Geeft veel om over na te denken en jezelf eerlijk een spiegel voor te houden.
    Zit een hele grote kern van waarheid in dit artikel, maar ook een aansporing om onze taak als ouders heel serieus te nemen, in die korte tijd dat wij dat kostbare bezit , onze kinderen, onder onze hoede hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.