1 december 2016

Lang+Gelukkig - Huwelijkswijsheden - Paulien Timmer

'En dat is precies wat dit boek is: een bewijs dat een lang en gelukkig huwelijk mogelijk is, ook in deze tijd van vele scheidingen en grote verleidingen'.

Bovenstaand citaat van Paulien Timmer, komt uit haar boek Lang+Gelukkig dat begin 2016 verschenen is. De schrijfster - zelf nog jong en nog niet zo lang getrouwd - ging anderhalf jaar op pad, om honderd koppels te interviewen uit alle hoeken van het land. Dagen achterelkaar luisterde ze naar wat deze koppels hadden meegemaakt. En hoe meer ze hoorde, hoe meer ze zich ervan bewust werd dat al deze wijsheid van onschatbare waarde was. Lang en gelukkig was niet langer een sprookje, deze liefdesverhalen hoorde ze direct van mensen van vlees en bloed die open en kwetsbaar dat kijkje in de keuken gaven waar ze zo naar verlangd had. Haar ervaringen werkte ze uit en schreef ze op in een boek.
Na al deze interviews is Paulien er zonder twijfel van overtuigd dat lang en gelukkig samen zijn alles waard is. Dat het kan, en dat het voor iedereen mogelijk is. Het huwelijk heeft voor haar een splinternieuwe associatie gekregen. Iets om naar uit te kijken, warm en liefdevol, vol humor, zelfspot en diepe verbondenheid.

In het boek worden zeven belangrijke fases genoemd die in een (lang) huwelijk voorkomen. De theorie van deze zeven fases van het huwelijk is de reden dat Paulien de koppels heeft geïnterviewd die langer dan veer jaar gelukkig getrouwd zijn: na veertig jaar huwelijk ben je alle fases van een huwelijk vaak wel door.

De passiefase - het stel is volledig op elkaar gericht en gaat op in de intimiteit en verbondenheid.
De relatiefase - het stel begint elkaars zwaktes te kennen en komt achter de minder leuke dingen van de ander.
De rebelliefase - het stel probeert zijn eigen interesses en hobby's een plek te geven in het leven samen, wat kan resulteren in ruzies.
De coöperatiefase - Het stel werkt samen om kinderen, geld, het huis en werk goed te laten lopen. Het kan zijn dat het stel in deze fase een beetje uit elkaar groeit, door de uitdagingen die het leven in deze fase brengt.
De reüniefase - wanneer de kinderen uit huis zijn en het koppel weer meer tijd samen kan doorbrengen, belandt het in deze fase, waarin het een nieuwe vriendschap en passie kan ontwikkelen.
De explosiefase - deze fase kan voorkomen op elk punt in het huwelijk, wanneer een grote gezondheids-, carrière-, familie- of geldcrisis op het pad komt.
Voltooiing - in deze laatste fase is er vooral stabiliteit en geniet het stel van elkaar en van het leven at het samen heeft gecreëerd.

Maar... ook al weet je dat een echtpaar ongeveer deze fases meemaakt, dan is het nog moeilijk om te bedenken wat je vraagt aan degenen die lang en gelukkig hebben waargemaakt. De schrijfster heeft gewikt en gewogen en uiteindelijk zes kernvragen opgesteld waar de ervaringsexperts uitgebreid antwoord op hebben gegeven.
  1. Hoe weet je dat iemand de ware is?
  2. Wat is het geheim van een lang en gelukkig huwelijk?
  3. Hoe blijf je een leven lang verliefd?
  4. Waarom scheiden zoveel koppels?
  5. Hoe ga je van een middelmatig naar een gelukkig huwelijk?
  6. Wat is jullie advies aan jongere koppels?
Niet alle honderd interviews waren geschikt om in verhaalvorm te gieten. Daarom zijn er achttien verhalen - verdeeld over zes hoofdstukken - uitgekozen die het meest boeiend, ontroerend of mooi waren, of die een mooi beeld gaven van hoe een echt liefdesverhaal eruitziet. Het boek is tevens voorzien van prachtige (oude) foto's van echtparen die al lange tijd bij elkaar zijn.

Tot slot deel ik graag een mooi citaat:
'Moderne koppels hebben vaak twee banen, een druk sociaal leven, sport en kinderen, en dan komt het huwelijk snel op de laatste plaats. Je gaat ervan uit dat je partner het wel begrijpt, dat het allemaal hetzelfde zal blijven. Maar jammer genoeg is dat niet zo. Nu heeft 'werken aan je huwelijk' meteen een negatieve bijklank, alsof er iets mis is. Het is eigenlijk niet meer dan heel regelmatig met elkaar praten over de dingen die goed gaan in je huwelijk, en de dingen die beter kunnen. Werken is een veilige sfeer creëren waarbij je allebei mag zeggen wat je voelt, en wat je graag anders zou willen zien, zonder dat de ander meteen in de verdediging schiet of niet wil luisteren. Werken is de positieve kanten van je huwelijk blijven versterken. Wanneer je goed op blijft letten, hoef je niet te werken aan problemen. Dan is het meer een kwestie van bijsturen en extra aandacht besteden aan de dingen die jullie huwelijk bijzonder maakt. Hoe langer je je huwelijk verwaarloost, hoe meer moeite je zult moeten doen om elkaar weer te vinden.'


Ik wil dit prachtige boek Lang+Gelukkig van harte aanraden aan iedereen die zich aan het voorbereiden is op een huwelijk, net getrouwd is, of al jarenlang getrouwd is. Ik denk dat er voor ieder koppel gespreksstof genoeg in verwerkt is!

Je kunt hier nog een leuk interview met Paulien op de radio terugluisteren. Ze vertelt hier ook over haar boek.

Wil je meer weten over de schrijfster en over haar werk? Kijk dan eens op haar website: www.langplusgelukkig.nl 

Binnenkort hoop ik op dit weblog nog een artikel te plaatsen met '10 vragen aan Paulien'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.