13 december 2016

Je leeft maar één keer!


Het decembernummer van Het Zoeklicht is een evangelisatienummer. Het artikel van hoofdredacteur Martin Penning wil ik graag met jullie delen.


Heb je wel eens gehoord van de term 'YOLO'? YOLO staat voor 'You Only Live Once'. De Canadese rapper Drake heeft deze term geïntroduceerd in zijn lied 'The Motto'. Sinds dit nummer is uitgekomen, is er een ware trend rondom deze term ontstaat. Op petjes, T-shirts en zelfs op tatoeages prijkt het woord 'YOLO'. 

Het is niet alleen een leuke term, maar het is een levensstijl. In je leven moet je zoveel mogelijk doen, zo gek mogelijk doen en buiten je eigen grenzen stappen. Het is jezelf zo veel mogelijk vermaken want je weet niet wanneer je laatste dag is. Je leeft immers maar één keer!

Pluk de dag
De term YOLO is een moderne versie van het Latijnse spreekwoord 'Carpe diem', wat betekent 'pluk de dag'. Het is een aansporing om de dag van heden te gebruiken en om niet tot morgen uit te stellen. In deze gedachte past ook een bucketlist, een lijst met dingen die je nog wilt doen, voordat je sterft.
Tegenwoordig proberen we ons op alle mogelijk manier te vermaken. Daarbij moet alles gezellig, leuk en uitdagend zijn. Het hele leven bestaat uit dingen die we vermakelijk vinden. We laten ons vermaken door veel en mooie vakanties, door grote en kleine sportevenementen, door hobby's door luxe door het uitgeven van geld.

Het is leeg
Maar met een levensmotto als 'You Only Live Once' of  'Carpe diem', of met het schrappen van activiteiten van de bucketlist blijft het leven toch maar leeg. Want aan alle leuke dingen komt een eind en de verlangens op je bucketlist raken uiteindelijk op. En wat dan? Dan is er toch die leegte, die knagende stilte en uiteindelijk de dood. De dingen van dit leven kunnen de mens nooit echt tevreden stellen.
Hoe je je ook probeert te vermaken, uiteindelijk gaat al het vermaak verloren. Vermaak heeft een houdbaarheidsdatum. Na het vermaak is er de kille leegte van dit bestaan. Het kan toch niet zijn dat we ons leven zo verloren laten gaan?
De Bijbel spreekt over mensen die rusteloos hun eigen verlangens najagen en daarbij God negeren: 'Laten wij dan maar eten drinken, want morgen sterven wij' (1 Korintiërs 15:32)
Het blijvend zoeken naar meer en beter maakt de meeste mensen rusteloos. Het is juist in onze tijd van grenzeloos vermaak dat mensen nog nooit zoveel psychische klachten hebben gehad, medicatie gebruiken en een einde aan hun leven maken. En met enige regelmaat komen vragen in onze gedachten op: 'Waarom besta ik?' 'Wat is het doel van mijn bestaan?' 'Stel dat er toch meer is? 'en 'is er een God?'

Wat is het doel?
Veel mensen missen het doel van hun leven. Dat is zonde. Het woord 'zonde' betekent namelijk letterlijk 'doel missen'. Het doel van de mens is in de eerste plaats niet om van dit leven te genieten, maar om van God te genieten. Om te leren genieten van God is er wel iets nodig in ons leven. Want van nature zijn wij mensen die rebelleren tegen God. Ten diepste zijn wij vijanden van God en willen wij Hem niet leren kennen. Maar God wil ons helpen op van ons egoïstische hart, een hart te maken dat gericht is op Hem. Hiervoor is bekering nodig en dat betekent dat je je afkeert van je egoïsme en doelloosheid en kot tot Jezus Christus om verlost te worden. Het doel van ons leven vinden we in de Heere Jezus die naar deze wereld is gekomen. God die mens is geworden en onze zonden heeft gedragen, is het grootste genieten in het leven van een mens. Genieten van een God die in jou geïnteresseerd is, zonde vergeeft, je in liefde aanneemt en je eeuwig leven geeft.

Genieten!
Toen de Heere Jezus hier op aarde leefde, was Hij met ontferming bewogen en zei Hij tot mensen: 'Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven' (Matteüs 11:28).
Hij zegt hier dat wij niet moeten vertrouwen op ons eigen vermaak, op onze eigen prestaties of op ons eigen leven.
Dat gaat namelijk voorbij. Dit idee moet ons onrustig maken zodat wij uitkomen bij de rust en vree die alleen de Heere Jezus ons kan geven. God is geïnteresseerd in je hart. Hij geeft ons rust in onze ziel.
Door in de Heere Jezus te geloven, hoeven wij ons geen zorgen meer te maken over het leven hier en nu. Door het geloof in de Heere Jezus kom je hier op aarde tot je bestemming maar ook voor het leven na dit leven. You Only Live Once om je hart voor Hem te openen en te genieten van Gods nabijheid!

Het decembernummer van Het Zoeklicht is helemaal bedoeld om te wijzen op het evangelie. Waarom kwam de Here Jezus naar de aarde, waarom zouden we op Hem moeten vertrouwen, en vele andere basale geloofsvragen komen aan bod. De oprichter van Het Zoeklicht had het op zijn hart om mensen te wijzen op de Here Jezus als hun Redder. Daarnaast wees hij de gelovigen ook op het belang om naar de toekomst te kijken. De Bijbel zegt daar namelijk heel veel over en dit bepaalt ons ook bij hoe we als christen vandaag de dag zouden moeten leven.
Over die laatste twee staat in het evangelisatienummer niets geschreven. Dat gebeurt wel in de andere nummers van dit blad, dat elke twee weken verschijnt. Wil je eens kennismaken met Het Zoeklicht, dan kun je je hier aanmelden voor het gratis ontvangen van de eerstvolgende drie nummers. (Je zit daarna nergens aan vast, de toezending stopt automatisch.)


3 opmerkingen:

 1. Ik zag gisteren op tv iets over de constante prikkel die kinderen ervaren door het gebruik van smartphones. Daar moet ik bij dit stukje aan denken. We leren niet meer omgaan met de stilte waarin je God kan zoeken, noch jezelf beter kan leren kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk Anne en eigenlijk zou dat de basis van ons leven moeten zijn.

   Verwijderen
 2. Yolo, ik kende de term niet... fijn dat je er over blogt Wendy (althans het Zoeklicht artikel deelt), brengt duidelijkheid in dingen die zo onschuldig lijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.