Geen touwtje zonder thuisblijvers

In de kranten en in de sociale media kwam ik het overal tegen: het 'touwtje uit de brievenbus' van Jan Terlouw. Via uitzending gemist heb ik de toespraak van deze oud-politicus toch maar even teruggeluisterd. In veel dingen heeft hij gelijk denk ik, vertrouwen hebben in elkaar is ontzettend belangrijk en het is de basis voor onze samenleving. Toen ik in het Nederlands Dagblad deze column las, trof onderstaand gedeelte mij.

'Een oude man die terugblikt, dat wordt snel nostalgie die jonge mensen eerder in de kou zet dan verwarmt. Zoals dat touwtje uit de brievenbus. Het was een sterk symbool voor het vertrouwen onder buurtgenoten, maar het ging over een tijd dat er overdag vaak iemand thuisbleef, de vrouw des huizes veelal, en dat de samenleving minder multicultureel was. Ook dat moet je niet romantiseren, maar het maakte verschil. En juist op die twee thema’s – beide ouders een baan; de multiculturele samenleving is goed voor ons – hebben eerwaarde politici als Terlouw jarenlang nadrukkelijk ingezet.'

Opvallend vond ik het dat in deze column dit aspect benoemd werd door Reina Wiskerke. En ze heeft helemaal gelijk. Een touwtje hang je alleen uit de brievenbus als er iemand thuis is. En vandaag de dag zijn er overdag nauwelijks meer (jonge) moeders thuis. Van alle kanten worden ze aangemoedigd om naast de zorg voor hun kinderen en het runnen van het huishouden óók nog een baan buitenshuis te zoeken. En het liefst fulltime zodat ze genoeg verdienen om als vrouw hun eigen 'rok' op te kunnen houden.

Ik wil het kort houden in dit blogbericht (ik zou er een boek over kunnen schrijven) en begrijp wat de 'oudere staatsman' uit Twello bedoelt, maar als we het 'touwtjes-principe' werkelijk weer in zouden willen voeren in onze samenleving, moeten we toch echt andere keuzes maken en zouden moeders juist weer gestimuleerd moeten worden om thuis voor hun kinderen te zorgen. Dan zouden hele wijken fleurig worden van al die touwtjes die uit de brievenbussen hangen. Het is misschien een romantisch beeld maar oh, wat verlang ik hiernaar...


Reacties

  1. Ik ben heel blij dit te lezen, ik had dat denk ik net even nodig. Inderdaad lijkt het wel heel raar als je tegenwoordig niet gaat werken als vrouw/ moeder zijnde. Onze zes kinderen zijn tussen de 22 en 10 jaar. Dan denk ik ook weleens: die gaat werken en die, moet ik dat ook niet doen? En als ik er dan over nadenk, bedenk ik me dat ook ons zoontje van tien en ook de pubers in ons gezin, en eigenlijk allemaal, hun moeder gewoon heel hard nodig hebben, en dat ik niet anders wil dan er voor hen te zijn. Het lijkt me ook voor de man in het gezin rustiger als je als vrouw thuis voor alles zorgt, zodat hij zonder stress zijn werk kan gaan doen.
    Tegelijk is het ook een voorrecht als het zo kan, er zijn ook vrouwen die geen andere mogelijkheid hebben dan te gaan werken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met je eens Johanna.
      En vergeet niet: Een níet werkende moeder bestaat niet!
      Fijn om te horen dat dit stukje op het goede moment kwam. Het is inderdaad een voorrecht, want niet iedere moeder kan dit doen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.