2 december 2016

Er is een leven zonder Facebook...

Het heeft even geduurd maar twee weken geleden heb ik dan toch een keuze gemaakt. Aan het einde van dit jaar ga ik definitief stoppen met Facebook. In eerdere blogberichten - waaronder 'Is er een leven zonder Facebook...' - schreef ik al eens over mijn twijfels. Er zijn een aantal redenen waarom ik besloten heb dit te doen aan het einde van 2016.

De belangrijkste reden is dat ik steeds meer moeite heb met het bedrijf op zich. Facebook gebruikt en verkoopt je gegevens, faciliteert allerlei dubieuze organisaties en doet een grote inbreuk op je privacy. Het gaat soms zo ver dat er via je mobiele telefoon gesprekken worden afgeluisterd in je huiskamer.
Toen ik de documentaire van 3DOC had gezien, was ik overtuigd dat ik verder geen 'zaken' meer wilde doen met Facebook. Als je deze uitzending nog niet hebt gezien, kun je deze hier terugkijken. Het kan niet anders dan dat het jou ook aan het denken zet over de invloed van Facebook en tal van andere apps op je telefoon.
Je kunt hier klikken voor de uitzending.
Ook las ik in het Nederlands Dagblad een artikel over het gebruik van sociale media. Ook dit heeft mij bewust gemaakt van een aantal dingen. Het bevestigde mij nog meer in mijn besluit om niet door te gaan.

De laatste tijd heb ik ook diverse boeken gelezen over het omgaan met tijd en sociale media. Op diverse blogs heb ik hierover geschreven. Ik heb mij dan ook serieus afgevraagd of ik alle tijd die ik op dit moment doorbreng op de pc - en dan met name aan Facebook - op deze manier wil blijven besteden. Als ik alles optel, zal ik toch gauw een uur of zeven per week op Facebook doorbrengen. In sommige weken was dit nog veel meer.

Tot slot wil ik een ander aspect benoemen. Ik hoop namelijk dat het mij ook meer rust op gaat leveren. De constante druk van de berichten in de diverse groepen, geeft soms een gestrest en onbehaaglijk gevoel. Je hebt het idee dat je steeds 'moet' kijken en dat mensen je constant nodig hebben. Hoewel je dit natuurlijk voor een groot deel zelf in de hand hebt, lijkt het mij heerlijk om van deze druk af te zijn.

Hoewel ik een weloverwogen besluit heb genomen, zal het stoppen voor mij geen kleinigheid zijn. Ik heb in de afgelopen vijf jaar zoveel opgebouwd aan groepen, contacten en netwerken dat ik dit medium in zeker opzicht ook zal missen. Het heeft mij meer publiciteit opgeleverd voor mijn weblogs, (oude) contacten zijn aangehaald en nieuwe contacten zijn gelegd. Vooral de groepen die ik beheerde - waarvan sommige enkele duizenden leden hadden - hebben veel voor mij betekend. Ik mocht veel mensen bemoedigen, helpen en inspireren. Ook ben ik er zelf door opgebouwd en bemoedigd. Inmiddels heb ik het beheer van al deze groepen overgedragen en kan ik dit met een gerust hart achterlaten.

Kortom, er is zeker een leven zonder Facebook ook al moet ik even goed nadenken hoe dat er vanaf januari zal gaan uitzien. Ik ben dankbaar voor de afgelopen jaren en heb er veel van geleerd in veel opzichten maar... het zal even wennen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het goed komt!


6 opmerkingen:

 1. Oeps, ik ben op de helft van die documentaire eerst gaan kijken welke machtigingen mijn apps allemaal hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede keus! Geniet van de rust die het ongetwijfeld gaat geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dapper besluit! Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat ervaren :) Maar dat zullen we vast wel weer hier mogen lezen. Ik reageer niet zoveel meer op blogs, maar volg de jouwe zeker nog wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen dat je mijn blogs blijft volgen. En wie weet schrijf ik er ik inderdaad nog wel eens over hoe het gaat bevallen zonder Facebook ;)

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.