21 november 2016

Kinderen voor de Koning - Geloofwaardig opvoeden in gezin, kerk en op school

De kindertijd is de beste tijd van je leven om tot geloof te komen. Ouders hebben de roeping én het voorrecht om hun kinderen van jongs af aan bij Jezus te brengen, met het verlangen dat ze Hem door genade leren kennen en volgen. Met dat diepe verlangen werkt Evangeliestek aan de ontwikkeling van materiaal voor kinderwerk en biedt zij toerusting aan kinder(evangelisatie)werkers.

Die toerusting kreeg vorm en inhoud op het symposium Kind & Geloof, 30 september 2016 in Gouda. D.m.v. het boekje  'Kinderen voor de Koning' dat geschreven is door dr. M.J. Kater, drs. S. Brons-van der Wekken en dr. A.J. Kunz, wordt een praktische handreiking geboden aan ouders en alle anderen die bij kinderen betrokken zijn.
De christelijke opvoeding gebeurt natuurlijk niet alleen binnen het gezin. De héle kerkelijke gemeente is hierbij betrokken en ook op school leren kinderen omgaan met geloofsvragen. Aan de hand van praktische voorbeelden zoeken de auteurs naar een Bijbelse eenheid in de christelijke opvoeding. Ouders, ambtsdragers, kinderwerkers en leerkrachten op basisscholen krijgen hier een gefundeerde handreiking voor verdere verwerking en bezinning.

Het boekje 'Kinderen voor de Koning' waar ik een recensie-exemplaar van ontving, bevat vijf  korte hoofdstukken:
'Welkom bij de Heiland' - Kinderen in de Bijbel
'Geplaatst in het huisgezin van God - Kinderen in de gemeente
'Bruggen slaan'- Kinderen in ontwikkeling 
'Planten en natmaken' - Bijbelse opvoeding in het gezin
'Brengen tot de Fontein'- Kinderen op school

Elk hoofdstuk bevat een aantal vragen waar (in groepsverband) verder over nagedacht over gesproken kan worden.

Hoewel het boekje over het algemeen leerzame gedeelten bevat, lees je heel duidelijk de visie en standpunten van het Hervormd Jeugdwerk (HJW) en de Stichting Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) door het boekje heen. Zo wordt er herhaaldelijk over 'kind van het verbond' en de kinderdoop gesproken. Ook wordt de Heidelbergse Catechismus aangehaald.

'Kinderen voor de Koning' is een praktisch en nuttig boekje maar - zoals gezegd - grotendeels alleen geschreven voor een bepaalde groep opvoeders. Je kunt hier enkele bladzijden van het boekje inzien.

Omdat mijn zienswijze toch iets anders is dat dit boekje, wil ik iemand blij maken met dit exemplaar. Mocht iemand interesse hebben, dan kun je dit laten weten via info@wendyborn.nl Ik wil het boekje dan (tegen portokosten) naar je opsturen. Wie het komt, wie het eerst maalt 😉

Mocht je het boekje willen kopen, ga dan naar de christelijke boekwinkel of bestel het boekje via deze website.

Inmiddels heeft zich iemand gemeld voor het boekje. Reageren kan helaas niet meer.

3 opmerkingen:

 1. Is het veel verstandiger om een klein vrij van iedere religieuze invloed op te voeden en op het moment dat hij en zij "verstandelijk volwassen" is zelf de keuze te laten maken? Dan is deze persoon echt religieus... of niet, maar wel uit eigen keuze.

  Rob Berkers,
  http://www.dimrost.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Rob, uiteindelijk gaat het er denk ik niet om of iemand 'religieus' is. Het gaat ten diepte niet om religie maar om relatie. Als ouders wil je niets liever dan het geloof aan je kinderen voorleven. Natuurlijk moet je ze leren over andere godsdiensten maar wanneer je zelf met hart en ziel christen bent, kan het niet anders dat je kinderen dit aan je zien. Als het goed is, is dit verweven in en met alles wat je doet in je leven.
   Uiteindelijk is het aan elk kind zelf om wel of niet een keuze te maken voor de Here Jezus. Dit kun je als ouder niet voor je kinderen doen. En mijn persoonlijke overtuiging is dat het geweldig is als kinderen al jong een keuze maken voor de Here Jezus. Hoe langer ze met Hem kunnen leven en wandelen in het leven, hoe meer ze van Hem zullen leren en op Hem zullen gaan lijken.
   Ken je Corrie ten Boom? Zij was 4 jaar toen zij haar leven aan de Heer gaf. Zij heeft haar leven lang getuigd van Hem. Ik vind dit altijd een prachtig voorbeeld.

   Verwijderen
 2. Beste Wendy,

  Jonge kinderen zijn zeer gevoelig voor invloeden, zeker als deze van mensen afkomen die veel vertrouwen genieten, zoals dat met ouders het geval zou moeten zijn.
  Dit zal zeker latere keuzes beïnvloeden. Ik denk daarom dat belangrijk is om een kind hier van te vrijwaren, al besef ik duidelijk dat dit nooit helemaal het geval kan zijn.

  Ik ben het er gelijk mee eens dat een kind kennis moet krijgen van allerlei godsdiensten, maar ook van het leven zonder een religie (in de meerdere vormen die daar van bestaan).

  Ik ken Corrie ten Boom niet, maar zal informatie over opzoeken.
  Maar wedervraag is dan: Kent u David G. McAfee? Iemand die naar mijn mening zeer bevrijdende gedachtegangen heeft, maar al denk ik niet dat u het met hem eens zal zijn :-).

  Groet,
  Rob Berkers.
  http://www.dimrost.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.