15 oktober 2016

Minder is meer

Een aantal weken geleden schreef ik op dit weblog over mijn 'Facebooktwijfels'. Graag maak ik jullie kort deelgenoot van mijn gedachten en overwegingen van de afgelopen tijd.

Om het goed uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst te vertellen dat het boek 'Een vrouw naar Gods hart' van Elizabeth George keer op keer een inspiratie voor mij is. Niet lang geleden bespraken we met een groep vrouwen hoofdstuk 17 dat gaat over geestelijk groei. Elizabeth introduceert in dit hoofdstuk een heel belangrijk aspect over dit onderwerp, namelijk het aanleggen van vijf dossiermappen. Je kunt er in dit blogbericht van 2012 meer over lezen. De kern van wat ze zeggen wil is dit: kies een aantal onderwerpen uit die dicht bij je hart liggen en concentreer je daarop. Kies gebieden waarop je 'expert' zou willen woorden. Je kunt jezelf hierbij de vragen stellen: 'Waar wil je om bekend staan?' en 'Aan welke onderwerpen zou jij je naam willen verbinden?'

Naast de invloed van bovenstaand boek (en wat de Bijbel zegt over keuzes maken prioriteiten stellen) zijn 'Nooit meer te druk' van Tony Crabbe en (wat ik tot nu toe heb gelezen in het boek) 'Opgeruimd' van Marie Kondo ook een eyeopener voor mij geweest. Deze laatste twee boeken zijn geen christelijke uitgaven maar er staat een schat aan informatie in waar ik wat mee kan de komende tijd.

Citaat uit 'Nooit meer te druk'.
Beide boeken zeggen indirect hetzelfde: focus! Je kunt je in je leven maar richten op een paar belangrijke dingen, op een bepaald aantal mensen en op een bepaald aantal activiteiten. Leer accepteren dat je niet alles kunt (weten, lezen, leren, regelen enz.) Laat los wat je afleidt van hetgeen voor jou belangrijk is. Dit heeft zowel betrekking op je werk e.d. als op al de spullen die je hebt en op nog veel meer dingen in het leven.

Alle boeken kan ik overigens van harte aanbevelen als je nog eens een goed boek zoekt!

Voor mij betekent het concreet dat ik op dit moment erg aan het nadenken ben op welke dingen/activiteiten enz. ik mij - voor het eerst of opnieuw - focussen wil. Ik heb er nogal eens een handje van (gehad) te veel te willen en alles te veel te willen uitbreiden.
Wat Facebook betreft betekent het dat ik wel doorga hiermee maar mij erg zal beperken tot een paar groepen. De andere zal ik opheffen of overdragen. Op deze manier wil ik mij echt beperken tot wat écht belangrijk is en zo hoop ik te voorkomen dat ik veel te veel tijd zal doorbrengen met het lezen van onbelangrijk nieuws.

Het is mijn gebed dat ik steeds helderder krijg waar ik mij de komende tijd op mag en kan richten.

Less is more....

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het inspirerend om je proces hierin te volgen! De behoefte aan focus herken ik, net als de neiging tot elke keer meer willen. Ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt bij jou en het zal ongetwijfeld mij weer tot voorbeeld dienen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Marianne. Fijn om te horen.

   Verwijderen
 2. Dank je wel Wendy. Precies op 't juiste moment voor mij... ik ga het boek van Elisabeth George er ook weer eens bijpakken (staat niet voor niets in m'n kast).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder om te lezen Henny. Het boek van Elizabeth inspireert mij keer op keer. Ik hoop dat dat voor jou ook zo mag zijn.

   Verwijderen
 3. Zo herkenbaar Wendy, wij zijn ook van die types die alles leuk vinden en aan willen pakken. Maar dat gaat gewoonweg niet. Ik bedacht me gisteren dat ik met vna alles en nog wat bezig ben, maar niet met datgene waartoe God me heeft geroepen.... boeken schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.