Met vriendje op vakantie


Onze dochter van 16 heeft sinds een half jaar verkering. Haar vriend is bijna 19. Nu hebben ze het plan om deze zomer samen een weekje op vakantie te gaan. Ze weten nog niet goed waarheen, maar ze willen graag samen weg. Als moeder vind ik dit erg moeilijk. Het liefst zou ik het verbieden, maar ik wil de goede verstandhouding met mijn dochter en haar vriend niet op het spel zetten. Wat zou ik het beste kunnen doen?

Wat kan ik mij goed voorstellen dat het uw eerste gedachte is om de vakantie te verbieden. Het is nogal wat als een 16-jarig meisje met deze vraag komt. Toch is het een veelvoorkomende vraag die in veel gezinnen – ook in christelijke – gesteld wordt door tieners. Veel ouders zien dat kinderen rond hun zestiende levensjaar met vrienden in het binnenland op vakantie willen gaan en vanaf hun achttiende naar het buitenland.

Praten met je tiener
Nu is uw vraag natuurlijk nog wat specifieker omdat het hier gaat om een vakantie van uw dochter met haar vriend. U zou natuurlijk kort en bondig kunnen zeggen dat er niets van inkomt. Als ouders willen we uiteraard voorkomen dat ‘de kat op het spek gebonden wordt’. Toch zou mijn eerste advies zijn: praat met uw dochter! In uw vraagstelling klinkt door dat u een goede band hebt met haar en dat u dit graag zo wilt houden. Opvoeden is tenslotte een relatie onderhouden. Maak tijd om met haar door te praten over het plan dat zij heeft. Ga met haar in gesprek over de eventuele consequenties van zo’n keuze. U zou vragen kunnen stellen als: Wil jíj zelf ook echt graag samen op vakantie of komt het idee van hem? Hoe zien jullie zo’n week voor je? Hebben jullie samen gepraat over wat jullie wel en niet willen op seksueel gebied? Denk je niet dat je in allerlei verleidingen zult vallen?
Vervolgens zou u (nogmaals?) kunnen uitleggen wat Gods Woord zegt over seksualiteit en dat dit iets prachtigs is, maar wel binnen de grenzen van het huwelijk. De meeste jongeren zullen namelijk niet sterk genoeg in hun schoenen staan om gemeenschap te voorkomen als ze langere tijd met z’n tweeën optrekken. Er wordt weleens gezegd dat benzine levensgevaarlijk is wanneer je het de vrije loop laat en met seks is dat precies hetzelfde! Wellicht realiseert uw dochter zich dit onvoldoende.
Wanneer u na het gesprek het vermoeden hebt dat hetgeen u geprobeerd heeft duidelijk te maken niet écht is geland, kijk dan eens of u samen met haar én haar vriend een gesprek aan kunt knopen. Vertel in alle eerlijkheid waarvoor u hen wilt beschermen.

In de (besloten) groep ‘christelijk opvoeden’ voor christelijke ouders, kinder- en tienerwerkers, die ik beheer op Facebook, heb ik uw vraag voorgelegd aan de groepsleden. Er werden diverse reacties geplaatst, maar het onderstaande trof mij:

'Als ik uit mijn eigen ervaring als tiener mag spreken, was het feit dat ik een goede band had met mijn moeder (en dus goed met haar kon praten en eerlijk durfde te zijn!) hetgeen wat mij ervoor heeft beschermd om rare dingen te gaan doen. Ze heeft me nooit iets verboden, maar we zijn altijd in gesprek gegaan. Ze heeft dingen uitgelegd op zo'n manier dat ik mij vrij en veilig voelde om ook eerlijk te zijn.’

Alternatieven bieden
Wanneer u samen met uw dochter in gesprek bent, is het natuurlijk verstandig om met alternatieven te komen. In eerste instantie zou u kunnen zeggen dat zij en haar vriend met u (en uw gezin) mee kunnen gaan op vakantie.
U zou hun ook kunnen voorstellen om met een christelijke groepsreis mee te gaan. Ze kunnen op deze manier samen dingen beleven, zonder dat er ouders in de buurt zijn, maar ze zijn nooit los van de groep. Meestal wordt er tijdens zo’n reis ook gescheiden geslapen zodat ze niet in allerlei verleidingen hoeven te komen. Nog een voordeel van een groepsreis is, dat wanneer spanningen oplopen doordat je ineens op elkaars lip zit, je meerdere mensen hebt om op terug te vallen. Voor iemand van 16 geeft dat zeker een veilig gevoel. Geef aan dat je het als ouder ook een fijn idee vindt dat ze niet helemaal alleen is met haar vriend.

Loslaten en bidden
Uiteindelijk komt er toch een moment dat u uw dochter zult moeten loslaten. Ik kan mij voorstellen dat het loslaten van een 16-jarige wel moeilijk is, maar de kans is groot dat ze over een tijdje opnieuw met dezelfde vraag komt. U zult de vakanties tot een bepaalde leeftijd eventueel kunnen verbieden, maar wanneer uw dochter over een paar jaar volwassen is, zal zij haar eigen keuzes moeten maken op dit gebied. Als opvoeders kunnen we slechts wijze en Bijbelsgefundeerde adviezen geven. Ik hoop van harte dat u uw kind nooit zult afwijzen, welke keuze ze uiteindelijk ook maakt. Het is uw taak om de gevaren van seksuele verleidingen met haar te bespreken, maar zij zal uiteindelijk zelf een beslissing moeten nemen en zij is verantwoordelijk voor haar eigen keuzes.
Het allerbelangrijkste wat we als ouders - naast het praten met onze tieners - kunnen doen, is vóór en mét hen bidden. Bid om de kracht van de Heilige Geest die hen kan beschermen om niet toe te geven aan (seksuele) verleidingen. Job is hierin een mooi voorbeeld. Hij bracht voor elk van zijn kinderen een offer, omdat hij dacht: misschien hebben mijn wel kinderen wel gezondigd en God in hun hart vervloekt (Job 1:5). Op deze manier kunnen we geloofsverantwoordelijkheid nemen; onze kinderen dagelijks voor de troon van God brengen en vragen of Hij hen wil beschermen tegen allerlei verleidingen.

Veel wijsheid toegebeden!

Dit artikel mocht ik schrijven voor de 'vragenrubriek voor ouders en opvoeders voor tieners' in het Opwekking Magazine (juni 2016) 

Reacties