Ontketen je brein - Theo Compernolle - recensie

'Doe één ding, doe het goed, maak het af en ruim het op'

Niet zolang geleden heb ik al eens aandacht besteed aan het het nadeel van 'multitasken'  Het was een kort verslagje met een verrassend filmpje om aan te tonen dat multitasken gewoon niet werkt (op enkele uitzonderingen na zoals bv. koken of autorijden).

Nu ik het boek 'Ontketen je brein' van Theo Compernolle gelezen heb, kan ik het niet laten om dit onderwerp nóg een keer onder de aandacht te brengen. Ik wil jullie namelijk van harte aanraden om dit enorm inspirerende boek te gaan lezen. Het is een dikke pil waar je net als ik vermoedelijk een paar weken zoet mee bent, maar het is zeer de moeite waard. Mocht je nu niet heel veel tijd hebben om het boek te lezen, begin dan eens met het luisteren naar een pakkend interview met de schrijver van het boek (terug te vinden op Radio 1).

'Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress of slaapgebrek, ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid', schrijft Compernolle 

Er zijn een heel aantal dingen in het boek die mij erg aangesproken hebben. Ik zou veel willen citeren maar geef graag een samenvatting van het boek. Eerst wil ik iets uitleggen over het functioneren van je hersenen. Dit is essentieel om de rest te kunnen begrijpen.

Volgens Compernolle hebben we niet één, maar drie breinen. Het eerste (en jongste) is het denkend brein, ook wel het reflectief brein genoemd. Wij zijn als mensen zo geschapen dat we kunnen denken over zaken die we niet hoeven waar te nemen, bijvoorbeeld denken aan het verleden of de toekomst, analyseren, scenario’s plannen. Kenmerk van dit brein is dat het tijd nodig heeft om afwegingen te maken en maar één ding tegelijk kan!!

Ons tweede brein is het reflexbrein en dit is erg gericht op overleven. Hierin komen al onze zintuigen samen en het werkt alleen maar in het hier en nu. Het acteert razend snel en, in tegenstelling tot ons reflecterend brein, kan het informatie van al onze zintuigen tegelijkertijd verwerken en in een fractie van een seconde beslissingen nemen. 

Het derde brein is het archiverend brein. Dit brein doet zijn opruim- en archiveerwerk tijdens rust. Slapen is het meest optimaal voor je archiverend brein, maar ook een goede wandeling is effectief.

De conclusie/samenvatting van het boek luidt als volgt:
 1. Ons reflecterende brein kan niet multitasken; het kan maar één taak tegelijk aan.
 2. Als we proberen te multitasken, moet ons reflecterende brein voortdurend van taak wisselen.
 3. Elke wisseling, zelfs aandacht voor de kleinste afleiding, vermindert onze concentratie en aandacht, ons geheugen, onze efficiëntie en productiviteit. Het kost energie en verzwaart de stress.
 4. Ons bewuste, langzame, snel vermoeide, kwetsbare maar verfijnde, menselijke reflecterende brein moet goed worden verzorgd, omdat anders ons onbewuste, zeer snelle, onvermoeibare, robuuste, primitieve en 'dierlijke' reflexbrein te veel slechte belangrijke beslissingen zal nemen.
 5. Ons archiverende brein wedijvert met ons reflecterende brein om dezelfde 'processortijd' en heeft daarom pauzes en slaap nodig.
 6. Altijd online zijn veroorzaakt een chronische, niet-aflatende achtergrondstress.
 7. Negatieve stress, zelfs op een laag niveau als deze chronisch is, ondermijnt het beste van ons reflecterende brein: abstract denken, logisch denken, analytisch denken, synthese, creatief denken, empathisch denken, enz. Negatieve stress veroorzaakt ook lichamelijk problemen zoals pijn in spieren en gewrichten en ondermijnt onze fysieke mogelijkheden en gezondheid.
 8. Het gebruik van enig soort ICT achter het stuur verhoogt het risico van een ongeluk 4 tot 23 keer
 9. De meeste open kantoren zijn schadelijk voor breinwerk en hebben een negatief effect op de intellectuele productiviteit en gezondheid.
Wil je meer over het boek lezen, kijk dan eens op deze website. Er staan een heel aantal recensies vermeld.

Schrijver: Theo Compernolle
ISBN: 9789401417457

Reacties

 1. Wat een super interessant boek Wendy! Ik stuur gelijk even een link naar mijn man toe die zal je stuk denk ik ook wel interessant vinden. Staat er ook meer in het boek over het ''multitasken'' als moeder. Zonder dat je er soms bij stil staat loop je de hele dag te schakelen tussen van alles en nog wat. je kan het ook niet zomaar los laten maar misschien staan er tips in? Of moet ik het meer zien in het multitasken in het algemeen? Ik ga in ieder geval, op een later tijdstip, zeker even zoeken naar tijd om de links met info te lezen die je geeft.

  groetjes Elise

  http://laesperanzanicaragua.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Elise, dank je voor je reactie.
   Het boek is niet specifiek voor moeders hoewel veel dingen die er in besproken worden voor iedereen gelden. De kern van het boek 'doe één ding, doe het goed, maak het af en ruim het op', is een kernachtige samenvatting waar we allemaal wat mee kunnen denk ik. Het boek gaat zoals jij zegt over multitasken in het algemeen ;)

   Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.