14 februari 2016

Te gekke liefde - Francis Chan

Bij een blogster las ik op Twitter dat zij begonnen was in het boek 'Te gekke liefde' van Francis Chan. Dit bracht bij mij goede herinneringen naar boven. Het was voor mij enoeg reden om dit boek weer eens uit de kast te halen en te herlezen. (Op mijn blog 'Manager van het gezin' hadden jullie misschien al gelezen dat ik er in bezig was. Ook mijn persoonlijk leesschema is hier trouwens terug te vinden).

Misschien heb je in het verleden op dit blog deze stukjes van Chan wel eens gelezen:


Stuk voor stuk mooie, treffende stukken om nog eens te lezen en diep tot je door te laten dringen.

Wat mij déze keer trof uit het boek was dit:

"De gedachte van iemand die zichzelf  'christen' noemt zonder een toegewijd volgeling van Christus te zijn is absurd.
Jarenlang worstelde ik met de gelijkenis van de soorten grond. Ik wilde weten of de persoon die de rotsachtige grond vertegenwoordigde, gered is, ook al heeft hij geen wortels. Vervolgens had ik vragen over de doornachtige grond: is deze persoon gered aangezien hij wortels heeft?

Jezus' bedoeling in deze gelijkenis was de enige goede grond te vergelijken met de gronden die geen aanvaardbaar alternatief waren. Voor Hem was er één optie voor de echte gelovige.
Laten we wel wezen: we zijn alleen bereid veranderingen in ons leven aan te brengen, als we denken dat het invloed heeft op onze redding. Daarom stellen zo veel mensen mij dit soort vragen: Kan ik van mijn vrouw scheiden en toch naar de hemel gaan? Moet ik gedoopt zijn om gered te worden? Ben ik een christen ook al heb ik seks met mijn vriendin? Als ik zelfmoord pleeg, kom ik dan nog wel in de hemel? Als ik me schaam om over Christus te praten, zegt Hij dan dat Hij mij niet kent?

Ik vind dit tragische vragen omdat ze veel openbaren over de slechte toestand van ons hart. Ze laten zien dat we ons meer zorgen maken over het naar de hemel gaan dan over het liefhebben van de Koning. Jezus zei: 'Als je Mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden' (Joh. 14:15). En dan wordt onze vraag zelfs nog ongelofelijker: Kan ik naar de hemel zonder echt en getrouw te houden van Jezus?"

Tot slot een pakkend citaat van John Piper dat ik ooit las in één van zijn boeken:

'De cruciale vraag aan onze generatie, en aan iedere generatie, luidt: stel je de hemel eens voor, zonder ziekte en met alle vrienden die je op aarde had, met al het eten dat je lekker vindt, alle vrije tijd die je maar wenst, alle pracht van de natuur die er te zien is, alle materiële genoegens die je kent, zonder onenigheid en natuurrampen. Zou je dan blij zijn met die hemel als Christus daar niet was?'


Genoeg vragen om eens over na te denken.


1 opmerking:

  1. Is voor mij ook enige jaren geleden dat ik dit boek las Wendy, zal het weer eens opzoeken. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.