6 december 2015

In het voorbijgaan - Elly en Rikkert

Regelmatig vinden jullie op mijn weblogs boekrecensies maar deze keer wil ik eens wat schrijven over een prachtige cd die mij de laatste weken erg raakt. Het gaat om de vijftigste uitgave van Elly en Rikkert; 'In het voorbijgaan'.  

Jaren geleden is mijn liefde voor de muziek van dit inspirerende duo begonnen. Het was in 1987 - op een dag in het voorjaar - om precies te zijn. Samen met een vriendin van de middelbare school, draaide ik lp's op haar zolderkamer en zongen we zachtjes mee:

Sta nu op,
neem je bed op en wandel,
want de tijd van slapen is voorbij.
Ga de straat op met je hele handel,
neem je hond en je kat,
je konijn en je schildpad.
Laat je kanarie maar vrij,
en volg Mij.

Wat een geweldige tijd hadden wij samen maar bovenal, wat genoten wij van deze muziek. De teksten zetten ons aan het denken. Zó eenvoudig maar tegelijkertijd zó vol inhoud. We kregen er geen genoeg van. We zóngen niet alleen samen de liedjes, we schreven elkaar ook kaartjes en brieven en citeerden regelmatig zinnen uit liedjes die ons hadden geraakt.
Mijn liefde voor deze muziek is sindsdien niet meer gestopt. In de loop van de tijd ben ik alle uitgaven die er van dit aansprekende echtpaar te krijgen waren, gaan luisteren en verzamelen. Ik kocht lp's, nam de liedjes van de radio op op cassettebandjes, verzamelde in de loop van de jaren ook de cd's die uitgebracht werden, kocht hun boeken en bezocht concerten in de buurt.

Het mooie is ook dat onze vier kinderen - die inmiddels tussen de 23 en 16 jaar oud zijn - er (vanzelfsprekend) mee opgegroeid zijn. Ze kennen bijna alle liedjes uit hun hoofd en beginnen soms zomaar spontaan, een passend liedje te zingen. 'Ik word altijd zo rustig van deze muziek', zei onlangs een van onze kinderen toen ik een c.d. had opstaan. Dat is ook geen wonder natuurlijk, ze hoorden de muziek al voordat ze geboren waren. Geweldig om te ervaren dat deze muziek weer doorwerkt in de volgende generaties.

Een cd recenseren op een van mijn blogs is iets wat ik eigenlijk nog nooit heb gedaan maar ik kan het niet laten om over deze nieuwste cd van Elly en Rikkert te schrijven omdat ik het deze keer een hele bijzondere vind. Misschien komt het omdat ik zelf wat ouder wordt dat deze teksten mij meer raken dan anders maar misschien heeft het andere oorzaken. Hoe dan ook... 'In het voorbijgaan' is een ge-wel-dige cd. Ik ben er nog steeds niet uit welk nummer nu het mooiste is. Het is ook niet nodig om te kiezen :) Er staan niet alleen mooie nummers op die in z'n geheel de moeite waard zijn om te luisteren, er zijn vaak ook zinnen uit bepaalde liedjes die blijven hangen en zo af en toe terugkomen in mijn hoofd.

Neem nou deze zinnen:

'Er was geen eind en geen begin,
we stapten ergens middenin'

'Hoe lang wou je jong zijn'...

'Zeg de tijd, dat hij wel voorbij mag gaan'

'Nog zoveel te willen, nog zoveel te doen'

'Mooi, dat vriendschap bestaat, die niet te rijmen is,
dat liefde bestaat als een geheimenis'

'De kinderen zijn geen kinderen meer,
alles losgelaten aan de tijd, 
voor alles is een tijd'

'We leefden zonder zorgen
en morgen was pas morgen'

Wanneer je de c.d. nog niet kent of gehoord hebt, zeggen bovenstaande zinnen je misschien niet zoveel. Ik zou zeggen, koop deze prachtige uitgave, luister hem minstens 20 keer, neem de teksten in je op en... geniet!


          


Het is het vijftigste album van Elly & Rikkert, als je de verzamelaar niet meetelt. Aan de cd is meegewerkt door Dick Le Mair (drums), Jan Borger (toetsen), Ruben Bekx (bas) en Rob Vermeulen (gitaar). Ook zingen Hanna en Susanne van Gemeren van Half A Mile mee.

Wil je meer weten over deze nieuwste cd van Elly en Rikkert, beluister dan hier hun interview met Groot Nieuws radio of lees het interview in het Nederlands Dagblad .

Het blijft een stille wens van mij om ooit nog eens persoonlijk een gesprekje met Elly en Rikkert te kunnen hebben om hen te kunnen bedanken voor alles wat zij hebben betekend en nog betekenen voor ons gezin en voor mij persoonlijk. En mocht het er niet van komen, dan zullen we in de hemel ongetwijfeld de tijd hebben om elkaar te spreken en eindeloos samen te zingen tot eer van Hem!

6 opmerkingen:

 1. Mooie bespreking. Ik herken het wel, al is in mijn muzieksmaak wat breder :-) Maar alle liedjes die ik ken, zijn eenvoudig, puur, naar het leven en daarom ook vaak ontroerend. Echt authentiek en doorleefd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie, enthousiaste recensie! Ik heb deze cd van de Sint gekregen en draaide hem vandaag voor het eerst. Ik denk inderdaad dat ik hem de komende tijd nog wat vaker moet draaien, om hem 'eigen' te laten worden. En wat al door me heen schoot tijdens het luisteren lees ik hier bevestigd bij jou: ik dacht dat ik hem misschien aansprekender ga vinden als ik ietsje ouder ben dan nu. Het is wat dat betreft meer een cd over de herfst van het leven. Maar wat je over Elly en Rikkert schrijft, onderschrijf ik volledig. Misschien kan ik wel zonder overdrijving zeggen dat mijn geloof in mijn kinderjaren door hen gevormd is. Ik ben daar erg dankbaar voor (en ook mijn ouders die de muziek voor me draaiden en me meenamen naar concerten) en ik heb het op mijn beurt weer aan onze kinderen proberen mee te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je dit op je blog zet Wendy, ik ken hun muziek natuurlijk, maar heb niet eens een CD! Ga mezelf er maar eens eentje kado doen denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank jullie wel voor jullie mooie reacties!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wendy, ik heb wel eens via internet hun mailadres opgezocht, en ze gemaild om diezelfde reden. Ik wou het ze gewoon een keer gezegd hebben.
  (Kreeg trouwens een hele hartelijke reactie terug)

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Via Facebook en Twitter heb ik al kort contact gehad Petra. Erg leuk!
   Mooi om te zien dat jij dat gevoel ook had en het gewoon hebt gedaan.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.