Mijn naam is Roland Kalkman en ik ben geboren in 1971 in Maassluis, de plaats waar ik nog steeds woon. Ik ben getrouwd en samen hebben wij drie kinderen. Deze zijn alle drie in Colombia geboren en zijn dus geadopteerd. Ik ben niet alleen maar schrijver van beroep. Ik heb gestudeerd aan de Pabo. en ben daarna gaan werken als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Mijn eerste school staat in Oud-Beijerland en daar heb ik drie jaar als leerkracht van groep 3 gewerkt. Daarna ben ik ook les gaan geven in alle hogere groepen. Na tien jaar voor de klas ben ik als adjunct-directeur gaan werken in Zoetermeer. Sinds 2008 ben ik ambulant begeleider geworden.
Mijn hobby’s zijn: lezen, fietsen en piano spelen. En kamperen met de caravan! Maar mijn allergrootste hobby is natuurlijk het schrijven van kinderboeken. Het is heel leuk om de verhalen te bedenken, op te schrijven en om ze daarna weer te lezen.
Wanneer is jouw ‘passie voor schrijven’ begonnen?
Dat begon toen ik zo’n vijftien jaar geleden leerkracht was en met Kerst een verhaal moest vertellen. Ik kon geen geschikt verhaal vinden en besloot om zelf iets te schrijven. Dat vond ik zo leuk, dat ik verder ging met het schrijven van korte verhalen. Mijn eerste lange verhaal werd mijn eerste boek ‘De Lotus’.
Op welke manier komt jouw ‘christen-zijn’ terug in het schrijven van je boeken?
Dat is verschillend. Ik probeer een goede sfeer in mijn boeken neer te zetten: hoe gaan de personages met elkaar om?
Verder wil ik kinderen aan denken zetten over alledaagse onderwerpen zoals pesten, iets beloven, vriendschap, eerlijkheid. Vaak laat ik ook iemand in het verhaal vertellen wat daarover in de Bijbel staat.
In ‘de laatste slag’ (Jeugdthriller) heb ik het onderwerp ‘vergeving’ als thema genomen. De personen in het boek stellen veel vragen, want vergeven is zo makkelijk niet, merken ze. Ik hoop dat de lezer zijn eigen vragen daarin herkent en op zoek gaat naar antwoorden.
Waar geniet je het meeste van tijdens het schrijven?
Het ‘schilderen met woorden’. Ik heb een idee in mijn hoofd, dat nog geen woorden heeft. Door de woorden die ik schrijf, komt het idee tot leven, zodat de lezers het voor zich zien en van genieten.
Wat is jouw favoriete plek om te schrijven?
Ik heb geen favoriete plek, als het maar rustig om me heen is: op mijn werkkamer, in de lege huiskamer, op vakantie ’s avonds in de caravan.
Hoeveel tijd besteed je in een week aan het schrijven?
Ik heb één vaste schrijfdag. Ik ben een aantal jaar geleden minder gaan werken in het onderwijs, om te kunnen (blijven) schrijven. Dus elke donderdag breng ik de kinderen naar school en ga ik aan de slag. Voor mezelf zie ik het als een tweede baan en dat helpt om er serieus en ambitieus mee bezig te zijn.
Welke boeken heb je geschreven en met welk boek ben je op dit moment bezig? Kun je al iets vertellen over je nieuwste boek?
Ik zal niet alle titels noemen, dat zijn er intussen al meer dan twintig. Mijn laatst verschenen boek is ‘Hopeloos’, over seksueel misbruik.
Bij de uitgever ligt een manuscript voor kinderen van 7 jaar en ouder, waarin ik een combinatie van een verhaal met informatieblokjes maak. Daarnaast ben ik halverwege een manuscript als vervolg op ‘De laatste slag’. Dit moet weer een spannend boek worden voor 13+
Wat is je grootste fout die je gemaakt hebt als schrijver?
Een echt grote fout heb ik nog niet gemaakt geloof ik. Maar wat ik niet leuk vind, is dat ik soms wel taalfouten maak. Als ‘meester’ weet ik de spellingregels prima, en toch gaat het nog wel mis. Dan denk ik: hoe kan ik dat nou doen? Gelukkig worden ze er meestal wel uitgehaald voordat het boek verschijnt.
Zoek mensen die je echte, eerlijke feedback geven. Lieve vrienden zeggen lieve dingen, maar daar wordt je verhaal niet altijd beter van. Je boek is nooit in een keer goed. Het kan altijd beter! Wees dus bereid om altijd weer te sleutelen aan je verhaal.
Wie is jouw favoriete schrijver of schrijfster en waarom?
Daar moet ik even over nadenken. Ik denk dat ik dan toch bij John Grisham of bij Sigmund Brouwer uitkom. Ze zuigen je het verhaal in, zodat je verder moet lezen. En als je van spannende romans houdt, moet je zeker de boeken van Jacques van de Baan ook lezen!
Wat is jouw droom als schrijver?
Ik zeg wel eens: Als de filmrechten van mijn boeken verkocht worden, stop ik gelijk met werken (in het onderwijs). Maar die kans is niet zo groot, hè. Een vertaling dan?
Wil je meer weten over Roland Kalkman? Kijk dan op zijn website: www.rolandkalkman.nl
Bedankt voor het interview Wendy, haha, dat van die schrijffouten herken ik. je kent de regels en toch.... Succes Roland met je volgende boeken.
BeantwoordenVerwijderenEn Wendy, een vaste schrijfdag is dus zo gek nog neit :)
Dat laatste las ik ook Marja!
VerwijderenHe leuk, een interview met Roland! Die ken ik dan weer:) broer van zwager van man, zoiets:)) Een schrijfdag, daar droom ik van, hoewel... elke dag schrijven is natuurlijk ook erg leuk!
BeantwoordenVerwijderenWat leuk Lieneke. Dank je wel voor je reactie.
VerwijderenGoed interview. Leuk om te lezen!
BeantwoordenVerwijderen