Volop inspiratie voor een nieuw kinderboek

Afgelopen weekend heb ik nagedacht over de vraag die de uitgever mij had gesteld m.b.t. het herschrijven van mijn kinderboek. In het blogbericht hieronder, kun je hier meer over teruglezen.
Om kort te zijn; ik wil 'De Bosvrienden' graag laten zoals ze zijn en zal 'Het Geheim van de Bosvrienden' dan ook niet gaan herschrijven. Het zou erop neerkomen dat ik bijna elke zin opnieuw zou moeten schrijven, de hoofdpersonen veel jonger zou moeten maken en bepaalde scenes zou moeten veranderen of weglaten. De motivatie hiervoor ontbreekt mij eerlijk gezegd. Het boek is af!

Wel is het zo dat ik o.a. door het lezen van het boekje 'De verhalenmachine' van Iris Boter erg geïnspireerd ben om een nieuw kinderboek te gaan schrijven. In een groep op Facebook met andere christelijke schrijvers kreeg ik handige boeken aangereikt die ik - als beginnend schrijver - zou kunnen gebruiken om nog beter te leren schrijven. Er liggen nog twee boeken over schrijven klaar op mijn stapeltje maar het boek van Iris Boter heeft mij op zoveel nieuwe ideeën gebracht, dat ik hier graag iets over deel.


'Schrijven is geweldig. De voldoening als het lukt iets onder woorden te brengen of twee losse eindjes aan elkaar te knopen, begint de schrijfster haar boekje. En dat gevoel kan ik helemaal beamen. Schrijven is inderdaad geweldig. Boter stelt zelfs: 'Schrijven geeft mij het gevoel dat ik doe waarvoor ik geboren ben. Maar eenvoudig vind ik het niet. Het moeilijkste is dat je alles uit jezelf moet halen, zowel wat nodig is voor het verhaal, als de discipline om door te schrijven, óók als het even niet zo goed gaat of als je twijfelt aan je verhaal'. 
In haar heldere, pakkende boekje, dat bestaat uit vier hoofdstukken gaat ze in op (bijna) alle aspecten van het schrijven. Zo schrijft ze over ideeën voor je boek, wat je nodig hebt, de indeling van je verhaal, maar ook over het nadenken over je personages. Het boek staat boordevol tips over hoe je het schrijven van een boek het beste aan kunt pakken. Leuk is ook om te lezen hoe het juist níet moet doordat er verschillende voorbeelden hiervan worden gegeven.
Ik vind het persoonlijk erg knap dat Iris Boter in zo'n dun boekje zoveel handreikingen weet te stoppen en dat het tegelijkertijd zo inspirerend is. Ik kan elke (beginnende) schrijver aanraden dit te lezen. Toen ik het uit had, kreeg ik direct zin om met een nieuw boek aan de slag te gaan, een opzet te maken en te gaan schrijven. Maar... geduld is een schone zaak.

De komende weken wil ik eerst mijn boek over stille tijd dat in het voorjaar uitgegeven gaat worden hier en daar nog herschrijven en daarna wil ik gaan nadenken waarover ik precies een nieuwe kinderboek wil gaan schrijven. In D.V. 2016 horen jullie er vast meer over.


Met welk boek ben jij op dit moment bezig? Heb je ook alweer ideeën voor een nieuw boek?


Reacties

  1. Fijn dat je een duidelijk besluit hebt genomen Wendy, dat lucht altijd op, toch?! Ideeën genoeg, daar ontbreekt het niet aan... wel aan structurele tijdsindeling en -besteding. Ik ben blij dat mijn nieuwste boek IK EER JOU er eindelijk is, nu moet ik nog een engelstalig boek afmaken waarvan ik al 75% op papier heb staan....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.