Donkeredagenvragen - Advent in ander Licht - recensie

Wat kostte het de Zoon van God om mens te worden?

Is het wel realistisch dat door één Kind het licht in de hele wereld opgaat?

Wat kan ik leren van de herders in de velden bij Bethlehem?

Dit zijn zomaar een aantal vragen uit het gloednieuwe boek 'Donkeredagenvragen' van Paulien Vervoorn en Willem Ouweneel. Deze en nog ruim 20 andere, prikkelende vragen en inspirerende antwoorden zijn erg geschikt om bij stil te staan in je dagelijks leven en in het bijzonder in de adventsperiode.

De prachtige uitgave, die als subtitel  - Advent in ander Licht - draagt, biedt diverse mogelijkheden om een periode apart te zetten voor verdieping en reflectie. Elke dag wordt er een vraag gesteld of een stelling voorgelegd en de auteurs willen de lezer inspireren om uitdagende antwoorden te geven vanuit verschillende Bijbelgedeelten die zijn overgenomen uit de Herziene Statenvertaling. De thema's die besproken worden, hebben te maken met de menswording van Jezus, donkere dagen in je leven en de Heer verwachten. Je kruipt in de huid van de mensen die leefden in de tijd van Jezus' geboorte en wordt zo aan het nadenken gezet. Reflectievragen, gebedsideeën, liederen of een extra Bijbeltekst helpen om de tekst praktisch te maken voor je dagelijks leven. Er worden verschillende verwerkingsmogelijkheden aangeboden, zodat je elke keer kunt kiezen wat je wat je wilt gebruiken.

Nu heb ik het boek natuurlijk al wel globaal gelezen en doorgebladerd maar nog niet helemaal 'doorleefd'. De komende adventsperiode wil ik hiervoor echt de tijd gaan nemen. Wat mij al wel is opgevallen, is dat de zondagen in het boek net iets anders zijn dan de andere dagen. Door op deze dag een zogenaamd 'experiment' uit te voeren, kun je je al een beetje voorbereiden op de de vragen die komen in de loop van de week. 

Het boek is uiteraard geschikt om deze komende adventsperiode te lezen (dit jaar vanaf zondag 29 november) maar omdat de schrijvers rekening hebben gehouden met de langst mogelijke versie van de adventsperiode, is het boek elk jaar opnieuw te gebruiken. Daar is over nagedacht!

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave van deze dag.

Persoonlijk vind ik dat het boek ook erg goed te gebruiken is in ons gezin. Er zijn al een heel aantal boeken op de markt gebracht voor jongere kinderen om bewust stil te staan bij de adventsperiode, maar deze uitgave van Vervoorn en Ouweneel is ook zeer geschikt om te lezen en bespreken met wat oudere tieners en jongvolwassenen. De vragen en antwoorden zullen ook hen zeker inspireren en uitdagen in hun dagelijks leven. 

Op de website van Paulien Vervoorn is gratis een E-book te downloaden. Hier staan o.a. handige tips in om het boek te kunnen gebruiken in groepen. Ook vind je er vragenkaartjes die je kunt gebruiken bij de vierde zondag en kun je er een aantal hoofdstukken van het boek inzien.

Ben je enthousiast geworden, dan kun je hier het boek bestellen en heb je het nog voor Advent begint in huis.

Ik wens je alvast een hele gezegende adventsperiode toe en hoop en bid dat je steeds meer zicht krijgt op het werk van onze Heer en Heiland, Jezus Christus!

Paulien Vervoorn (1978) is spreker en coacht en traint anderen in geloofwaardig (s)preken. Daarnaast coacht ze bij vragen over identiteit en het maken van passende keuzes.

Willem J. Ouweneel (1944) is emeritus hoogleraar in de theologie en preekt en spreekt in vele plaatsen en landen.
Schrijvers: Willem Ouweneel en Paulien Vervoorn
ISBN: 9789043525701
Prijs: €19,05Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.