Het huwelijk - Deel 2 - Wat is liefhebben volgens de Bijbel?In september en oktober 2015 heeft broeder Oscar Lohuis in Ermelo een viertal Bijbelstudies gegeven over het huwelijk. Ieder mens heeft met huwelijken in zijn omgeving te maken, ook als je zelf niet bent getrouwd. De samenvattingen van de Bijbelstudies die ik de komende tijd graag met jullie wil delen, zijn dan ook voor iedereen geschikt om te lezen en te luisteren.

Het onderwerp van deze tweede Bijbelstudie is: Wat is liefhebben volgens de Bijbel?

Het lijkt mij waardevol om er een aantal punten uit te halen en deze kort te beschrijven ter overdenking. Als je de hele studie wilt terugluisteren  - wat ik overigens van harte kan aanbevelen - kijk dan even op deze website of klik op deze link.

Een huwelijk dat iemand aangaat met zijn vrouw of man is heel bepalend voor iemands leven. Je kunt elkaar tot zegen zijn maar helaas kun je ook veel kapot maken. Heel veel hangt af van de manier waarop wij ermee omgaan. Een belangrijke vraag hierbij is: 'Zijn wij bereid de weg van Jezus te gaan?'

In Johannes 15:9-17 wordt gesproken over de liefde. Het is goed om dit gedeelte te lezen.

Jezus zegt dat Hij zijn discipelen op een bepaalde manier liefhad maar Hij had ook ons lief.
Hij heeft Zijn leven voor ons afgelegd en dát is echte liefde. Deze liefde was niet een gevoel maar een daad van Zijn wil.

Elkaar liefhebben in het huwelijk heeft heel veel te maken met wat je doet en laat. Een goed huwelijk komt voort uit de bereidheid van beide partners om zich in te zetten voor het welzijn van de ander.
Let jij erop wat jouw vrouw of man nodig heeft? Je kunt ervoor kiezen om hier op te letten.
Volgens de Bijbel is liefhebben niet afhankelijk van het gevoel maar je kunt ook beloven dat je van iemand zult blijven houden want liefde is afhankelijk van toewijding aan elkaar. Je kunt beloven dat je je zult blijven toewijden aan de ander en liefdevol zult blijven handelen. Je kunt je voornemen om liefdevol, zegenrijk en bevestigend te zijn tegenover de ander, los van hoe de ander zich opstelt. 

Veel echtparen zijn niet ‘toevallig’ gelukkig met elkaar. Ze hebben allebei de bereidheid om ervoor te werken. Het is iets wat van twee kanten moet komen en waar allebei de huwelijkspartners bereid voor moeten zijn om voor te vechten.
Iemand heeft eens gezegd: Een goed huwelijk is gebaseerd op 3 dingen.  Het eerste is toewijding, het tweede is toewijding en het derde is toewijding!
Als beide partners zich toewijden en hun verantwoordelijkheid nemen dan kan het huwelijk opbloeien.

Liefhebben kun je leren
Liefhebben heeft te maken met actie en hoe je je inzet. Het huwelijk wordt ook wel vergeleken met een plant. Op de dag van het huwelijk wordt de plant geplant. Maar hij moet wel verzorgd worden en af en toe gesnoeid. Dit is niet altijd even fijn of leuk maar wel nodig. Uiteindelijk zal de plant er beter van groeien. Het huwelijk is een feit maar het is ook een proces. Je moet er samen elke dag iets van maken. Als van iemand wílt houden, dan kún je van iemand houden.

Een aantal waarheden over de Agapè-liefde:
Agapè-liefde is een onvoorwaardelijke liefde en is niet afhankelijk van hoe de ander is. Agapè-liefde heeft geen stimulans nodig om lief te hebben. 
Heel veel huwelijken lopen niet omdat ze alleen maar 'verwachten' van de ander en alleen maar afhankelijk zijn van de ander. Met Agapè-liefde hebben wij de ander juist lief ook al is de ander verre van liefelijk. Jezus roept op om je man/vrouw lief te hebben omdat Hij mij oproept hem of haar met Zijn liefde lief te hebben. Laat je liefde dus niet afhangen van de ander.
Agapè-liefde is als het ware selfsupporting en gaat uit naar de ander. Agapè-liefde is proactief. Je beslist zelf om lief te hebben!

Moeilijke keuzes maken
We moeten ook leren moeilijke keuzes te maken in het leven.
Het huwelijk vraagt namelijk van je dat je afrekent met je zelfzuchtige begeerten. Je moet ertegen strijden. Als man moet je niet te veel bezig zijn met je carrière. Je bankrekening heeft geen eeuwigheidswaarde, je vrouw en kinderen wel. We moeten bereid zijn om te leren hoe je een betere man voor je vrouw en een betere vrouw voor je man kunt zijn.
Deze kleine dingen maken een groot verschil in het huwelijk. Luister bewust naar de ander. Vooral vrouwen maar ook veel mannen hebben dit nodig. Luister goed naar elkaar.
En, neem ook je verantwoordelijkheid. Ruim bv. je spullen op, doe de klusjes voor elkaar ook als je er geen zin in hebt. Blijf oefenen en laten we elkaar liefhebben met de liefde van Jezus!

- De liefde van de toewijding is sterker dan een hart dat alleen door schoonheid is geraakt - 

Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.