29 oktober 2015

Omdat je brein harder werkt tijdens schrijven, onthoud je beter wat je opschrijft

In een lokale krant las ik een leuk stuk van René Diekstra. Hoewel ik niet veel weet over de achtergrond van deze man, kon ik dit stuk van hem wel waarderen. Ik citeer een gedeelte:

'Aan het begin van een cursus of college heb ik nogal eens een lastige discussie te voeren. Ik wil niet dat studenten of andere toehoorders achter een laptop zitten.
Veel aanwezigen bij een les of lezing zijn op hun laptop met heel andere dingen bezig dan de lesinhoud. Ze e-mailen, chatten, appen of gamen. Dat ontregelt hun aandacht en die van degenen om hen heen. Nogal wat laptopstudenten verdedigen zich met het argument dat ze zowel het een, aantekeningen maken, als het ander, communiceren met de buitenwereld, tegelijkertijd kunnen.
Onzin. Mensen kunnen niet multitasken. Wie dat toch probeert, maakt of in de ene of in de de andere taak en dikwijls in beide, fouten.
Maar ook als de laptop uitsluitend gebruikt wordt om lesaantekeningen te maken, is dat nog iets om te ontmoedigen. Onderzoeken waarin het maken van lesaantekeningen typend werd vergeleken met aantekeningen schrijvend met een pen, tonen aan dat het laatste aanzienlijk slimmer is en slimmer maakt. Vier belangrijke verschillen. Wie met pen aantekeningen maakt, begrijpt de lesstof beter. schrijven gaat namelijk niet zo snel als typen, daardoor kun je vaak niet letterlijk vastleggen wat wordt gezegd en ben je gedwongen na te denken en samen te vatten. Onderzoek van hersencans laat zien dat het brein tijdens schrijven actiever is dan tijdens typen. Omdat je brein harder werkt tijdens schrijven, onthoud je ook beter, zowel op de korte als lange termijn, wat je opschrijft. Tenslotte, wie schrijft laat zich minder snel afleiden dan wie typt. Met schrijven blijf je meer gefocust en beheerst.'

Een onderzoek uit 2014 dat hier beschreven is, ondersteunt trouwens het citaat van Diekstra.

Misschien moeten we toch maar weer ouderwets gaan schrijven met de hand ;)


4 opmerkingen:

  1. Boeiend, ik kan het me voorstellen. Maar er groeit wel een generatie op die zich er waarschijnlijk niets bij kan voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schrijven, dat doe ik nog altijd graag eerst met de hand. Zo komen de 'échtste' ideeën.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.