30 augustus 2015

Handboek voor gebed - Jan Minderhoud

Graag wil ik jullie wijzen op een praktisch en leerzaam boek over gebed. 

Het is het Handboek voor gebed - o.l.v. Jan Minderhoud dat verschenen is in mei van dit jaar. Het handboek bevat veeel achtergrondinformatie over gebed en biedt ook praktische handreikingen en antwoorden op vragen die christenen kunnen hebben. Allerlei onderwerpen die met gebed samenhangen komen aan de orde o.a.: Bidden naar de schriften, persoonlijk gebed, bidden in groepen, bidden in de kerkenraad of oudstenraad en kinderen leren bidden. Daarnaast staat het boek ook vol met (kinder)gebeden en literatuurlijsten met boeken over bidden. 

Het boek bestaat uit 16 hoofdstukken en sluit af met een personalia van de auteurs. Er zijn namelijk zo'n 23 auteurs die meegewerkt hebben aan dit boek dat Minderhoud heeft samengesteld.

Het eerste hoofdstuk - Bidden naar de Schriften- is mijn favoriete hoofdstuk. Op schematische wijze wordt uitgewerkt waar in de Bijbel bijvoorbeeld voorbeelden van bidders worden genoemd of welke verschillende gebedshoudingen of uitingshoudingen er worden genoemd. Ook wordt er beschreven welke belemmeringen er in de Bijbel voorkomen voor de verhoring van gebeden en of er verschil is tussen bidden in het Oude en Nieuwe Testament.

Graag deel ik uit een van de hoofdstukken een citaat dat mij trof:
"Bidden is God vertrouwen. Als God zegt dat Hij ons leven draagt, dat Hij voor ons zorgt, vertrouw je daar dan aan toe. Bidden is dus iedere situatie, alles wat er in je leven speelt en wat er in de wereld om je heen gebeurt toevertrouwen aan God. Een van de belangrijkste karaktertrekken van God is Zijn betrouwbaarheid, Zijn grenzeloze trouw. Zo maakte Hij zich voor het eerst met een naam bekend aan Mozes en Israël: 'Ik ben die Ik ben.' Dat betekent dat Hij er altijd voor ons is. Geloven we dat echt? Vertrouwen we Hem daarin? Bidden is je hele bestaan, je geliefden, je werk, je toekomst, alles overgeven aan deze betrouwbare Vader. Het gaat je dan niet alleen meer alleen om hoe of wat Hij oplost, regelt of geeft. Het gaat je dan om het diepe besef dat Hij erbij is en voor je zorgt. Niets geeft zo veel vrede in je leven als je biddend toevertrouwen aan de de hemelse Vader."

Het handboek is geschikt voor iedereen die meer wil weten over gebed. Een absolute aanrader!


             

Jan Minderhoud hoopt zelf van harte dat het boek zijn weg vindt en ook veel mensen mag inspireren, vooral naar een 'bloeiender en groeiender' gebedsleven.
2 opmerkingen:

  1. Dank je wel. (Mooie cover heeft dit boek)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De bijbel bidden, dat doe ik ook het liefst, niet mijn woorden, maar Zijn woorden!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.