Waarom schrijven meer dan een hobby isOp de website van 'Schrijven Online' las ik een mooi en herkenbaar artikel over schrijven dat ik graag met jullie deel:

Schrijven als hobby is belangrijk voor de gezondheid. Vragen jouw vrienden en familie zich af waarom jij schrijven belangrijk vindt? Laat ze dan dit artikel lezen.

Onderzoek wijst uit dat er ongeveer een miljoen mensen in Nederland zijn die schrijven als hun hobby zien. Veel van hen hebben de potentie gepubliceerd te worden, maar houden hun schrijfwerk toch liever privé. Schrijven is immers meer dan alleen de drang om uitgegeven worden.

Schrijven is een roeping
Sta er maar eens bij stil. Hoeveel schrijvers ken jij die voor hun plezier dag in, dag uit achter hun bureau gaan zitten en er tweeduizend woorden uitpersen? Zoals Ernest Hemingway eens zei: 'There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.’

Schrijvers schrijven omdat ze de drang hebben iets naar buiten te brengen. Ze willen hun gedachten spuien, lezers aan het denken zetten of gewoon hun verhalen delen met hun medemens. Hoe je het ook wendt of keert, je schrijft omdat het een onderdeel van je is.

Schrijven is zelfexpressie
Sommige mensen moeten eens in de week sporten, anders voelen ze zich niet op hun gemak. Bij schrijvers is dit net zo. Je kunt het vergelijken met een verslaving, een goede verslaving, waar je het liefst zo vaak mogelijk van geniet. Maar wel met mate.

Maar je schrijft ook om je gedachten te ordenen. Schrijven is dan - al dan niet bewust - een vorm van zelfreflectie. Je kunt niet voor niks iets 'van je af schrijven'. Wees dus niet bang om te schrijven over jezelf, je gedachten en je emoties. Alles wat je schrijf heeft nut, laat je niet anders wijsmaken. Daarnaast is schrijven ook gewoon gezond.

Wat je schrijft kan ook ouder worden dan jezelf. Misschien is je dagboek wel een erfenis van je leven die je door wil geven aan je familie. Misschien zit er wel een waardevolle levensles verstopt in je schrijfwerk dat eens het leven van iemand zal veranderen.

Je verbetert met elk woord dat je schrijft
Als je een willekeurige bekende schrijver om tips voor het schrijven vraagt, antwoordt hij negen van de tien keer met: 'Blijf schrijven'. Niet alles wat je schrijft is bedoeld voor publicatie. Beter nog: het overgrote schrijfwerk dat je produceert is bedoeld om te leren schrijven. Maar je wordt alleen beter als je dat ook wil worden.

Wil je dat andere mensen jouw schrijfwerk serieus nemen, dan moet je dat zelf ook doen. De valkuil van menig schrijver is dat ze te vlug overtuigd zijn van hun eigen kunnen. Realiseer dat je altijd zult blijven leren, dat zelfs bekende auteurs telkens twijfelen over hun geschreven werk. Probeer daarom altijd als je leest en schrijft een leermoment uit de ervaring te halen.

En - je ziet hem al aankomen: blijf schrijven, al is het maar voor jezelf.


Reacties

  1. Je verbetert met elk woord dat je schrijft... dat is zo waar. Oefening baart kunst! Dank voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.