Leer je kinderen verstandig om te gaan met geld

Als ouders kunnen we kinderen al heel vroeg leren om goed en eerlijk om te gaan met het geld dat ze verdienen. Dit meisje is een voorbeeld voor ons!

                   
                              

Ook op de website van Stichting Chris vond ik waardevolle tips over leren omgaan met geld.

Als ouder heb je een belangrijke taak in het financieel opvoeden van je kind(eren). Maar: hoe doe je dat? Ook hier gaat het welbekende spreekwoord op: jong geleerd is oud gedaan. Begin op jonge leeftijd je kinderen de waarde van geld bij te brengen en geef ze naarmate ze ouder worden meer verantwoordelijkheid.

Zakgeld
Als kinderen zes jaar oud zijn, kunnen ze meestal de verschillende munten onderscheiden. Vanaf dat moment kun je ze zakgeld gaan geven. Hoeveel je geeft hangt af van wat het kind ervan moet betalen en natuurlijk van wat je zelf te besteden heeft. Gemiddeld krijgen zesjarigen één euro per week. Dit bedrag loopt jaarlijks op, tot tussen 4,50 en 9 euro per week voor zeventienjarigen. Een paar euro per week is voldoende als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Maar als je kind ook zelf cadeautjes moet betalen, een abonnement op een blad of bepaalde consumpties, is een hoger bedrag nodig. Het is goed om samen alle uitgaven van je kind op een rij te zetten en te kijken hoeveel zakgeld voldoende is. Leer je kinderen hierbij onderscheid te maken tussen wat echt nodig is en wat ze graag willen hebben.

Leren sparen
Het is voor kinderen ook belangrijk om ervaring op te doen met sparen. Soms is sparen noodzakelijk, bijvoorbeeld voor een grotere uitgave. Daarvoor zullen ze moeten plannen. Je kunt je kind ook leren geld te reserveren voor leuke of minder leuke onverwachte uitgaven. Daar zullen ze later absoluut profijt van hebben. Een spaarpot is daarom een leuke start. Kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit! Bij een ouder kind kun je samen een kinderspaarrekening uitzoeken en openen.

Kleedgeld
Een volgende stap, voor oudere kinderen, is het toekennen van kleedgeld. Het gemiddelde kleedgeld dat wordt toegekend is 57 euro per maand. Het NIBUD constateert overigens dat steeds minder tieners om kleedgeld vragen. Jongeren schijnen liever samen met een ouder de stad in te gaan, waar zij nieuwe kleding aanschaffen en de ouder betaalt!

Het goede voorbeeld
Veel mensen in onze maatschappij hechten grote waarde aan geld. Geld is macht. Het wordt heel gemakkelijk gemaakt om leningen af te sluiten en ongecontroleerd gebruik te maken van creditcards. Dat het geld terugbetaald moet worden, wordt vaak vergeten. Veel kinderen geloven dat geld uit de muur komt en begrijpen niet dat er voor gewerkt wordt. Je zult je kinderen de realiteit moeten onderwijzen. Om een voorbeeld te kunnen zijn, dien je dus te praten over hoe je met je eigen budget omgaat. Door je tieners te betrekken in je afwegingen tussen wensen, persoonlijke normen en financiële mogelijkheden, worden tieners getraind hoe zij verantwoord met een eigen budget om kunnen gaan.

Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om kinderen ook als ze nog heel jong zijn te leren om een deel apart te leggen voor de gemeente/kerk, een zendingsdoel of een christelijke stichting of organisatie. Kies een doel uit waar je kind iets mee heeft bv. zendelingen uit de kerk. Zo leren kinderen al heel jong dat het ook goed is om niet alleen aan zichzelf maar ook aan anderen te denken.

Reacties

  1. Hier krijgen ze nog erg weinig zakgeld, maar dat geeft volgens hen niet. Ze zijn 5 en 7 en krijgen 70 cent zakgeld. 20 Daarvan moet in een spaarpotje van de Maf of Open Doors, de rest mogen ze zelf over beslissen. De oudste doet zijn 50 cent in zijn eigen spaarpot. De jongste draait het standaard om... 50 voor de andere spaarpotjes en de 20 voor zichzelf... Prachtig om te zien het gaat zonder te zeuren en ze moeten het inderdaad leren. Ik heb er toen ook over geblogd, we zijn dit gestart in de 40 dagen tijd en over de spaarpotten de we toen maakte... Ze waren toen erg onder de indruk...Goed dat je hier aandacht aan geeft.
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.