25 juni 2015

10 vragen aan... Joyce de Jongh - Foekema

Wil je iets over jezelf vertellen?
Enthousiast, bevlogen, radicaal, loyaal, betrokken – zo word ik omschreven door de mensen die mij kennen. Al van kindsaf aan wilde ik schrijfster worden, het liefste van boeken. Mijn eerste baan bij een kleine uitgeverij leidde me naar een volgende, en zo rolde ik in het vak.

Ik schreef onder meer als freelance journaliste voor het Viva Werkjournaal en Ouders en Coo. Daarnaast werkte ik bij een PR-bureau en later bij een uitgever van een informatiekrant voor het lager en middelbaar beroepsonderwijs.

In 2000 werd ik redacteur bij Herstelmagazine. Interviews schrijven, bureauredactie, preekbewerkingen, nieuwsgaring, correctie en aansturen van freelancers behoorden tot mijn dagelijks werk. Daarnaast werkte ik parttime voor Derek Prince Ministries. Ik vertaalde Engelstalig materiaal, zoals een eenjarige schriftelijke Bijbelschool, boeken, nieuwsbrieven en andere uitgaven.

In 2012 ben ik begonnen als ZZP’er, om mijn passie en talent voor schrijven nog breder te kunnen inzetten. Schrijven is voor mij de optimale manier om aan mijn persoonlijke drijfveren inhoud te geven, namelijk mensen bemoedigen, inspireren en uitdagen in hun leven. Met jarenlange ervaring in het schrijversvak en een passie voor heldere, krachtige teksten werk ik samen met mensen aan het gewenste resultaat.

Ik ben getrouwd en heb twee prachtige zoons. In mijn vrije tijd ben ik actief bij Pinkstergemeente Morgenstond in Gouda. Daarnaast spreek ik op uitnodiging voor groepen over thema’s als identiteit in Bijbels perspectief, navolging van Jezus, de geestelijke wereld.

Ik heb enorme passie voor Jezus Christus. Mijn passie voor teksten zet ik daarom graag in voor onderwerpen die samenhangen met Gods verlangen: mensen laten opbloeien, gezonde relaties en gezinnen, sterke identiteit, sociale gerechtigheid en maatschappelijke betrokkenheid.

Wanneer is jouw ‘passie voor schrijven’ begonnen?
Als kind wilde ik altijd al schrijfster worden. Mijn moeder tikte de verhalen uit die ik in een schriftje schreef. Ook mijn dagboek was jarenlang onmisbaar voor me, de plek waar ik dagenlang mijn gedachten en schrijfbehoefte in kwijt kon. Ik had geluk dat ik vrij jong bij een uitgeverij aan de slag kon, zodat ik elke dag met teksten bezig kon zijn. De laatste jaren geef ik ook steeds meer prioriteit aan mijn eigen schrijverijen, dus niet in opdracht van derden.

Op welke manier komt jouw ‘christen-zijn’ terug in het schrijven van je boeken?
Ik schrijf boeken en artikelen en probeer in al mijn teksten mensen aan te moedigen Jezus te volgen en Gods Woord beter te leren kennen. Iets belangrijkers is er niet, wat mij betreft. In de Overblijfbijbel probeer ik bijvoorbeeld met eenvoudige bijbelverhalen kinderen aan te spreken en te laten zien wie God voor hen persoonlijk wil zijn.

Waar geniet je het meeste van tijdens het schrijven?
Een combinatie van dingen. Ik heb met mijn verhalen een doel voor ogen (zie vraag 2) en ik geniet ervan te zoeken naar woorden om die boodschap of aanmoediging op papier te zetten. Ik wil beïnvloeden! Ook geniet ik enorm van het herschrijven van teksten en ze nog beter leesbaar te maken.

Wat is jouw favoriete plek om te schrijven?
Dat is afhankelijk van wat ik schrijf. Zolang het maar aan een goede tafel is op de juiste hoogte. Of ik dan in mijn dagboek schrijf, aantekeningen maak bij de Bijbel of achter mijn laptop zit: ik heb graag een goede tafel. Stilletjes droom ik nog wel van een huis met een erkertje eraan, waarin ik dan mijn eigen schrijfhoekje heb. Maar of het ooit zover zal komen…?

Hoeveel tijd besteed je in een week aan het schrijven?
Lastige vraag! Ik ben eigenlijk altijd wel aan het schrijven. Maar zodra er een klant belt met een freelance opdracht, schuif ik mijn eigen ideeën weer naar achteren. Dat gaat dan in mijn achterhoofd natuurlijk wel  door, tot er weer een moment komt waarop ik alles kan uitwerken op papier.

Welke boeken heb je geschreven en met welk boek ben je op dit moment bezig? Kun je al iets vertellen over je nieuwste boek?
Geschreven: Het geheim van de godin (onder pseudoniem van Marloes van der Welle) over de verborgen kanten van wicca; Megamama’s en Superzonen (samen met Corien Oranje) en De Overblijfbijbel(www.overblijfbijbel.nl). Daarnaast heb ik anderen geholpen bij het redigeren van hun boeken, zoals Gerard de Groot en Peter Dijkstra. In mijn hoofd (en een klein beetje op papier) ben ik op dit moment bezig met een streekroman over homoseksualiteit en een bijbelstudieboekje voor jongens die ervan dromen profvoetballer te worden. Ik hoop die dit jaar allebei nog écht uit te werken!

Wat is je grootste fout die je gemaakt hebt als schrijver?
Te snel mijn werk wegsturen en er niet nog een keer rustig naar kijken. Daar heb ik vaak spijt van gehad.

Wat is het beste advies dat je een beginnende schrijver zou meegeven?
Blijf dichtbij je hart. Natuurlijk mag je leren van anderen, maar volg je eigen overtuiging. Schrijf omdat je er plezier in hebt en blijf vooral doorgaan. Als jij er niet in gelooft, wie dan wel? Bovendien ben ik ervan overtuigd, dat als God wil dat een bepaald boek op de markt komt – misschien wel het jouwe – dat het er dan ook komt. Dus zet door!

Wie is jouw favoriete schrijver of schrijfster en waarom?
Er zijn schrijfsters die ik graag lees, maar wiens stijl ik niet wil navolgen in mijn eigen schrijverijen. Annie M.G. Schmidt was als kind echter al mijn favoriet en nog steeds vind ik haar schrijfstijl uniek. Zo helder en onbevangen als een frisse lentedag! Verder vind ik de kinderboeken van Else Vlug heel mooi, om de manier waarop zij het geloof overbrengt. Max Lucado waardeer ik om de praktische en herkenbare voorbeelden die hij geeft, die het leven met God heel dichtbij brengen.

Wat is jouw droom als schrijver?
Kinderen, jongeren en volwassenen aanmoedigen om Jezus beter te leren kennen, helemaal enthousiast over Hem te worden en te gaan leven vanuit wat Hij zegt.  

Als je meer wilt weten en lezen over Joyce, kijk dan op haar website www.optimataal.nl 

2 opmerkingen:

  1. Mooi! Ik ga gauw op haar website kijken. Dank je wel Wendy.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Wendy, dank je wel! Een schrijfster die spreekt en zzp-er is... komt me bekend voor :)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.