Wake Up! - Arno Lamm & Emile-Andre Vanbeckevoort - recensie

Het boek 'Wake Up!' blijkt een ongekende bestseller, met in enkele maanden tijd zes herdrukken. Eén blogbericht is dan ook eigenlijk te kort om dit boek te bespreken, maar ik kan het niet laten om er toch een klein stukje over te schrijven.

Het boek, dat ruim 500 bladzijden telt, is onderverdeeld in zeven hoofdstukken die stuk voor stuk het lezen waard zijn. Om eerlijk te zijn las ik in de eerste drie hoofdstukken niet heel veel nieuws omdat ik (blijkbaar) al heel veel denkbeelden en visies van de schrijvers Lamm & Vanbeckevoort deel. (Je kunt aan de zijkant van dit weblog hierover lezen onder het onderwerp 'Eindtijd'). Wel blijft het goed om kritisch te zijn natuurlijk, want ook deze mannen blijven mensen en kunnen fouten maken en de Bijbel verkeerd interpreteren. Hoewel dit boek nu niet direct over de eindtijd schrijft, zoomt het wel in op de Bijbelse Messiasverwachting.

In hoofdstuk 4, waar het gaat over Gods plan in de zeven feesten, werd ik keer op keer blij verrast. De schrijvers van het boek geven ook aan dat het begrijpen van de profetische betekenis van deze feesten overweldigend belangrijk is omdat ze juist aan christenen in onze tijd zicht geven op volwassen discipelschap. Het als Joods bestempelen van deze voluit Bijbelse feesten heeft er volgens Lamm en Vanbeckevoort voor gezorgd dat de kerk veel rijkdom verloor en een van haar ijkpunten kwijtraakte. De auteurs willen de feesten niet per se opnieuw vieren of Joods gaan leven; wel de blijvende waarde ervan voor de christelijke geloofswandel onderstrepen.

Ook hoofdstuk 6 - Het Joodse Huwelijksritueel als bijzonder schaduwpatroon - spreekt mij erg aan. Je weet dat een Joods huwelijk op een andere manier gevierd wordt dan hier bij ons in het westen maar dat er ook zoveel symboliek in en achter zou zitten, had ik niet verwacht. Ook het huwelijksritueel bevestigt weer hetzelfde Goddelijke patroon dat alles behalve toevallig kan worden genoemd. Hoofdstuk 7, dat gaat over de Verbonden (met name het Bloedverbond, Zoutverbond, Sandaalverbond en Huwelijksverbond), is ook zeer de moeite waard om te lezen. 

De eerste keer heb ik dit boek 'gewoon' aandachtig en redelijk snel gelezen. Omdat er in de media zoveel over geschreven en gesproken werd, wilde ik weten wat erin stond. Nu ik globaal de inhoud van het boek ken, wil ik het boek nogmaals ter hand nemen en het uitvoerig bestuderen met de Bijbel ernaast. Er staan zoveel onderwerpen in het boek waar ik nog zo weinig vanaf weet, dat ik mij er graag nog meer in wil verdiepen.

Ik weet bijna zeker dat je dit boek niet kunt lezen zonder dat het consequenties heeft. Het is ontroerend en tegelijkertijd confronterend. Het kan dan ook niet anders dan dat we - zeker een aantal - vastgeroeste theologische denkkaders los zullen laten.

Ik wil jullie van harte aanraden het boek te lezen en eens een kijkje te nemen op de website van Wake Up! Er worden ook studiedagen en studieweekenden georganiseerd waarop dieper ingegaan wordt op het boek. Als je het boek wilt lezen, kun je het hier bestellen! De opbrengsten van Wake Up! worden volledig ingezet voor de verdere verspreiding en vertaling. 'Als  iedere lezer een boek aanschaft voor een ander, dan worden doorlopend levens veranderd', aldus de schrijvers.


Heb jij het boek Wake Up! gelezen? Wat vond jij ervan en wat sprak jou erin aan?Reacties

 1. Leuk dat je iets schrijft over dit boek!
  Gisteren had ik t even in mn handen want er was iemand bij ons op bezoek die t boek bij zich had.
  Zij was er ook enthousiast over.
  Hoop t binnenkort te kunnen lenen...
  Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Wendy, ik heb het zelf niet gelezen. Mede door de vele negatieve recensies. Ik moet het boek misschien toch een kans geven, al ben ik sceptisch.. iig is de vraag belangrijk: Verwacht ik de Heere en zie ik uit naar Zijn komst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is jammer om te horen dat veel mensen door de negatieve recensies het boek niet gaan lezen. Ik denk dat het goed is om het boek een kans te geven. Er staan prachtige dingen in! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

   Verwijderen
 3. Ik heb het boek al een tijdje in huis..Je recensie moedigt me aan om me er toch eens in te verdiepen.
  Ik ben wat wantrouwend, als het een hype wordt, wat dit boek lijkt te zijn.
  Het is wel belangrijk om " de kerk midden in het dorp" te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk zie ik het niet echt als een hype, het is een prachtig boek dat je - met de Bijbel erbij - kritisch moet lezen maar waar je vast ook van zult genieten. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Verwijderen
 4. Ik vind Wake Up! echt een geweldig boek. Ik heb me eens verdiept in die recensies en begrijp wel waarom sommige theologen een probleem hebben. Het past niet geheel in hun theologische straatje. Theologen houden er van om een bepaalde leer aan te hangen en niet al te concreet te zijn over de wederkomst van Christus. Dit boek geeft ze daarom een oncomfortabel gevoel, want het boek is behoorlijk concreet. Ook zullen er theologen zijn die onrustig worden van de vragen die ze krijgen van kerkleden: Waarom hebben wij al die jaren nog zo weinig over deze onderwerpen gehoord. En dan krijg je dit soort reacties. Ik zie aan de reacties dat ze zijn geschreven vanuit een bedelingen of verbondsleer, terwijl het zo mooi zou zijn als ze gewoon eens zonder die kaders zouden gaan lezen. Wake Up is geen hype boek, het krijgt hoogstens zo veel aandacht omdat er zo lang geen aandacht aan gegeven is. Mooie recensie heb je geschreven Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed dat je er aandacht aan besteedt Wendy. Ik heb geen recensies gelezen, wel het boek :) In de afgelopen weken hebben we het samen gelezen en ook de voetnoten bestudeerd.... poeh, wat een werk. Ik vind het een zeer interessant boek en echt een aanrader hoor. Ik heb er wel enige kanttekeningen bij, maar die zijn wellicht weer van een heel andere orde dan die van de thelogen, haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.