Bijbelstudie (8) - Achtergrondstudie

'Niemand kan de Bijbel begrijpen zonder kennis te hebben van de Bijbelse geschiedenis en cultuur en niemand kan beweren dat hij kennis heeft van de Bijbelse geschiedenis en cultuur zonder inzicht te hebben in de bijdrage van de archeologie. Door archeologische vondsten zijn Bijbelse gebeurtenissen geïllustreerd, vreemde woorden verklaard en ideeën uitgelegd en is de chronologie bijgeschaafd. Dat onze kennis van de Bijbel radicaal veranderd is door deze vondsten, is nog te zacht uitgedrukt.' 
- G.W. van Beek -

De achtergrondstudie van Bijbelstudie houdt in dat je de Bijbelse boodschap beter gaat begrijpen door onderzoek te doen naar de achtergrond van een Bijbelgedeelte, een persoon, een gebeurtenis of een onderwerp. Dit vraagt natuurlijk wel inzicht in de geografie, de historische gebeurtenissen, de cultuur en het politieke milieu van de tijd waarin een bepaald gedeelte van de Bijbel werd geschreven.

Om goed te kunnen begrijpen wat een Bijbelschrijver zegt, is het noodzakelijk dat we onszelf begeven naar de tijd waarin hij leefde. Omdat we eeuwen verwijderd zijn van de Bijbelse tijd moeten we proberen om hun wereld door hun ogen te bekijken en te voelen wat zij hebben gevoeld. Daarna kun je inzicht krijgen in hoe de Heilige Geest van God hen gebruikte om te schrijven wat zij schreven.
Een van de basisregels voor het interpreteren van de Bijbel is dat hij alleen volledig begrepen kan worden in het licht van de geschiedenis, omdat de Bijbel midden in die geschiedenis werd geschreven.

Veel informatie die nodig is voor deze methode van Bijbelstudie, is tegenwoordig beschikbaar via diverse onderzoeksmiddelen.

Hoe begin je?
  1. Kies het onderwerp of het Bijbelboek. Begin daarna met het verzamelen van naslagwerken die je kunt gebruiken bij je onderzoek. De beschikbaarheid van naslagwerken zal in grote mate bepalend zijn voor de omvang van je studie.
  2. Maak een lijst met naslagwerken. Noteer alle naslagwerken die je voor deze studie bij elkaar hebt gezocht, dit zal je helpen te onthouden welke boeken het meest geschikt waren als achtergrondmateriaal bij deze studie zodat je ze bij een volgende studie weer kunt gebruiken.
  3. Verzamel informatie over de geografie.Telkens wanneer je de Bijbelse geografie aan het bestuderen bent, zul je jezelf de vraag moeten stellen: 'Wat voor effect heeft de omliggende geografie op datgene wat ik aan het bestuderen ben?'
  4. Verzamel informatie over de geschiedenis. Het is handig om te weten wat de chronologie is van het volk Israël in het Oude Testament. Ook het is goed om te weten wat de perioden uit de geschiedenis van het Hebreeuwse volk zijn,  de verschillende perioden van Jezus' bediening op aarde en de geschiedenisfeiten rond de zendingsreizen van Paulus. Je kunt jezelf hierbij ook een aantal vragen stellen (zie blz. 155-156)
  5. Bestudeer culture achtergronden. Het is handig om iets te weten over de levenswijze van de oude volken in het Oude Testament. Je zou bij de volgende onderwerpen jezelf de vraag kunnen stellen: 'Hoe hebben deze dingen invloed gehad op de boodschap en op de mensen over wie ik deze studie doe?': soorten kleding die mensen droegen, beroepen en ambachten, muziek in de tijd van de Bijbel, architectuur, ontspanning, gezinsleven, kunst, taal en literatuur van omringende volken, religieuze ceremonies in Israël en bij de heidense buurlanden, valse godsdiensten, werktuigen en wapens enz.
  6. Doe onderzoek naar de politieke situatie. Vele van de profetische boodschappen kunnen alleen begrepen worden in het licht van het politieke klimaat van hun tijd. Bij deze stap kun je alle inzichten die je hebt verworven opschrijven tot de politieke toestand van het tijdvak dat je aan het bestuderen bent.
  7. Vat je onderzoek samen aan de hand van de volgende vragen op blz.157.
  8. Schrijf een persoonlijke toepassing. Door het onderzoek dat je gedaan hebt, zou je een toepassing voor vandaag kunnen vinden waarbij de gegevens je kunnen helpen die toepassing voor jou persoonlijk relevant te maken.
Deze manier van Bijbelstudie is best wel pittig en vraagt veel tijd. Heb jij wel eens een achtergrondstudie gedaan? Welk onderwerp of welke persoon heb je toen bestudeerd?




Reacties

  1. Ik ben het absoluut met je eens dat het voor een mooier en beter plaatje zorgt als je weet tegen welke achtergrond de schrijver iets schrijft, de context is in die zin van belang, maar volgens mij is het nog steeds de Geest die ons leert wie Jezus is, door de Geest leren we Jezus kennen en zijn wij in staat om dmv het woord Hem te leren kennen, te ontmoeten en een levendige relatie met Hem te bouwen. Ik bezit weinig tot geen bijbelse achtergrond en cultuur historische kennis, ik ben 37 jaar geleden gedoopt en opgegroeid in de kerk, en door de jaren heen heb ik best een beetje geproefd van de cultuur, de historie en de achtergrond, maar te weinig om daar een avondvullend programma mee te houden en het heeft mij niet van G'd weg gehouden of verwijderd. Ik ben gegroeid in de Heer mag ik wel zeggen. Dat ik de bijbel daardoor niet zo goed zou begrijpen wil ik best geloven, dat ik mijn Heer en Verlosser in Zijn Woord ben misgelopen, dat geloof ik niet. Volgens mij is het Zijn liefdes brief aan ons en als ik onder gebed en onder de leiding van de Geest Zijn woord bestudeer dan ontmoet ik mijn Hemelse Vader in elke jota en elke titel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is de manier waarop ik vroeger Godsdienstles kreeg!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.