Bijbelstudie (7) - Woordstudie

De Bijbel werd oorspronkelijk geschreven in het Hebreeuws, het Aramees en het Grieks. Hoewel de meeste christenen deze talen niet kennen, kun je toch woordstudies doen omdat er veel goede vertalingen en veel naslagwerken beschikbaar zijn.

De woordstudiemethode kijkt met een microscopische blik naar de herkomst, de definitie, de frequentie en het gebruik van een bepaald woord, vooral in relatie tot de context van een Bijbelgedeelte. Het doel is zo precies en zo uitgebreid mogelijk te weten komen wat de Bijbelschrijver bedoeld heeft met de woorden die hij gebruikte.

Twee dingen zijn belangrijk om in gedachten te houden wanneer je een woordstudie doet. Ten eerste moet de studie gebaseerd zijn op de woorden uit de oorspronkelijke taal en niet op de woorden in onze eigen taal. Ten tweede moet je altijd de context laten bepalen wat de uiteindelijke betekenis is van het woord dat we bestuderen.

Zoals gezegd zijn naslagwerken bij een woordstudie onmisbaar. Je zou kunnen denken aan:
  • een studiebijbel
  • een aantal recente vertalingen
  • een uitgebreide concordantie
  • een Bijbels woordenboek of Bijbelse encyclopedie
  • een aantal woordstudies
  • een goed Nederlands woordenboek

Hoe begin je?
  1. Kies een woord. Je kunt bv. een woord kiezen dat je in eerdere studies niet helemaal begreep of een woord dat je interessant vindt. ( op blz. 264 kun je ook voorbeelden vinden)
  2. Zoek de Nederlandse definitie ervan op. Schrijf ook alle synoniemen en antoniemen van het woord erbij.
  3. Vergelijk vertalingen. Lees in verschillende recente vertalingen de gedeelten waarin het woord wordt gebruikt en schrijf de verschillende weergaven die je vindt op.
  4. Schrijf de definitie van het oorspronkelijk woord op. Dit kun je vaak vinden in een concordantie. Misschien ontdek je dat het woord op verschillende manieren gebruikt wordt.
  5. Zoek de teksten op waarin het woord voorkomt. Je kunt je hierbij de volgende vragen stellen:
    - Hoe vaak komt het woord voor in de Bijbel?
    - In welke boeken komt het voor?
    - Welke schrijvers gebruiken het woord?
    - Waar komt het woord het eerst voor in de Bijbel?
    - Waar komt het voor het eerst voor in het boek dat ik aan het bestuderen ben?
  6. Zoek de grondteksten en de herkomst van het woord op. Hiervoor heb je diverse naslagwerken nodig.
  7. Ga na hoe het woord in de Bijbel gebruikt wordt. (zie ook blz.138 voor diverse vragen)
  8. Schrijf een toepassing. Het is belangrijk dat je overdenkt hoe je het woord kunt toepassen en niet alleen interpreteert. Het gaat om een persoonlijke Bijbelstudie en niet om een wetenschappelijke oefening. (Op blz. 141 t/m 150 kun je diverse voorbeelden vinden van de woordstudie)
Voor mijn nieuwe boek dat ik wil gaan schrijven, wil ik mij de komende tijd verdiepen in het woord 'genade'. 

Heb jij weleens een woordstudie gedaan? Welk woord heb jij bestudeerd? Zo nee, welk woord zou jij eens willen bestuderen in de Bijbel?


Reacties

  1. Mooi zeg, ik heb dat nog nooit gedaan, maar kan wel wat met je tips. Welk woord weet ik nog niet daar ga ik eens over na denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe dat regelmatig, maar meestal gebaseerd op engelse woorden. Ik lees bijvoorbeeld ergens het woord 'surely' en ga dan kijken waar God dat nog meer zegt. pas later ga ik in de concordantie kijken wat de oorspronkelijke woorden op de vrschillende plaatsen zijn.
    Maar uh, by the way :) Je bent bezig met een boek???? Spannend....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker Marja, ik ben de grote lijnen aan het uitdenken en hoop binnenkort te beginnen. Deze keer geen kinderboek maar totaal iets anders.

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.