1 maart 2013

Kinderwerk Meesterwerk - Ria de Baat en Anne Nijburg

Vandaag wil ik jullie aandacht vragen voor een prachtig boek voor ouders en kinderwerkers. Meestal schrijf ik pas over een boek als ik het zelf gelezen heb maar omdat ik andere artikelen gelezen heb van Ria de Baat, (en Anne Nijburg), en haar wel eens heb horen spreken, plaats ik hier een recensie van het boek 'Kinderwerk Meesterwerk'.
Een volgende keer volgt een vooruitblik naar het nieuwe boek van Ria de Baat  'Wijs de kids de weg' dat in 2013 zal verschijnen.

Kinderwerk Meesterwerk

Handboek voor kinderwerkers en opvoeders in de gemeente van Christus
In 'Kinderwerk Meesterwerk' staat het kind centraal, in navolging en opdracht van de Meester. Het werken met kinderen is een grote bron van vreugde maar ook een uitdaging. De leef- en gedachtewereld van kinderen verandert razendsnel. Dit vraagt van opvoeders en kinderwerkers naast liefde en geduld ook training, inzet en kennis van zaken.

Wat vertel je aan kinderen uit de Bijbel en hoe doe je dat?  Hoe sluit je aan bij wat kinderen bezig houdt? Hoe zet je een programma op voor een nieuw seizoen? Hoe ontwikkelt een gemeente visie op het kinderwerk?
De auteurs van 'Kinderwerk Meesterwerk' werden steeds vaker met deze vragen geconfronteerd. Zij besloten een 'visieboek' te schrijven en op deze manier ouders, kinderwerkers en gemeenten te helpen een duidelijke structuur aan te brengen in hun kinderwerk.
Bill Hybels geeft de volgende definitie over visie. Hij zegt: ‘Een visie zet mensen in beweging, een visie werkt stimulerend en een visie houdt mensen op koers’. Een opwaardering van het kinder- en jeugdwerk en al hun medewerkers zal een sterkere kerk tot gevolg hebben. Iedere gemeente die kinder- en jeugdwerk serieus neemt, zal zich buigen over de vele vragen die dit werk oproept, doelen formuleren en een visie ontwikkelen.
Het boek is bedoeld voor opvoeders en kinderwerkers die het kinderwerk in hun gemeente willen starten. Maar ook voor kerken en gemeentes waar het kinderwerk allang vanzelfsprekend is, is dit boek een inspirerend hulpmiddel.
Het doel is uiteindelijk dat  kinderen Jezus Christus leren kennen en in hun leven zijn Woord als richtlijn zullen aanvaarden.

Bij Kinderwerk Meesterwerk' hoort ook een website: www.kinderwerkmeesterwerk.nl 
Van harte aanbevolen!

Over de auteurs
Ria de Baat is remedial teacher. Zij heeft jarenlang leiding gegeven aan een aantal organisaties op het gebied van kinderwerk. Zij ontwikkelt  bovendien geloofsopbouwende materialen voor kinderen..
Anne Nijburg studeerde theologie en  is docent  godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school. Hij is al meer dan 40 jaar betrokken bij kinder- en jongerenwerk.

Als er ouders en/of kinderwerkers zijn die het boek gelezen hebben en er iets over willen delen dan zijn jullie van harte uitgenodigd te reageren op dit blogbericht of in de Facebookgroep Christelijk Opvoeden1 opmerking:

  1. Ik ken het boek niet. maar wat een leuke en goede site. Ik onthoud het en geef het door aan onze jeugdwerkers.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.