19 februari 2013

'De getrouwde monnik' van Arie de Ruiter


Vanaf deze plaats wil ik graag het boek 'De getrouwde monnik' van mijn zwager Arie de Ruiter onder de aandacht brengen en dit niet in de laatste plaats omdat hij nog wel wat promotie kan gebruiken!
Ongeveer een jaar geleden heb ik het eerste boek van Arie: 'Koopman in de gouden eeuw' al eens onder jullie aandacht gebracht. In dit boek beschrijft hij de geschiedenis van een aantal families in het 17e eeuwse Amsterdam. 
Onlangs is zijn nieuwste werk uitgekomen 'De getrouwde monnik'. 

"Wat doe je, als je als jonge monnik heel bewust voor het celibatair, geestelijk leven hebt gekozen en je wordt verliefd op de mooie Beatrijs. Je komt voor een onmogelijk dilemma te staan.
Dit overkomt Norbert, een jonge geestelijke die in het midden van de 14e eeuw leeft. Hij wordt voor een half jaar verbannen uit het klooster en krijgt de opdracht om kennis te maken met het burgerlijk leven. Vervolgens moet hij besluiten welke richting hij wil gaan.

De middeleeuwen. Een periode met een in onze ogen dubbele moraal, waar intense angsten worden afgewisseld met ongeremde uitingen van vreugde. Waar geloof en bijgeloof, liefde en haat, kuisheid en liederlijkheid soms ingewikkeld met elkaar verweven zijn.
Norbert nodigt u van harte uit om een deel van zijn leven met hem mee te lopen; graag laat hij u kennismaken met de leef- en denkwereld van hem en zijn tijdgenoten. Reeds na enkele bladzijden zult u zich midden in de middeleeuwen wanen."

Arie de Ruiter heeft een voorliefde voor geschiedenis en theologie en gebruikt deze onderwerpen ook voor zijn boeken. “Een geschiedkundige roman dient echter niet alleen uit jaartallen en gegevens te bestaan, dat maakt het saai. Ik gebruik personages om het verhaal levendiger en boeiender te beschrijven", aldus de Ruiter.

Ook deze keer is het leuk om te zien dat het 'Jarsons' idee hier heel goed in te herkennen is. Het boek is door mijn zwager geschreven, taalkundig gecorrigeerd  door mijn ouders en de voorkant van het boek is geïllustreerd door onze dochter Anne Born. Iedereen zet op zijn of haar manier zijn of haar talenten in en zo ontstaat een prachtig resultaat!

‘De getrouwde monnik’ is verkrijgbaar in de boekhandel, of via internet op www.boekarie.nl.
Wie het nog leuk vindt, kan via de website een leesfragment inzien.

Arie is overigens ook een getalenteerd columnist en presenteert op zijn weblog www.arieschrijft.blogspot.nl elke vrijdag zijn nieuwe weekendcolumn!


5 opmerkingen:

 1. Leuke aanbeveling, ik had hem al ontdekt en zal eens op zoek gaan naar de boeken. Al houd ik helemaal niet van geschiedenis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat de verhaallijn in de boeken van Arie leuk is, wordt geschiedenis vanzelf leuk :)

   Verwijderen
 2. Door er over te vertellen maak je mij helemaal warm om het boek te gaan lezen. Mijn man houdt zowieso van geschiedenis. Wie weet een boek voor de vakantie.En mooi, die samenwerking met elkaar, een ieder heeft "een steentje"bijgedragen. Ik ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat het zo'n familieboek is geworden, waar 'iedereen' aan meewerkte!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.