3 augustus 2012

Hoe zou Paulus naar de Spelen gekeken hebben?


"Toen Paulus zijn brieven schreef aan de christenen in Korinthe werden er al Olympische Spelen gehouden. Die hadden namelijk plaats vanaf 776 voor Christus tot 393 na Christus. "Iedereen wist van de Spelen. Paulus hoefde hen niet uit te leggen wat het was. Iedereen was zich bewust van de Spelen. Dat is ook vandaag zo." Dat zei John Piper in 1992 tijdens een prekenserie over de Olympische Spelen van dat jaar. De preken van Piper werd vorige week opnieuw gepubliceerd door de website Desiring God.
Paulus schreef met de Spelen in zijn achterhoofd aan de gemeente in Kortinhe: 'Weet u niet dat zij die in de renbaan lopen, allen wel lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt. En iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles. Zij nu doen dat om een vergankelijke krans te ontvangen, maar wij om een onvergankelijke te ontvangen. Ik loop daarom niet zonder duidelijk doel en ik vecht zó met de vuist dat ik niet maar wat in de lucht sla. Maar ik oefen mijn lichaam op harde wijze en maak het dienstbaar, opdat ik niet misschien, na anderen gepredikt te hebben, zelf verwerpelijk word.'

John Piper: "Wanneer je de atleten ziet rennen, zie dan een ander rennen. Wanneer je hen ziet boxen, zie dan een ander boxen. Wanneer je hen ziet trainen en zichzelf ziet verloochenen, zie dan een andere vorm van training en zelfverloochening. Wanneer je atleten ziet lachen met een gouden medaille om hun nek, zie dan een andere prijs. Dat is wat Paulus in dit bovenstaande gedeelte wilde zeggen. Iedere keer wanneer je de televisie aanzet om de Spelen te bekijken, spreekt God tot ons. Als ik Paulus goed begrijp zijn de Olympische Spelen voor christenen bedoeld als een enorme impuls om de strijd van het geloof te strijden en de race van het leven met niets minder dan Olympische passie te lopen. Tijdens de Olympische Spelen zie je enorme discipline en zelfs pijn van atleten in het streven naar een gouden medaille en een uur in de glorie van menselijke lof."

"Onthoud boven alles dit: wat God ons aanbiedt in het Evangelie en de kroon als prijs is 10.000 keer waardevoller dan al het goud."
Bron: CIP

9 opmerkingen:

 1. Moeilijk om dat vast te houden. Want als ik kijk, ben ik meer gericht op wie er wint. Ik gun het de één meer dan de ander. Ik zit met gekromde tenen enzo. Ik denk niet aan God maar aan de mensen die ik zie.

  Missch is de vertaalslag moeilijker dan ik denk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanavond kijk ik zeker met een andere blik naar alle sporters.

  Jezus navolgen is niet zomaar wat. Het vergt overgave,discipline en gehoorzaamheid van mijn kant....ga nu dat stukje van Paulus weer eens nalezen.
  Die sporters geven echt alles....
  Bedankt voor deze bemoedigende post.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, nou ik geloof dat je best mag genieten van de sport zonder het direct compleet te vergeestelijken terwijl je kijkt :)
  Maar ik vind het wel een mooi stukje, Wendy! We lopen in een renbaan, en strekken ons uit naar een onvergankelijke erekrans! Die gouden medailles zijn leuk en ik ben ook best een beetje chauvinistisch (al kijk ik er niet vaak naar, moet ik zeggen), maar ik wil trouw zijn en mijzelf 'in acht nemen' in de 'race' van mijn dagelijks leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hihi, ik ben niet zo sportief (behalve dan veel lopen en heel veel fietsen, de hele stad door heen en weer;) en ik kijk ook niet echt naar sport. Dus je bericht over dit onderwerp, vertalend naar hoe Paulus er naar gekeken zou hebben, is nieuw voor mij. Ik heb veel respect voor het doorzettingsvermogen wat daar zich af speelt. Zo zou ik ook met hetzelfde doorzettingsvermogen de strijd van geloof willen strijden. Want vaak heb ik ook, net als de spelers, momenten dat je denkt, hoe houd ik dit nog vol. Maar opgeven...? Nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik aan sporten denk, denk ik aan discipline en ik geloof dat dat iets was wat Jezus ook aan de discipelen probeerde te leren. Een discipel is gedisciplineerd.... die doet dingen ook als ie er geen zin in heeft :)
  Mooi stukje Wendy, om weer over na te deken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Paulus vond in zijn tijd de oefening van het lichaam van zeer weinig belang. Men leefde in een tijd van noeste arbeid en vetzucht zal niet zo heen veel zijn voorgekomen als in onze dagen. De oefening van de geest was in zijn denken waar het om ging en om het vlees te onderwerpen aan Gods gezag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi stukje over de loopbaan te lopen die Hij ons voorgesteld heeft en jagen naar het wit, de prijs der roeping Gods die van boven is in Christus Jezus.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En wilde nog aan toevoegen dat we onderweg vaak struikelen, maar gelukkig staan we weer op!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook een optie:combineer je liefde voor Jezus met de noden voor je medemens door te sporten voor Compassion: http://4mcompassionmarathon.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.