23 juli 2012

Is het voor jou genoeg?


Vanmorgen las ik in 1 Timoteüs 6. Het is goed om het hele hoofdstuk te lezen en het in het verband te zien maar deze verzen zette me aan het denken. ( vs 8-9)
"Want wij hebben niets op de wereld medegebracht; wij kunnen er ook niets uit medenemen. Als wij echter onderhoud en onderdak hebben dan moet ons dat genoeg zijn"

Dan 'moet' ons dat genoeg zijn staat er.... Is dat voor jou genoeg?

19 opmerkingen:

 1. Meer dan genoeg voor mij. Enkel, ik heb geen eigen onderdak, haha. En in onderhoud wordt ik voorzien. Inkomen is karig, eigen huis en vrouw heb ik niet (meer). Maar goed, dat had Jezus ook niet...
  Een goede Tekst dus! :)
  "This world is not my home, I'm just a passing through".

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onderhoud is een noemer voor heel veel dingen meer dan eten en drinken en kleding, anders is het niet genoeg nee :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij staat er 'voedsel en onderdak' als ik het in de Herziene Statenvertaling nalees.

   Verwijderen
 3. Vind de Brieven aan Timoteüs sowieso erg mooi!
  Niets is van ons. Zelfs ons 'eigen' lichaam niet. Alles hebben we gekregen van God, onze Vader. Voorop Zijn liefde. En die Liefde mogen wij doorgeven. Of zou dat ook "moeten"?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Liefde dwingt niet volgens mij Hans, dus ik denk niet dat dat 'moet'. Ik vind deze brieven ook prachtig, elke keer lees ik er weer nieuwe dingen in.

   Verwijderen
  2. Dat is wel zeker, Wendy. Wat ik zo gaaf vind aan de Bijbel is dat je telkens weer nieuwe dingen leest of ontdekt. Ook in verzen die we misschien al 20 keer gelezen hebben. Het is natuurlijk ook Gods Geest die ons steeds weer nieuwe dingen laat zien. Of openbaart. Laten we God danken voor het Boek! fijne avond, -hans

   Verwijderen
 4. Alleen voedsel en onderdak is niet genoeg toch, zonder liefde bijv kan geen mens leven, dus ik denk dat deze tekst niet op zichzelf staat of bedoeld is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar, je moet het altijd in zijn verband lezen. De 'geestelijke' dingen worden hier niet genoemd als liefde, onderlinge relaties, geloof e.d. Daar gaat het in vers 12 over. Het gaat hier in de bovenstaande verzen om de materiële (aardse) dingen die we als mens nodig hebben. Maar vaak is ons verlanglijstje veel langer dan voedsel en kleding en onderdak. We vullen hem vaak aan met geld,bezit, auto's, computers enz. We zijn soms helemaal in de ban van het geld, ook als christenen.

   In de volgende verzen staat er dit: "Maar wie rijk willen zijn, vallen in verzoeking, in een strik, en in vele dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. Want de wortel van alle kwaad is de geldzucht. Door daarnaar te haken zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben zich met vele smarten doorboord.
   Gij daarentegen, o mens Gods, ontvlucht deze dingen, doch jaag naar gerechtigheid, godsvrucht, geloof, liefde, volharding en zachtzinnigheid. Strijd de goede strijd des geloofs, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt en de goede belijdenis afgelegd hebt voor vele getuigen."

   Verwijderen
 5. Ik belijd het wel, maar moet wel oppassen om soms niet meer te willen, dat is heel verleidelijk namelijk. Ik vind het fijn om op vakantie te gaan, bij mn gezin te zijn, dankbaar gezond te zijn en soms ben ik wel es bang dat mn geloof misschien wel helemaal niet zo sterk is als het erop aan komt. Dan maak ik me daar weer zorgen over. Mn man is gelukkig nogal nuchter en die zegt dan: "Joh, Mir, op het moment dat je het nodig hebt, geeft God je daar de kracht ook wel weer voor."en dat denk ik ook, want in het verleden als er moelijke dingen waren, bemerkte ik juist dat Gods genade en zorg genoeg was;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk veel na over die tekst, wij leven heel eenvoudig, maar hebben toch meer dan onderdak en voedsel hoor, dat maakt ons de rijkste mensen op aarde (in materialistische zin dan)...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat deze tekst de kern geeft van wat belangrijk is. Onnodig te zeggen dat een mens om te leven veel meer nodig heeft dan deze zaken alleen. Daarom is de bijbel ook iets dikker dan deze ene tekst. Ik ben wel bang dat wij rijkdom niet zo christelijk vinden. Nou ja, de rijken komen bijbels gezien niet altijd even mooi naar voren. En toch denk ik niet dat rijkdom verkeerd is als het als zegen van God wordt ervaren. Het gaat er denk ik om hoe wel met rijkdom omgaan. Onnodig te zeggen dat rijkdom een valkuil kan zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alles wat we méér hebben dan 'strikt noodzakelijk' is overvloed... Als we dat gaan beseffen, worden we ruimhartig en gul om weg te geven. Goede tekst om bij stil te staan. Paulus benadrukt in deze passage hoe belangrijk het is om niet te jagen naar een rijk, goed leven voor onszelf, maar tevreden te zijn met dat wat we echt nodig hebben: voeding en onderdak. Helemaal 'los' te zijn van aardse dingen, niets per se te 'willen' hebben - dat is een doorlopende oefening voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij dat laatste sluit ik me helemaal aan Annemieke!

   Verwijderen
 9. In de herziene st. vert. staat een verwijzing naar de woorden van Jezus in Matt. 6:25
  Dat begint al in vers 24 waar Hij zegt dat je niet God en mammon (geld) kunt dienen. En dan komt vers 25:
  "Daarom zeg Ik u: wees niet bezorgd over uw leven, over wat u eten en wat u drinken zult; ook niet over uw lichaam, namelijk waarmee u zich kleden zult. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam meer dan kleding? Kijk naar de vogels in de lucht: zij zaaien niet en maaien niet, en verzamelen niet in schuren; uw hemelse Vader voedt ze evenwel; gaat u ze niet ver te boven?"
  En dan spreekt Hij over bezorgdheid.
  Voor mij ligt het verband met Tim. vooral hierin: maak ik me druk om dingen? Zijn er niet veel belangrijkere zaken in het leven, namelijk het geestelijk leven?
  Net als Annemieke schrijft is het de vraag of ik 'vast' zit aan de aardse dingen, of er gebruik van maak en niet verdrietig/boos wordt als het kapot gaat bijvoorbeeld.
  Zo heb ik geleerd om niet boos te worden als er iets 'aards' kapot valt. Want wat is er erger, boos schreeuwen tegen een kind omdat hij per ongeluk een kopje kapot laat vallen (wat iets kapot maakt in je kind), of het kopje dat te vervangen is?
  Laten we niet vast zitten aan aardse zaken maar ons richten op het hemelse, wat eeuwig is! Laten we hemelse schatten verzamelen, in plaats van aardse waar zo heerlijk nuchter over wordt gesproken in Gods woord: het roest, de mot eet het op en dieven willen het stelen.
  In tegenstelling tot onze hemelse schatten, die eeuwig blijven en niet te vergelijken zijn met wat wij op aarde 'schatten' noemen...
  Bedankt voor de aanvuring Wendy!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn om dit alles te lezen, zo even op de stoel in de warmte..pfffff even rustig aan het lezen gegaan en wordt gelukkig opgebouwd. Ik was hier van de week ook mee bezig, we hebben vrijdag een bruiloft en op het laatst was ik best wel een beetje gestresst wat de kinderen nu allemaal aan moeten en wat zal ik zelf aantrekken enz.. Toen schoot me die tekst ook in de gdachten, en ook de tekst : maak je niet bezorgt....Uw hemelse vader weet.....wat geeft dat een rust en dankbaarheid.
  Bedankt weer voor het delen.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat rijkdom op zich niet verkeerd is, zolang het ons hart maar niet heeft. Abraham werd ook gezegend met vele goederen.

  En ik heb ervaren, dat als de Heer vindt dat je te veel hebt,je het ook afgenomen kan worden, ik heb dat zelf door ondervinding mogen leren. En denk maar eens aan Job.

  Paulus werd ook in alles onderwezen, hij wist overvloed te hebben, maar ook gebrek en leerde toch ook een les dat Zijn genade voor ons genoeg is.

  Dankt onder alles, dat is de wil van God over ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op wat Marion Uiterwijk Winkel zegt, zeg ik amen. Rijkdom kan ook zegen zijn en als we er mee leren omgaan kan het ook anderen zegenen. Wij roepen zo gemakkelijk dat onderdak en eten ons genoeg moet zijn en het klinkt zo geestelijk. Maar God heeft de schoonheid van de natuur ook voor ons geschapen om van te genieten. Waarom zo vroom willen zijn terwijl ons overvloedig zegenen wil? Daarnaast geloof ik geen bal van dit soort praat. We mompelen het zo gemakkelijk vanuit ons mooie huis, onze fijne gezondheid en gezonde kinderen en fijne man. Onze Breedbeeld tv en 5e mobieltje. Ach gaat toch weg. Ieder mens bidt toch de sterren van de hemel als zijn kind ziek wordt. Dan is plotseling onderdak en onderhoud niet meer voldoende. Kom op zeg, dat geloof je toch zelf niet! We moeten deze tekst in het totale bijbel verband durven lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met je eens hoor Peter. Hierboven heb ik het hele gedeelte geschreven en ook in het stukje zelf staat dat je het in z'n geheel moet lezen. Dit vers sprong er voor mij alleen uit. Ik was benieuwd hoe jullie dit zagen!

   Verwijderen
 13. We moeten altijd oppassen te roepen dat we aan eten en onderdak genoeg hebben. Wie weet neemt Hij de proef nog eens op de som en dan moet ik nog zien hoe mensen die nu reageren met:"Ja oke" het er dan afbrengen. Laten we nou dankbaar zijn voor stromend water, gezondheid, een vrije (noem het) kerkgang, de vrijheid te mogen getuigen, de ziekenhuizen, de geneeskunde, de bijbel als boek waar er hier in huis al zeker 10 van liggen, de bril op onze neus, bij sommigen de tanden van plastiek en 100000 andere dingen die zegen zijn want we worden er geen klap geestelijker van om te menen dat enkel onderdak en onderhoud genoeg is voor ons. Stel er was geen toekomst op de hemel, zou het ons dan ook genoeg zijn of zit er niet ergens die stille hoop op de hemel ook bij? De bijbel leert zelfs dat zonder deze hoop, wij de meest te betreuren mensen op aarde zijn. Als we niet uit mogen zien naar de opstanding met Hem in heerlijkheid. Zo voor mij is deze tekst prima, maar laten we alles niet vromer maken dan dat God het ons geeft. En Hij geeft een overlopende maat vol en volkomen. Niet enkel onderdak en onderhoud, maar zicht op de toekomst en de hemel, een nieuw lichaam zonder zonden. Dat is voor mij waar ik blij van word.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.