16 juli 2012

Wat is mijn drijfveer?


Soms vraag ik mij weleens af, en ik denk en hoop dat iedereen dat op zijn of haar tijd doet, waarom ik de dingen die ik doe, doe zoals ik ze doe. Vanuit welke 'drijfveer' handel ik of denk ik of spreek ik. Zijn mijn beweegredenen altijd liefdevol? Zijn mijn motieven gebaseerd op Gods Woord? Is de aanleiding van mijn 'te werk gaan' Gods liefdevolle genade?
Ik moet eerlijk bekennen dat dit niet altijd zo is.

Regelmatig betrap ik mijzelf erop dat ik handel uit traditie,... gewoonte, ...omdat mén vindt of zegt dat het zo hoort, ....omdat een christen dat nou eenmaal behoort te doen, ...omdat ik anders een schuldgevoel krijg, ...omdat ik erbij wil horen, .....omdat ik een compliment hoop te krijgen omdat....vul maar aan. Er kunnen talloze beweegredenen zijn die je aanzetten tot actie. Maar vaak ontbreekt eerlijk gezegd bij mij het allerbelangrijkste...de liefde, Zijn liefde.
En deze liefde is maar op één plek te vinden...bij Hem!

Het is goed  hier veel meer bewust van te worden. De liefde is de basis voor alles in het leven. Zonder liefde begin je niets...

1 Corinthe 13:2  'Al ware het, dat ik profetische gaven had, en alle geheimenissen en alles, wat te weten is, wist, en al het geloof had, zodat ik bergen verzette, maar ik had de liefde niet, ik ware niets.'

12 opmerkingen:

 1. Mooi! En herkenbaar dat je soms handelt uit geheel andere overwegingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je. Goede overdenking - Mooi begin van de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klopt, dit herken ik ook bij me zelf! Al doe ik nog zo mijn best, ook ik ben wel eens egoïstisch en zet mijzelf op de eerste plek. Dit vind ik heel erg, want ik wil door de ogen van Jezus naar andere mensen kijken.. Best wel moeilijk hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Precies. Dat is inderdaad een vraagstuk voor ieder mens.
  Rest ons maar één ding: Schuilen bij Hem. Bij de Waarheid. De Waarheid is Liefde. Jezus is Liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar, fijn dat je dit deelt. Goed om herrinert te worden en zo elkaar aan te sporen om die liefde te hebben uit 1 cor.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor deze blog.

  Ik moet bekennen, dat mijn motieven soms ook niet oprecht zijn, omdat je vindt dat zoiets 'moet' of hoort, of omdat je aardig gevonden wilt worden, maar in feite in mijn hart helemaal niet wil of met tegenzin doe.

  Wat mij vaak helpt is dit lied te bedenken: Al wat gedaan werd uit Liefde tot Jezus, dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het houdt mij wel even bezig en wilde nog graag iets toelichten.

  In feite vertegenwoordigen wij Gods Koninkrijk, als Ambassadeurs zeg maar.Dus dan is mijn gedachte: wat je ook doet met woorden of met werk,doe dit alles ter ere Gods.

  Ook helpt mij vaak te bedenken: wat gij niet wilt dat u geschied, doe dat ook aan een ander niet.

  En het principe van God is: geven.....geven....geven...en dienstbaar zijn.

  Natuurlijk spelen onze emoties ook op,maar de Heer ziet onze harten, Hij zal het Zelf naar waarde weten te schatten, omdat ons hart vaak ons bedriegen kan, maar als wij zien op Hem en alles doen als voor Hem, en in de kleinste dingen getrouw leren zijn....zal Hij ons daarvoor belonen.

  Maar ik weet zelf maar al te goed, hoe vaak ik struikel, weer afzak en weer geneigd ben dat denken los te laten...dus het gauw opgeven met de volharding de wedloop lopen met het ene doel voor ogen....jagen naar het wit....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmm blijft lastig om al onze beweegredenen uit te distilleren en er altijd en eeuwig Gods liefde of beter gezegd onze liefde tot de Schepper erin te willen vinden. Wat is er mis met een goede traditie? Is dat dan altijd fout of zit er in de kern van deze goede traditie ook een stukje dankbaarheid naar de Vader van het leven?
  Oppassen dat we niet in een kramp geraken en vergeten dat leven ook gewoon leven mag zijn, zonder je bij alles af te vragen of de Heer er ook blij mee kan zijn, want er zijn dingen die te ver af staan van aanbidding in mijn beleving. Je hebt mensen die menen dat ik bij elke sok die ik aantrek, een gebed moet mompelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In traditie kan zeker dankbaarheid zitten maar dat is niet altijd zo. Soms doen we de dingen gewoon omdat 'het zo heurt' en denken er niet bij na. Als je er wel over nagedacht hebt en de traditie goed vindt, is er natuurlijk niets mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor Clint:

  Nee haha, inderdaad hoeven we niet bij alles een gebed te mompelen, maar ik denk dat het meer een bewustzijn is van wie wij zijn!

  Rom 12:1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, als ik op de wc zit (met respect) heb ik niet zoiets van: prijs de Heer. Welneen ik wil zo snel mogelijk weer weg, maar wij geloven haasten niet. Blijft lastig..

   Verwijderen
 11. Want: we zijn duur gekocht en betaald en Zijn eigendom.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.