8 juni 2012

Zorgen om bijbelkennis van kinderen


De Bond van Hervormde Zondagsscholen op Gereformeerde Grondslag maakt zich zorgen om de Bijbelkennis van de Nederlandse kinderen. Volgens dominee Van Duijvenboden krijgen kinderen in deze tijd geen aansluiting met God.

Geloven in God wordt volgens Van Duijvenboden gezien als belachelijk en dat is niet goed voor de kinderen: "Maar wat is het goed dat God er nog toe doet. Dat de kinderen aan ons zien dat we bij Hem horen. We hebben een Heiland die leeft en we geloven dat Hij zegen brengt, ook in het zondagschoolwerk", zo zei de dominee dit weekeinde in Putten.

Dominee Vernooij kan zich hier wel in vinden: "Communiceer met ze en leg contact met de ouders. Als er iets fout gaat tussen jou als zondagschoolleider en dat ene kind, kan er in dat ene uur aversie ontstaan tegen alles wat met de Bijbel te maken heeft. Juist bij kinderen waar iets 'net even anders' is. Als de liefde van Christus dringt, zal die liefde je oog geven voor de kinderen."
Bron: CIP

De zorgen zullen denk ik niet alleen beperkt blijven tot de Hervormde Zondagsscholen op Gereformeerde Grondslag. In veel andere kerken zal dit ook een probleem zijn omdat jongeren hoe langer hoe minder in de kerk komen en met het geloof bezig zijn.

Hoe belangrijk vind jij het dat je kinderen voldoende Bijbelkennis hebben en op welke manier breng je ze deze kennis bij?

5 opmerkingen:

 1. Heel belangrijk, en wat nog belangrijker is: we kunnen kinderen een hoop kennis bijbrengen maar ze zullen er zo doorheen prikken of het echt is bij ons. Dus ook hoe we omgaan met gedrag. ik heb al vaak gemerkt dat achter irritant gedrag een hoop leed schuilgaat, zoals een scheiding van ouders of pesten op school. Ik denk dat onze uitstraling van de liefde van Jezus beter blijft hangen dan een hele rits teksten of bijbelboeken uit je hoofd leren. Eigenlijk is het met kinderen net zo als met ons: als ze geloven dat God van ze houd, kunnen ze pas echt met hem beginnen te wandelen en is het niet moeilijk om kennis te vergaren;)want dat er weinig kennis is, dat merk ik ook op de zondagschool

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel belangrijk. Kennis is de manier om te groeien naar God. Dát is idd het probleem tegenwoordig denk ik. Onze jongste zit ook op zondagsschool en onze oudste is tegenwoordig weer hulpje daar. Dus kregen wij het blad ook weer! Na 17 jaar..
  Onze Rob zit op een algemene school, met weinig chr. onderwijs. Ik leer hem bijbelteksten en psalmen, neem over wat de school bij de anderen deed. En in het voorleven, volgens mij is dat ook heel belangrijk voor de kinderen, vooral voor kritische pubers. Leren en het praktisch uitwerken met elkaar, ga er maar aan!
  Wij gaan ervoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit me helemaal aan bij de andere twee reacties.
  Een goed voorbeeld zegt meer dan woorden. Maar kennis is ook belangrijk.
  Dus ook hier een waakzaamheid geboden om een goed voorbeeld te zijn en mijn verantwoording te zien wat betreft ook het onderwijzen.
  Om met ze in gesprek te blijven, te vragen waar de kinder/jeugdsamenkomst over ging, te stimuleren Gods woord te lezen..

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Idd vooral voorleven en open zijn. Wat is je eigen houding als het leven niet mooi en goed voor je is? Wij leerden de kinderen veel bijbelteksten. Op school krijgen ze ook heel veel mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke blog !! Kijk ook eens op mijn Dora Filmpjes website met Dora filmpjes groeten Josien

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.