Zondebesef voor geluk


"Jezus kwam niet om mensen gelukkig te maken, maar om de zonde van de wereld weg te nemen. Mensen die dat ontdekten, werden gelukkig. Het werkt niet andersom. Presenteer je het wel zo, dan is het alsof je een geneesmiddel laat zien aan iemand voordat zij weet dat ze ziek is. Het heeft daarom ook geen enkele relevantie om te vertellen dat je gelukkig wordt wanneer je Jezus leert kennen.
Mensen ervaren dat niet als relevant, omdat ze al gelukkig zijn. We moeten mensen daarom niet vertellen dat God een geweldig plan met hun leven heeft, maar vertellen dat ze Jezus nodig hebben, omdat Hij voor hen stierf en uit de dood opstond. Vertel mensen eerst dat ze ziek zijn en reik ze daarna het geneesmiddel aan: Jezus."


R. Comfort (Zoeklicht juni 2012)

Reacties

  1. Gelukkig dat er een moment kwam in m'n leven waarop ik besefte hoe ziek ik was zonder Jezus.
    En dat ik alleen door Hém bij God kon komen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm... Zit wat in, maar ja, ook het 'mensen vertellen dat ze ziek/zondig zijn' werkt lang niet altijd... Net zoals het evangelie niet relevant is voor mensen die zichzelf al heel gelukkig vinden, is het evenmin relevant voor mensen die zichzelf eigenlijk al best 'goed' of 'rechtvaardig' vinden. Ze doen toch geen kwaad? Voor veel ongelovigen is 'zonde' een begrip dat helemaal niet meer de inhoud heeft dat wij kennen als christenen. Het is niet ernstig meer, maar verworden tot iets oppervlakkigs. "Zonde van die mooie blouse", als er een glas wijn overheen gaat...

    Ik kan wel naar een buurvrouw gaan, en zeggen dat ze 'ziek is', of 'zondig is', of 'iets mist' - maar zolang ze zelf dat gemis niet voelt, en gewoon een aardig, beschaafd en meelevend persoon is zal ze van mij niet aannemen dat ze 'ziek' is en genezing behoeft... Dus Jezus aanbieden op een presenteerblaadje - of je het nu 'geluk' noemt of 'genezing van je zonden' - het zal in veel gevallen sowieso weinig effect hebben. Mensen moeten zélf ervaren dat ze iets missen, willen ze op zoek gaan naar de opvulling van dat gemis!
    En ondertussen zal ik trouwens altijd blijven zeggen dat Jezus degene is die mij gelukkig maakt! (Wat alleen zin heeft als ik dat geluk ook uitstraal overigens, dus het heeft te maken met hoe ik leef en wie ik ben...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat laatste ben ik met je eens Annemieke. Ik zeg dat ook gewoon omdat het zo is maar soms moeten we er voorzichtig mee zijn. Je krijgt anders al snel de reactie: 'Nou, wat fijn voor jou, maar ik ben op mijn manier ook gelukkig en ik heb Jezus helemaal niet nodig.'
      We moeten inderdaad mensen niet overvallen met het gegeven dat ze zondig of ziek zijn maar als het ter sprake komt is dit toch wel hetgeen je eerst moet zeggen denk ik. Wanneer ze dit namelijk wél beseffen, begrijpen ze ook beter waarom ze Jezus nodig hebben. Het geluk is dan het gevolg ervan.

      Verwijderen
    2. Dat zondebesef is inderdaad nodig hoor - het geluk is inderdaad een gevolg van het verwijderen (vrijgemaakt worden) van de zonde door Jezus Christus. Geluk zónder dat die zonde uit ons leven verdwijnt is m.i. geen werkelijk of blijvend geluk.
      Ik denk vooral dat we een soort voelsprieten moeten ontwikkelen, voor hen die belast en vermoeid zijn van zichzelf. Ze kunnen het misschien nog niet benoemen dat dit met 'zonde' te maken heeft, en dáár kunnen wij ze dan bij helpen.
      Ik denk aan Jezus, die zei: "Kom tot Mij, allen die vermoeid en belast zijn!" Hij wilde hén tot zich trekken die van zichzelf wisten dat het niet goed zat met hun leven, die worstelden met zichzelf. Ja, ook de religieuze leiders van zijn tijd gaf Hij een flinke veeg uit de pan door hen op hen zonden te wijzen, maar Hij wist natuurlijk al dat het hen niet baatte (op een paar na die wel een zacht en ontvankelijk hart hadden, zoals Nicodemus).

      Verwijderen
  3. Misschien zouden we echte vriendschap kunnen sluiten met ongelovigen. Om hen geven, er zijn - zoals zij voor ons. Een warme relatie krijgen. En als er ruimte is vertellen hoe je zelf ervaarde dat je niet echt gelukkig was toen je nog niet geloofde in Jezus.Ook wat het grote geluk dan wel is. Op die manier mag je best het Geneesmiddel laten zien, terwijl mensen er zelf geen benul van hebben dat ze ondanks hun geluksgevoelens 'ziek' zijn.

    Verder denk ik dat we de Heilige Geest niet moeten onderschatten. Hij werkt. Hij raakt mensen aan met het evangelie. God zoekt verloren mensen omdat verloren mensen Hem niet zoeken.

    Eigenlijk ben ik het met de eerste zin van je blog niet eens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet de tweede zin er ook direct bij lezen, anders klinkt het inderdaad wat vreemd :)
      Je hebt gelijk dat we de Heilige Geest niet moeten onderschatten, Hij doet uiteindelijk het werk, niet wij.

      Verwijderen
  4. Wendy, dat had ik ook, dat ik je stukje een beetje lastig vond om nou precies te begrijpen hoe het nu bedoeld werd/wordt. Wat ik persoonlijk kan getuigen is, dat mensen zien dat ik gelukkig ben, dat ik bijvoorbeeld rustig blijf in bepaalde situatieeandis dat ze dan met vragen komen als..hoe doe jij dat, hoe krijg je dat voor elkaar en dan kan ik getuigen dat ik dat van mezelf ook niet voorelkaar krijg, maar dat ik Jezus heb als verlosser en hulp.
    Dan krijg je soms diepere gesprekken met iemand, die dan zelf ook zien dat ze hulp nodig hebben.
    Het is mijn verlangen dat ik door mijn leven veel meer tot een getuigenis mag zijn tot eer van Hem!

    Dineke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.