30 juni 2012

Bouwen aan een positief zelfbeeld van je kind


"God heeft in ieder kind schatten gelegd. De een kan bemoedigen, de ander weer luisteren en een derde maakt je altijd vrolijk. Het is de taak van de opvoeder deze parels aan de oppervlakte te brengen. Want als je weet wat jij kunt, dan kun je daarmee anderen helpen.”

Een kind dat lekker in zijn vel zit en een goed zelfbeeld heeft, willen we allemaal. Maar hoe bouw je aan het zelfbeeld van je kind? Zeven tips van Elisabeth van Seventer.
 1. Geef je kind een beschrijvend compliment door je te richten op 'wie iemand is' in plaats van 'wat hij doet'. Beschrijf in een compliment het karakter.
 2. Schrijf een 'liefdesbrief' aan je kind waarin je je goede herinneringen aan hem opschrijft. Beschrijf leuke, mooie dingen die je opvallen aan je kind en waar je blij mee bent.
 3. Schrijf je kind ook eens een e-mail met een persoonlijke boodschap of laat memobriefjes achter in de kamer van het kind.
 4. Ga in de kamer van je kind zitten als je kind er niet bij is en gebruik deze tijd om over je kind na te denken en je de mooie dingen van je kind te herinneren.
 5. Speel eens verstoppertje met je kind en lach samen! 
 6. Zeg ook tegen je kind dat je van hem houdt op de dagen dat hij zich slecht gedraagt.
 7. Vraag je kind om tips voor de opvoeding. Dus: wat zou jij anders doen als jij moeder/vader was? Wat zou ik anders kunnen doen? Wat gaat er, volgens jou, goed? Wat gaat er, volgens jou, minder goed?
Bron: www.jijbentuniek.com

Op de website kun je in de webshop ook o.a. een kleurrijke kaart bestellen met 101 ideeën om juist dát compliment te geven dat past bij een kind, op dat moment.
3 opmerkingen:

 1. Leerzaam. Zes en zeven vandaag nog gedaan, maar verder... wordt hard aangewerkt, zeg maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. thanks for sharing...im passing by to all friends to invited you to share my blog hop hope its a nice opportunity to share with others ...thanks if you do...loves soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zitten mooie en nuttige tips bij! Zet me weer aan het denken.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.