4 juni 2012

Bied weerstand aan jezelf

'Veel christenen zijn passief in hun strijd voor vreugde', zo schrijft John Piper in zijn boek 'Vechten voor vreugde'. 'Ze vertellen me over hun vreugdeloosheid. Ik vraag dan welke strategieën ze hebben toegepast om deze vijand te verslaan en ze geven me de indruk dat ze een hulpeloos slachtoffer zijn. 'Die vreugdeloosheid is er gewoon. Wat kan ik ertegen doen?' Nou, God wil niet dat we passief zijn. Hij wil dat we de strijd van het geloof strijden - de strijd voor vreugde. En de belangrijkste strategie is het prediken van het evangelie aan jezelf. Dit is oorlog. Satan predikt zeker. Als we passief blijven, geven we iets aan hem prijs,' aldus Piper.

M. Lloyd Jones wordt specifiek en zegt waar het op staat:
"De belangrijkste kunst in het geestelijk leven is weten hoe u met uzelf moet omgaan. U moet uzelf bij de hand nemen, u moet uzelf aanspreken, tegen uzelf prediken, uzelf vragen stellen....U moet uzelf stimuleren, uzelf berispen, uzelf veroordelen, uzelf vermanen, en tegen uzelf zeggen:'Hoop op God' - in plaats van mopperen op deze depressieve, ongelukkige manier, en dan moet u uzelf aan God herinneren, wie God is en...wat God heeft gedaan en wat God beloofd heeft nog te gaan doen. Wanneer u dat gedaan hebt, eindig dan met deze belangrijke dingen: bied weerstand aan uzelf, bied weerstand aan andere mensen, bied weerstand aan het kwaad en de hele wereld en zeg met deze man: 'Ik zal Hem nog loven,  mijn Verlosser en mijn God."
M. Lloyd-Jones


12 opmerkingen:

 1. Het is niet te geloven dat ik dit nu net lees wanneer ik het het meeste nodig heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor deze goede herinnering!
  "Wie zichzelf overwint is sterker dan die een stad inneemt" - in Spreuken 16:32 staat: "wie zijn geest beheerst..." Het weerstand bieden aan jezelf heeft vaak met de gedachten te maken - inderdaad, jezelf vermanen, veroordelen, bemoedigen etc. David streed op die manier, dat lezen we uit zijn psalmen! "Hoop op God!" - zelfs al zitten alle gevoelens tegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik las pas een twitter van Wilkin, die ik wil delen:"Een nederlaag is pas een nederlaag als je hebt opgegeven. Geef nooit op!"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. marion@direbo.nl4/6/12 17:30

  Zoekt en bedenkt de dingen die bóven zijn, niet de dingen die op de aarde zijn, want uw leven is verborgen in God.
  Dankt onder alles, zo verdwijnt het zelfmedelijden...
  En tel uw zegeningen een voor een óf zie op de verhoogde slang, dan word je ook niet meer door de slangen beneden gebeten en zie op de voleinder des Geloofs,hetwelk Christus is.

  En zingt de Here een nieuw lied.....zingen verdrijft de vijand, denk maar eens aan David, die speelde op zijn harp voor Saul.

  En meer lachen om ons zelf en niet al te serieus nemen...zelfspot is nodig....m.a.w lachen is hét medicijn volgens spreuken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je inderdaad meer bewust worden van de zegeningen Marion. Dat is iets om over na te denken. Dank je voor het delen.

   Verwijderen
 5. marion@direbo.nl5/6/12 23:04

  Ja we hebben zoveel van onze Hemelse Vader ontvangen, dat we dat veel te weinig beseffen Wendy. Lees in dit verband Efeze 1 maar eens.

  Soms, als ik het moeilijk heb, denk ik nog wel eens aan de Apostel Paulus, hij werd gevangen gezet, stokslagen, leed schipbreuk, en zelfs vrees voor zijn leven ,zijn kruisdood en martelaarschap omwille het Evangelie van Christus doch in dit alles niet teneergedrukt maar verblijdde zich in den Heere.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dank je voor deze mooie overdenking, had ik net nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. marion@direbo.nl6/6/12 22:42

   Zo mogen we elkaar vertroosten en bemoedigen in de druk en strijd. De een is een pink de ander een duim, maar toch zo nodig in het Lichaam van Christus. Dat vind ik zo mooi van die eenheid.

   Een dikke knuffel van uw zuster in de Heer.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.