3 mei 2012

Zondagschristen?


"We zijn teveel zondagschristenen geworden. Die term heeft een diepere betekenis dan in eerste instantie lijkt. God vraagt niet alleen je zondag, Hij wil je hele leven." 

Ds.Hoek gaat hier dieper op in: "Natuurlijk kennen we allemaal de letterlijke betekenis van de term. Hoeveel mensen zijn er niet die zondags netjes naar kerk gegaan maar de rest van de week lak hebben aan God en Zijn Woord? Hoeveel bijbels liggen er niet in de kast stof te verzamelen totdat het uiteindelijk zondag is en ze weer van stal gehaald worden? Ik kan je zeggen dat er behoorlijk veel mensen op die manier in het leven staan. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat we doordeweeks de grote heiden uithangen. Het betekent gewoon dat we ons, behalve tijdens kerkdiensten, niet of nauwelijks met God bezig houden."

De predikant ziet echter nog een diepere betekenis achter de term: "Het gaat niet alleen om de scheiding tussen de zondag en de rest van de week maar over ons hele leven. We kunnen niet het ene moment de christen uithangen en het andere moment besluiten om ons mond te houden en mee te doen met de rest. Dat is hypocriet.  Als het ons uitkomt praten we vroom, gedragen we ons vroom en zijn we de voorbeeldige christen. Wanneer het echter niet uikomt, laten we dat even gemakkelijk weer vallen.  Als je daar dieper over nadenkt is het ontzettend schijnheilig."

Hoek: "Wanneer je Gods liefde leert kennen, wordt je hele leven daarmee vervuld. Niet alleen een stukje of in bepaalde situaties maar altijd en overal. Dan pas kom je tot het ware doel van dit leven. Ik zou dit iedereen op de wereld zo graag gunnen. De Heere Jezus is namelijk zoveel meer waard dan al die aardse schatten die wij zo graag verzamelen!"
Bron: CIP

8 opmerkingen:

 1. Het valt me steeds meer op, en hoor het steeds vaker dat 'christenen' meer voor de wereld leven dan voor God. dat vind ik nogal kortzichtig, omdat men toch best weet: indien je een vriend van de wereld bent, ben je een vijand van God. Jammer dat er zoveel 'huigelaars' in de kerk zitten en zichzelf 'christen' noemt, want christen ben je pas als je daadwerkelijk CHRISTUS in je HART hebt gesloten. Het doet de 'echte' christen in 'deze wereld' niet echt goed. Wat maakt dit God verdrietig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens Tineke. Het zou aan de buitenkant gezien moeten worden wat er in ons hart leeft. Vaak ontbreekt het hier aan!

   Verwijderen
 2. Amen. Helemaal mee eens, in de praktijk echter moeilijk uitvoerbaar voor veel christenen. Er is teveel dat om aandacht vraagt, we moeten daarom altijd duidelijke keuzes maken denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou inderdaad moeten maar het is soms zo moeilijk :)

   Verwijderen
 3. Hoorde ooit een orka temmer zeggen: wie een stoffige bijbel heeft, die heeft ook een smerig leven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal waar. En de vinger op een hele zere plek, denk ik.
  Toch blijven we vleselijk.. daarom zal ook ons geestelijke leven altijd ups en downs blijven kennen. Denk dat het belangrijkste is om eerlijk en transparant te zijn naar de niet-christelijke wereld. Duidelijke keuzes maken inderdaad. Met het hart. Wìj zijn het Licht der wereld..

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.