7 mei 2012

Is jouw leven ook overvol?


Soms overvalt mij het gevoel dat het leven gewoon 'overvol' is. En het erge is dat het soms niet bij een gevoel blijft maar dat het soms werkelijk nog zo is ook. Kranten staan boordevol nieuws, de televisie zendt 24 uur per dag uit, er zijn zoveel zenders dat je niet eens meer kiezen kunt. Wereldwijd nieuws kunnen we allemaal volgen en het wordt ook van ons verwacht dat we het allemaal volgen anders kunnen we niet 'meepraten'.
Ook in onze gezinnen is het vaak druk. Van allerlei kanten wordt een beroep op ons gedaan.

Heb jij ook het gevoel dat jouw leven overvol is? Sta je ’s-ochtends op een overvolle snelweg in de file, of zit je in een overvolle trein? Kom je op je werk en staar je naar een overvolle agenda vol met afspraken en nauwelijks ruimte om ‘echt’ te werken? Is je avond gevuld met allerlei sociale verplichtingen? 
Misschien zitten, heel praktisch gezien, jouw (kleding)kasten wel overvol met broeken, truien, jassen en allerlei dingen die je niet meer nodig hebt.  Misschien is je huis overvol met allerlei spullen waarvan 'men' vindt dat je ze nodig hebt? 

Er lijkt soms geen einde aan ons volle leven te komen. Er ís zoveel, er móet soms zoveel....Ik denk dat iedereen wel een lijstje zou kunnen maken met dingen die ons leven zo druk en vol maken.
En doordat we vaak een druk en overvol leven hebben, komen er op een dag zo ontzettend veel indrukken binnen dat we deze niet alleen door ons hoofd maar ook door onze emoties verwerken moeten. Dit lukt niet altijd even makkelijk en het gevolg is vaak...een gestrest gevoel!

Ons leven is vaak vol, overvol.
Een vraag die bij mij opkwam terwijl ik dit schreef was: Willen we niet veel te veel? Moeten we niet veel te veel? Van wie moeten we dit eigenlijk?
En misschien lopen we in alle drukte wel voorbij aan de belangrijkste vraag: Heeft Jezus nog wel een plek in ons overvolle leven of hebben we geen tijd meer voor Hem?


14 opmerkingen:

 1. heel herkenbaar dit verhaal :)

  boekentip:Henrie Nouwen ''Alles nieuw''

  deze heb ik al tig keer gelezen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na een overvolle periode geniet ik nu van een heel rustige relaxte maandagmorgen. Alle kinderen zijn weer naar school en mijn vrijwilligers werk voor de kerk en school is gisteren weer voor een aantal maanden afgesloten. Ik realiseer me wel dat vanaf september het weer overnieuw begint en dat ik op de een of andere manier een betere balans moet zoeken, hetgeen ik erg moeilijk vind. Ik heb overwogen om met alles te stoppen maar of dat een goede beslissing is, daar ben ik nog steeds niet over uit. Ik vraag me ook vaak af of ik niet te veel wil/doe, en ten koste van wat. Ik ben in ieder geval weer begonnen om 's ochtends als de kinderen naar school zijn een stukje in de bijbel te lezen, dat geeft rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi stukje Wendy, en heel herkenbaar!
  Afgelopen week had ik een week die 'leeg' was in plaats van 'overvol'. Wat een genot! Je komt er geestelijk én lichamelijk van tot rust, wat ik even heel erg nodig had. Voor de komende weken ben ik ook flink aan het schrappen geweest... waar type-ex al niet goed voor is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat herkenbaar, ook van die kleren, ha,ha. Ik heb me pas ook voorgenomen om meer selectief bezig te zijn. Wil ik dit nu perse? Is het echt nodig? Etc.. Anders raast het maar door en net als al gezegd werd: Tijd voor het waardevolle, het lezen b.v uit de bijbel, schiet er dan bij in. Mooi dat we elkaar " wakker" kunnen houden.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel herkenbaar stuk. We moeten en willen zoveel. Er word veel van ons verwacht en zo houden we het in stand. Stilte, rust, tijd nemen....schiet er zo gauw bij in. Dit weekend er even uit, helemaal niets; Vaderhuis was zo genieten en vandaag een orkest van vogelgezang en natuur. Dat is echt tot rust komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi dat jullie allemaal zeggen dat het zo herkenbaar is. Blijkbaar worstelen we er allemaal mee en moeten we elke dag weer keuzes maken en ook tijd nemen om eens helemaal niets te doen en tot rust te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Af en toe roep ik mezelf tot orde en schrap ik heel veel weg uit mijn agenda. Of even geen laptop. Gewoon rust.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat moet je gewoon af en toe doen ja, heerlijk ;)

   Verwijderen
 8. Nee heb ik niet. Alle tijd hier. Gek is altijd al zo geweest. Agendaloos door het leven. Ik begrijp dat niet iedereen dit heeft. Lijkt me ergens wel lekker een volle dag maar aan de andere kant bevalt het mij (ons) ook zeer dit niet te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het moeilijk om orde te houden in alles, maar misschien is dat gewoonweg een 'control issue' :) Heb wel eens zin in een luier vakantie in zo'n all in resort... maar waarschijnljk ga ik dan dingen verzinnen om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier nog een boekentip: 'Vrouwen die teveel doen' door Patricia Sprinkle
  Erg nuttig!
  Maar ook het boek van Elizabeth George 'Een echtgenote/vrouw naar Gods hart' geeft hele goede tips.
  Herkenbaar is het in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ken ( en heb) de boeken allebei. Zijn erg goed allebei, een aanrader voor anderen die dit lezen en ermee worstelen!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.