10 mei 2012

Een gemeente 'kiezen' valt nog niet mee

Wat bestaan er toch veel verschillende soorten christelijke gemeentes in Nederland. Ik denk dat we hiervoor dankbaar mogen zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk zorgelijk dat er de afgelopen jaren, eeuwen, zoveel verschillende soorten gemeentes zijn ontstaan. Er wordt blijkbaar over veel dingen toch heel verschillend gedacht. Is de Bijbel toch niet helemaal helder genoeg ?

Voor mensen die net tot geloof gekomen zijn en voor mensen die een andere gemeente zoeken kan het soms wel moeilijk zijn want hoe maak je nu een goede keuze tussen al die verschillende soorten gemeentes.
Als je op internet zoekt, in je eigen woonplaats en (net) daarbuiten, kom je heel wat gemeentes tegen met allerlei stromingen en richtingen. De verschillen zijn soms minimaal...

Sinds een maand of 5 zijn wij als gezin op zoek naar een nieuwe gemeente en samenvattend kan ik tot nu toe zeggen: Het is boeiend en leerzaam. Met de kinderen hebben we allerlei gesprekken en leren en zien we met elkaar een heleboel. Toch geeft het ook af en toe wat onrust omdat we natuurlijk graag weer een plek zouden vinden waar we dienstbaar zouden kunnen zijn en ons in willen zetten. Tot nog toe hebben we deze plek nog niet gevonden maar we blijven er biddend mee bezig.

Er gaan veel dingen door mijn (onze) hoofd(en) de laatste weken. Wat is er nu eigenlijk het allerbelangrijkste in een gemeente? Welke dingen staan bovenaan je 'wensenlijstje'?
In willekeurige volgorde heb ik een lijst gemaakt van allerlei vragen en punten die meespelen en waar je rekening mee wilt houden in je keuze.
 • Is de prediking Bijbels?
 • Staat de Here Jezus centraal in de prediking en in de gemeente?
 • Is de gemeente in het dorp of de stad waar je woont?
 • Wat is het belangrijkste doel van de gemeente/wat is hun visie?
 • Kiest de gemeente voor de kinderdoop of de geloofsdoop (of allebei)?
 • Wat is de visie op het volk Israël?
 • Wordt er op het orgel gespeeld of op de piano ( of eventueel andere instrumenten)?
 • Wat is de keuze van de liederen?
 • Is de preek lang of kort?
 • Is er voor de kleinere kinderen een nevendienst?
 • Welke visie heeft de gemeente op de eindtijd en wederkomst van Christus?
 • Is de gemeente waar je komt gastvrij, voel je je welkom, is het er 'gezellig'?
 • Is er een vaste voorganger/dominee of heeft de gemeente alleen een (broeder)raad?
 • Zijn er alleen mannelijke ambtsdragers of ook vrouwelijke?
 • Heeft de gemeente een hart voor zending en evangelisatie?
 • Hoe denkt de gemeente over de Bedelingenleer?
 • Is de gemeente actief met activiteiten als de Michacursus of de Alphacursus?
 • Worden er doordeweekse Bijbelstudies aangeboden?
 • Is er gelegenheid om doordeweeks samen te komen om te bidden?
 • Is er voor de jeugd een goede jeugdgroep?
 • Is er catechese voor de jeugd?
 • Wordt er Bevrijdingspastoraat toegepast in de gemeente?
 • Is het een grote gemeente waarin je niet 'opvalt' of is het een kleine groep?
 • Is het een echte 'kerk' waarin je samenkomt of een ander soort gebouw?
 • Hoe is de zorg voor ouderen in de gemeente?
 • Is de gemeente gericht op geestelijke groei?
 • Is het een charismatische gemeente?
 • ......
Het is een lange lijst geworden die nog veel verder uit te breiden is. Misschien hebben jullie nog wel veel meer aanvullingen.

Wat is voor jullie het (allerbelangrijkste) bij het kiezen van een passende gemeente? 
Hebben jullie ervaring met het feit dat je 'geroepen' wordt naar een bepaalde gemeente terwijl je zelf denkt dat je daar absoluut niet past? Hebben jullie andere ervaringen bij het kiezen van een gemeente?
Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties dus voel je vrij om te reageren!


16 opmerkingen:

 1. Prediking (en op Christus gericht zijn) en het gastvrij zijn (je welkom weten) in een gemeente waren voor ons heel belangrijk. Ook een kleine gemeente vinden wij heel goed omdat voor het eerst in ons leven we nu echt het gevoel hebben helemaal opgenomen te zijn in de kerk, we zijn daardoor zelf ook veranderd (wisselwerking): sturen meer kaartjes, zijn actiever bij spontane, eenmalige acties. In onze gemeente is bekend dat wij met adoptie bezig zijn en men vraagt ons er regelmatig naar. En wij weten weer dingen die in andere gezinnen spelen. Uiteraard zijn er ook nadelen in de gemeente: de middagdienst is heel, heel rustig en er is een leeftijdsgroep die veel minder vertegenwoordigd is. Toch merk ik dat wij juist veel liefde voor de kerk hebben gekregen, sinds we hier zo'n 2 jaar geleden zijn gekomen. We gebruikten ons gezonde verstand + we baden er erg veel over toen we overstapten. En God gaf ons op de weg bevestigingen, preken die precies gingen over onze levensvragen, e.d. Dat was heel goed om te merken. We hebben nog steeds een aantal contacten bij onze oude kerk en ik ben blij dat die kerk er ook is. Voor ons was dit een hele goede keuze. Veel zegen op jullie zoektocht naar een kerk. Ik hoop dat jullie je straks ergens net zo goed op jullie plek mogen voelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Eize en Annemieke. Wij hopen en bidden ook weer een plek te vinden.

   Verwijderen
 2. Wat is de vrucht van de verkondiging?

  Dat zou voor mij een belangrijke vraag zijn :) Er kan veel discussie bestaan over of de prediking 'bijbels' is of niet (net zoals er veel discussie bestaat over het al dan niet bijbels zijn van de kinderdoop). En het kan ergens supergezellig zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat er eenheid in Christus is, of godsvrucht (een voetbalclub kan ook heel gezellig zijn ;-)). Maar wat is de vrucht van het evangelie dat verkondigd wordt, in het leven van een ieder? Hoe gaat men met elkaar om, binnen de gemeente, binnen de gezinnen? Hoe werkt het evangelie door in het persoonlijke leven? Aan de vruchten kent men de boom - zijn de vruchten aantrekkelijk?

  En tja, overal zijn helaas mensen die NIET leven volgens de verkondiging, en overal kun je teleurgesteld raken in mensen aangezien niemand nog volmaakt is. Maar je wordt in zijn algemeen ergens door aangetrokken, en vaak heeft dat te maken met de vrucht van de verkondiging (want al is de 'leer' nog zo bijbels, als het niet WAARHEID is in het leven van hen die het verkondigen, is het leeg en doods en onaantrekkelijk). Ben zelf nooit overgestapt, maar ik merk dat dit juist de belangrijkste reden voor mij is dat ik geen behoefte heb aan een andere gemeente: Ik zie en ervaar de vruchten van het evangelie, binnen mijn eigen gezin, en bij mijn broeders en zusters. En o ja, ik zie ook wel dingen die beter kunnen, hoor :)

  Ben eigenlijk wel benieuwd wat de reden is van jullie zoektocht? (Maar begrijp het als je daar niet over wilt uitweiden hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Annemieke voor je verhaal. Je noemt hele goede dingen!

   (En inderdaad, ik denk dat dit weblog niet het middel is om in te gaan op de reden van onze zoektocht. Denk ook niet dat iedereen het zou begrijpen, hoewel dat dan ook weer niet hoeft natuurlijk).

   Verwijderen
 3. Sommige dingen zijn inderdaad minder geschikt om online te zetten, he :) Begrijp ik helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, ik hoop maar dat de gemeentes niet zulke waslijsten hebben als ze kijken of jullie geschikt zijn voor hun gemeente:)
  Tja, ik begrijp het, ik herken het ook wel, meteen vind ik het ook moeilijk, dat punt van gemeente 'kiezen'.
  Groetjes, een stille (af en toe) meelezer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat was wel een beetje op een te botte manier opgemerkt, zie ik nu ik terug lees.
  Sorry daarvoor!
  Groetjes & veel zegen in jullie zoektocht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het niet zo opgevat hoor. Ik kan je opmerking wel waarderen :) Dank je voor het meelezen op mijn weblog!

   Verwijderen
 6. Grappig om dit te lezen, wij zijn ook sinds januari op zoek naar een andere gemeente, al denken we nu wel een gemeente gevonden te hebben waar we ons thuis zouden kunnen voelen. Er bestaat volgens mij geen perfecte gemeente en daar moet je ook niet naar op zoek zijn denk ik. Ik vind het persoonlijk wel heel belangrijk dat de kinderen het er fijn hebben. Uiteindelijk gaat het er voor God niet om welke gemeente je bezoekt, maar hij ziet ons hart. 'De mens kijkt naar het uiterlijk, maar de Heer kijkt naar het hart'. Er zijn zoveel fantastische mensen op de wereld, in allerlei verschillende kerken en kringen, dat vind ik heel mooi om te zien. Ik ben er van overtuigd dat God ons op de juiste plek zal brengen, die het best bij ons past, want wie bidt, ontvangt! groetjes, Geke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij realiseren ons ook heel goed dat de 'perfecte' gemeente niet bestaat. En áls die al bestond dan is het in ieder geval niet meer zo als wij komen :)
   Dank je voor je bemoediging. Wij vertrouwen er ook op dat we een plek zullen vinden waar God ons hebben wil.
   En dat de kinderen het fijn hebben is zeker iets wat bij ons ook heel belangrijk is.

   Verwijderen
 7. Vera van Haarlem11/5/12 15:02

  Hallo Wendy, Mooi om te lezen dat jullie zoektocht naar een nieuwe kerk geloofsgesprekken met jullie kinderen opleveren. Zelf zijn wij jaren geleden 'overgestapt' naar een andere gemeente. Dat staat er heel makkelijk, maar was in de praktijk een pijnlijk proces van afscheid nemen. Hoewel we 'goed uit elkaar zijn gegaan' was het moeilijk om afscheid te nemen van onze broers en zussen in die gemeente die ons zo dierbaar waren (en zijn). Onze zoektocht was vrij eenvoudig. Op zoek naar onderwijs (dat werd in onze eigen gemeente helemaal niet gegeven) waren wij al bij een andere gemeente (niet in onze woonplaats) terecht gekomen. Daar waren we dus al een beetje 'ingeburgerd'. Het voelde voor ons niet goed om actief op zoek te gaan naar nog een andere gemeente die wellicht dichter bij ons woonadres zou liggen. Nog steeds heb ik het gevoel dat het Gods weg is dat wij daar terecht zijn gekomen. Niet ondanks onze vorige gemeente, maar ik geloof dat hij juist wat wij daar hebben meegekregen wil gebruiken in onze nieuwe gemeente.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wendy ik wil je via hier ook toewensen dat jullie een goede keus kunnen maken, Dat je weer een gemeente mag vinden waar je! zoals je wens is, je ook in kunt zetten maar ook waar je geestelijk voedsel mag ontvangen. Gods zegen en wijsheid gewenst.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook wij hebben (niet al te lang geleden) gezocht naar een kerk die bij ons past. Wij hadden en hebben het gevoel dat er helaas heel veel kerken zijn waarbij men heel makkelijk omgaat met de bijbel en zelfs eigen regeltjes maakt en dat is niet wat bij ons als gezin past. Wij willen leven volgens de bijbel en willen ook het gevoel hebben dat de kerk ons daarin ondersteunt. Uiteindelijk hebben wij de kerk gevonden waar we ons echt thuis voelen en wij ook weer groeien in ons geloof.
  Voor ons waren deze punten belangrijk: -Is de prediking Bijbels?
  -Staat de Here Jezus centraal in de prediking en in de gemeente?
  en -Wat is het belangrijkste doel van de gemeente/wat is hun visie?

  Bij ons in de kerk hebben ze als waarden/visie:

  Waarden kun je omschrijven als ‘diepgewortelde overtuigingen dat bepaalde kwaliteiten wenselijk zijn’. Ze geven richting aan onze keuzes en handelingen, met andere woorden: hoe we leven. Onderstaande waarden bepalen de cultuur en atmosfeer van onze gemeente.

  1. God schept relaties

  Wij geloven dat de gemeente het gezin van God is, dat als geheel en in kleine groepen samenkomt, om betrouwbare relaties op te bouwen

  Ef. 2:17-22; Hand. 2:46-47; Gal. 4:6-7

  2. God maakt één

  Wij geloven dat het bewaren van eenheid zo essentieel is dat we ons richten op dat wat ons bindt en niet op wat ons scheidt

  Joh. 17; Ef. 4:1-2

  3. God zoekt mensen

  Wij geloven dat een relatie van vriendschap met mensen aangaan een van de beste manieren is om mensen te bereiken en ze gastvrij kennis te laten maken met de gemeente

  Matt. 28:18-20; Luc. 15:1-7

  4. God inspireert

  Wij geloven dat creativiteit en kwaliteit de diensten levendig houden en mensen inspireren

  Ex. 35:30-35; Mal. 1:11-14; I Kor. 9:22-23

  5. God activeert

  Wij geloven dat iedereen die gelooft zich actief en dienend inzet voor de groei van de gemeente met al zijn gaven en talenten

  Rom. 12:1-8; I Kor. 12:4-12

  6. Gods woord transformeert

  Wij geloven dat de Heilige Geest mensen echt verandert door op pakkende en praktische wijze het Woord van God te brengen in onze bijeenkomsten

  Hebr. 10:23-25; I Petr. 1:22-25

  7. God delegeert

  Wij geloven dat God ons heeft aangesteld als beheerders van Zijn schepping, zodat we graag tien procent afdragen voor Gods huis en zorgzaam om willen gaan met onze wereld

  Ps. 8; Mal. 3:10; I Kor. 4:1-2; I Petr. 4:10

  8. God eert het huwelijk

  Wij geloven dat God seksuele relaties binnen het huwelijk bedoeld heeft, tussen man en vrouw, toegewijd aan elkaar

  Gen. 1:26-28; Hebr. 13:4


  En hier konden wij ons helemaal bij aansluiten.
  Succes met jullie zoektocht en (een advies die jullie naar mijn gevoel niet nodig hebben: bidden werkt.
  De Heer heeft ons naar onze huidige kerk geleid en Hij zal ook jullie leiden naar de kerk waar jullie thuis zullen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt er werk van gemaakt Tjitske. Dank je wel voor je bericht.

   Verwijderen
 10. marion@direbo.nl16/5/12 23:26

  Heel belangrijk is een Gemeente te vinden, waarbij de Bijbel en dus Christus Centraal staat. De dood én Opstanding! is essentieel van belang.
  Waar het Woord der Waarheid recht wordt gesneden en Schrift met Schrift wordt vergeleken, omdat geen Schrift van eigen uitlegging is.
  Goede Bijbel leraren zijn schaars in deze tijd.

  Kijk bij:
  www.Bijbelstudie.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.