1 mei 2012

Boeken lezen

Het allerliefst lees ik boeken die Bijbels onderbouwd, bemoedigend en geestelijk opbouwend zijn. Boeken zoals ik al vaker heb aangehaald in andere berichtjes. 'Een vrouw naar Gods hart' is hier een voorbeeld van maar ook het boek 'De roeping van het moederschap', en 'Elk kind heeft een biddende moeder nodig' zijn mijn favorieten.

Toch zijn er de afgelopen tijd wat andere boeken 'op mijn weg' gekomen waar ik mij ook eens wat meer in ben gaan verdiepen.
De aanleiding hiervoor was eigenlijk een vraag uit het interview dat ik nog niet zo lang geleden had met 'Het Moederfront'. Zo was één van de vragen wat ik van het boek 'Verwende Prinsesjes' van Elma Drayer vond. Omdat ik er nog nooit van gehoord had, ben ik  informatie gaan zoeken over dit boek en deze schrijfster. Al snel stuitte ik op een aflevering van Pauw en Witteman waar deze schrijfster te gast was.
Met verbazing, maar ook met de nodige interesse heb ik naar dit interview zitten kijken. En ik moet zeggen dat ik het heel leerzaam vond ook al heb ik persoonlijk een totaal andere keuze gemaakt.

Als 'managers van het gezin' hebben wij de keuze gemaakt er 'helemaal' voor onze kinderen te zijn. Toch maakt het merendeel van de Nederlandse vrouwen die keuze niet en maakt (bewust) een andere keuze. Om wat meer te begrijpen van de keuzes die andere vrouwen maken, leek het mij goed om me ook eens wat meer te verplaatsen in andere vrouwen. Niet om ze te veroordelen maar juist om meer te snappen van hun beweegredenen en ook om meer respect en begrip voor hen op te brengen. We leven tenslotte samen met hen in één maatschappij!
Hoe komen veel van de Nederlandse vrouwen tot deze keuze om (veel) te gaan werken, wat drijft hen, waarom doen ze wat ze doen?

Wie het leuk vindt kan HIER klikken. (maak er wel even een kwartiertje voor vrij)

Nu is zo'n interview natuurlijk veel te kort om alles te begrijpen en te horen. Tijdens het gesprek werden verschillende boeken besproken en enkele andere titels genoemd. Eén daarvan is het boek: 'De mythe van het glazen plafond' van Marike Stellinga. Dit boek heb ik onlangs eens bij de bibliotheek gehaald en heb er veel van geleerd. Niet zo zeer, zoals ik al zei, om zelf toe te passen maar wel om te begrijpen wat andere vrouwen, moeders beweegt.
Ook Stellinga heeft een interview gegeven: Kijk HIER voor haar interview.

De laatste tijd zijn er meer boeken uitgekomen die meer duidelijkheid geven over de achtergronden van keuzes die Nederlandse vrouwen maken. Om hen, zoals gezegd, beter te begrijpen, lijkt het me leerzaam meer hierover te lezen om zo ook beter je argumenten te kunnen formuleren wanneer je er voor kiest om fulltime 'manager van het gezin' te zijn.
Deze boeken staan nog op mijn lijstje:
 • Verwende prinsesjes van Elma Drayer
 • Vrouw des huizes van Els Kloek
 • Wat doen we met de baby? van Marilse Eerkens
Lezen jullie wel eens van dit soort boeken? Welk boek heb je wel eens gelezen hierover en wat vond je er van?
(Graag alleen 'opbouwende' reacties plaatsen want ik weet dat dit onderwerp op dit weblog misschien ook andersoortig reacties kan oproepen en dat is niet mijn bedoeling. Wederzijds respect en begrip is erg belangrijk). 


2 opmerkingen:

 1. Hoi, ik ben het wel eens met haar uitspraak. Ik denk ook wel eens: hoe vrij ben je om te kiezen. Als christen wordt je direct onder vuur genomen als je bepaalde visies ergens op hebt, maar ondertussen legt de overheid allerlei verplichtingen op. Wij hebben bijvoorbeeld op een salaris een huis gekocht, maar toch rijzen de kosten soms de pan uit. Dus naast dat ik het leuk vind om in de zorg te werken kan ik het extraatje goed gebruiken, en dan doe ik geen gekke dingen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog niet zo'n boek gelezen, maar vind het wel interessant. Zelf spreek ik wel eens met moeders van school, die b.v. Heel carrière gericht zijn. Dan leggen we beide onze keuze uit Met wederzijds respect. Ik heb natuurlijk ook mijn geloof wat mij mede mijn keus doet bepalen. Als je niet gelovig bent of b.v heel anders groot gebracht bent kan ik mij ook goed voorstellen dat je andere keuzes maakt.
  Het is goed om een ander vrij te laten en zelf bewust te zijn waarom jij voor iets kiest. Daar moet je zelf ook verantwoording voor afdragen.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.