9 april 2012

Slap in onze opvoeding?

Een kritisch stukje van Corien Stap maar misschien wel goed om eens over na te denken:

"We zijn als ouders veel te slap geworden in onze opvoeding. We zijn als de dood dat onze waarschuwingen of regels averechts werken en daardoor staan we oogluikend te veel toe." Dat zegt Corien Stap in een interview met CIP. Corien is samen met haar man werkzaam op een evangelisatiepost van de Protestantse Kerk in Nederland.

Corien: "We zijn ontzettend bang dat we onze kinderen kwijt raken als we ze bepaalde regels voorhouden of het geloof uitleven zoals het in de Bijbel staat. Daardoor zoeken veel ouders compromissen. Pas vertelde mijn zoon een verhaal over een vriend van mij, die daar handig gebruik van maakte. Als hij iets niet mocht, dreigde hij om het ouderlijk huis te verlaten. Dan hoefde hij tenminste ook niet meer naar die 'stomme kerk'. Daar is iets behoorlijks fout gegaan, denk ik dan. Jezus gaf ons wat dat betreft een ernstige waarschuwing: 'Wie zijn eigen zoon of dochter liefheeft boven Mij is Mij niet waard'. Dat klinkt ongelooflijk hard, maar we moeten deze boodschap goed tot ons door laten dringen. Jezus is belangrijker dan onze kinderen! Wanneer u echt van Hem houdt en Hem wilt volgen, kan dat offers kosten. En nee, die offers zijn niet enkel het verliezen van een baan of het verliezen van vrienden. Het kan zelfs het verliezen van kinderen zijn. Kijk naar Job of naar Abraham"

Dat betekent volgens Corien Stap namelijk dat we geen compromissen kunnen sluiten, zeker niet als ze vaak tegen God woord ingaan: "Je hoort ouders soms zeggen dat hun kinderen uit mogen op zaterdagavond, mits ze op zondagmorgen mee naar de kerk gaan. Weet je waar je jouw kind aan uitlevert bij het uitgaan? Weet je waar ze heen gaan en wat ze doen? Het is ontzettend belangrijk om consequent de Bijbel te volgen in je eigen leven en in je opvoeding naar je kinderen toe. Dat begint al heel jong. Als  jouw kind een ander kind pijn doet, kun je ze om vergeving laten vragen aan die ander in plaats van enkel een handje te geven. Dat zijn simpele dingen waardoor we onze kinderen het principe van de Bijbel kunnen meegeven."
Bron: CIP

Heb jullie moeite met het stellen van duidelijke regels en grenzen? 

6 opmerkingen:

 1. Mooi stukje, ik denk ook dat het veel voorkomt. Zelf weet ik dat het soms moeilijk is om "streng" te zijn, maar je moet voor ogen houden wat het uitwerkt en wat de gevolgen zullen zijn van je houding tegenover je kind. ik heb daar wel hulp bij nodig om het juiste te zeggen en daar standvastig te zijn tegenover mijn kind. Gelukkig kan ik om die hulp vragen.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ergens begrijp ik het ook wel. Onze zoon, 8 jr is nu al behoorlijk agressief soms. Aanvallend als hij zijn zin niet krijgt. Dan moet ik ten eerste genoeg energie hebben, ten tweede niet bang zijn en ten derde volhouden. Nou, da's een hele strijd. Maar het is beter voor hem, dus probeer ik dat wel vol te houden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn ervaring is dat als je consequent volhoudt als ze jong zijn, ze er minder moeite mee hebben als ze ouder worden. Wij hebben nu 2 pubers in huis en een bijna-puber. Toen ze klein waren moesten we als ouders behoorlijk werken aan consequent zijn (dat is best lastig als je kind daar heftig op reageert!). Standvastig maar vriendelijk!
  Ik denk dat we daar nu de vruchten van plukken.
  Ze weten waar de grenzen liggen en accepteren het als we ze aan die grenzen houden. Die verschillen per leeftijd en fase trouwens...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dit stukje al eerder gelezen maar reageerde niet gelijk omdat ik niet goed weet wat ik zal zeggen. Ik voel mee met Aline. Als je speciale kinderen hebt kost het je meer energie om consequent te ( durven ) zijn. Onze zoon heeft ODD. Kenmerkend voor deze stoornis is dat degene die deze beperking hebben niet met gezag om kunnen gaan. Ook niet met regels. Hoe consequent je ook bent, ze zullen het niet of met moeite accepteren.

  Slap zijn in de opvoeding is niet goed. Consequent zijn is voor mij : liefdevolle begrenzing. Ik denk ook dat we consequent zijn niet moeten verwarren met autoritair opvoeden. Het lijkt misschien soms een beetje op elkaar! Maar de diepere motieven zijn totaal verschillend. Iemand die consequent is, doet het uit belang voor het kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nice post thanks for sharing...looking for to visit more...blessings

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Godswoord heeft de beste opvoeding

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.