4 april 2012

Jongeren massaal verslaafd aan mobieltje


"Jongeren tussen de 8 en 18 jaar zijn massaal verslaafd aan hun mobieltje. Driekwart van de jongeren zegt verslaafd te zijn en de helft kan niet meer zonder zijn mobiele telefoon. Dit meldde Mijnkindonline.nl vrijdag 23 maart j.l.
Ruim 2600 jongeren deden mee aan een onderzoek van de Stichting Mijn Kind Online. Een kwart van de 8 jarige respondenten had al een mobieltje. De jongeren van 12 jaar hadden bijna allemaal een mobiele telefoon, al dan niet met internet.
Bellen doen de jongeren niet veel, maar berichtenservices als Ping en Whatsapp zijn razend populair. Van de 13-plussers zegt bijna 70% meer dan 100 keer per week gebruik te maken van zijn of haar mobieltje. Een derde blijkt iedere dag gebruik te maken van de mobiele telefoon."

Wat vinden jullie van deze ontwikkeling en hoe gaan jullie als ouders hiermee om?

9 opmerkingen:

 1. Mijn oudste zeurt er ook al om(8 jaar) Ik heb gezegd dat als ze naar de hogere school gaat, er een krijgt en dan gewoon met beltegoed. Pas zei mn dochter van 5: Ik heb nog geen mobiel en ipod en ds en mp3 speler. Ik schrok daar best wel van, want zo voed ik ze niet echt op maar het zijn blijkbaar tekenen van deze tijd. Als ik ga doorvragen aan mn oudste dochter "iedereen heeft een mobiel"blijken het er hooguit 3 te zijn;)dus ik hou gewoon aan wat ik normaal vind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is soms best moeilijk om toch te doen zoals je het als ouders goed vindt Mirjam. Mooi om te lezen dat je je gewoon houdt aan wat je zelf normaal vindt...
   Wel grappig van je dochter overigens :)

   Verwijderen
 2. Ik denk dat het valt onder 'hypes', 'mode', 'rages' en we zijn al heel jong begonnen om dat als onbelangrijk te bestempelen en ze te leren wat werkelijk waarde heeft. Een flippo/voetbalplaatje/wuppie enz, alles kost geld, na een half jaar liggen de mappen/dingen op de rommelmarkt... om maar iets te noemen.
  Onze kinderen krijgen een mobiel als ze naar de middelbare gaan. Dan kan het nuttig zijn (voor ons het criterium) omdat ze op de fiets een stuk verder moeten en er onderweg best wat kan gebeuren.
  Ook geven we ze een prepaid telefoon, met beltegoed voor een half jaar.
  We hebben ze verteld waar je zo'n telefoon voor moet gebruiken en geven zelf het goede voorbeeld. Tot nu toe (ze zijn nu bijna 17 en 18) hebben ze nog nooit hun beltegoed opgebruikt. Ze misbruiken het ding ook niet(uren spelletjes spelen bijvoorbeeld) en wij zijn heel blij met hun gedrag!
  Als het zo met de derde ook gaat mogen we heel dankbaar zijn. Hij zit in groep 8 en wil er ook wel eentje (dankzij het voorbeeld van 30 mobieltjes in de klas) maar weet hoe het hier werkt en zeurt er nooit om.
  Dit is onze ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Atlanta! Als je kinderen er zo mee omgaan mag je heel dankbaar zijn denk ik.

   Verwijderen
 3. Eh... sinds vandaag moet ik mijn verhaal herzien. De oudste (bijna 18) vertelde gisteren dat hij een smartphone ging kopen. Meer dan 300 euro... eigen geld natuurlijk. Hij wilde het al heel lang maar we hoopten dat het bij willen zou blijven.
  Nou ja. We zullen zien. Als hij een abonnement wil zal hij het zelf moeten betalen en dus een baantje moeten zoeken. Nu kan hij het ding alleen gebruiken om te bellen en thuis op internet.
  Hij omschrijft het zelf als een leuke hobby...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nice post thanks for sharing...looking for to visit more...blessings...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb kinderen van 12 en 15 jaar.
  Die van 12 jaar heeft ongeveer een jaar mobieltje maar gebruik hem nooit!
  andere van 15 gebruikt hem regelmatig maar als hij geen zin in heeft leg hij hem gewoon aan de kant en doet ie gewoon andere dingen zoals gezelschapspel met z'n alle of filmpje kijken.
  toe ik vroeg vind je het belangrijk om mobieltje te hebben? zeg hij:belangrijk niet maar is wel handig om te hebben.
  soms zit hij te appen met vrienden 2-3 uur lang daarna legt hij hem weg en kijk ie niet naar om.
  We hebben thuis een regel dat computer,tablet enzo.mag maar 2 uur per dag,misschien is hij al gewend om ook mobieltje niet langer dan 2 uur te gebruiken,denk ik..

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.